Kurucz: Célom a döntések közérthető közlése

2014. június 12. 10:40

A kormányszóvivői posztot a kommunikációs szakma egyik csúcsának tartja Kurucz Éva, aki Giró-Szász Andrást váltotta a kormányszóvivői poszton. Kurucz célja, hogy közérthetően közölje a kormányzati döntéseket.

2014. június 12. 10:40

A kormányzati döntések minél közérthetőbb közlését nevezte fő feladatának a múlt héten hivatalba lépett új kormányszóvivő az MTI-nek csütörtökön adott nyilatkozatában. Kurucz Éva beszélt arról is, hogy elődei közül Borókai Gábort, Nagy Annát és Giró-Szász Andrást is példaképének tekinti. Közölte továbbá: a kormányzati kommunikációs struktúrában a kormányszóvivő ezután is a belföldi kommunikációért lesz felelős.

A korábban a Hír TV-nél dolgozó Kurucz Éva felidézte: a szóvivői posztra Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel, amit azért fogadott el, mert egyrészt ezt a munkát tartja a kommunikáció egyik csúcsának, másrészt a világról, benne Magyarországról vallott értékrendje „illeszkedik ahhoz a gondolatisághoz, amelyet a kormány következetesen képvisel”.

A Giró-Szász Andrást váltó új kormányszóvivő – aki politikai főtanácsadói rangban látja el tisztségét – kifejtette: tapasztalata szerint az emberek egy része azzal az „előítélettel” áll a politikához, hogy a döntések nehezen átláthatók, szinte érthetetlenek. Kurucz Éva ezért azt tűzte ki fő feladatául, hogy a kormányzati folyamatokat minél közérthetőbben, egyszerűbben, „mindenki számára fogyaszthatóan” kommunikálja, és megmutassa, hogy a politika nem egy érthetetlen világ, a döntések igenis az emberekért vannak, róluk szólnak. Alátámasztásul idézte a miniszterelnök minapi szavait, miszerint a kabinet néppárti kormányzást akar folytatni.

Kurucz szerint egy kormányszóvivőnek nem az a dolga, hogy minden szakterülethez értsen, de mindenképpen jó együttműködésre kell törekednie az ezekhez értő szakpolitikusokkal. Az is fontos emellett, hogy „az adott helyzetben a kormányzatot mindig jól tudjam képviselni” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy elődei közül Borókai Gábort a nyugodtságáért és a higgadtságáért, Nagy Annát a munkabírása és az alázata, Giró-Szász Andrást pedig az elemző, magyarázó attitűdje miatt tekinti példaképének. Saját magát úgy jellemezte, hogy lelkesedéssel és alázattal lép egész embert kívánó feladata elé.

Munkájával kapcsolatban Kurucz Éva elmondta: csapatával minél több kormányzati bejelentést igyekeznek majd kormányszóvivői szintre emelni – hiszen a szóvivő ott ül minden kormányülésen –, az elemző, magyarázó részt azonban inkább a szakpolitikusokra bízzák. Közölte: a kormányzati kommunikációs struktúra ugyan még alakulóban van, az azonban biztos, hogy megmarad az a hármas felosztás, amely szerint külön felelőse van a belföldi kommunikációnak – a kormányszóvivő –, a nemzetközi kommunikációnak és a miniszterelnök körüli ügyeknek. Megjegyezte végül, hogy szoros kapcsolatra törekszik a minisztériumi sajtófőnökökkel is, akikkel a tervek szerint heti rendszerességű megbeszéléseket tartanak majd.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. június 12. 11:41
Sok sikert!
bdi
2014. június 12. 11:28
Ez valami vicc, vagy ellen kurucz info lesz?
neuhistoriker
2014. június 12. 10:57
Én inkább a kuruc.infora bíznám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!