Bekérették a román nagykövetet

2014. július 03. 21:50

A Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön bekérette Románia budapesti nagykövetét, mert Románia elutasította Magyarország igényét a nagyváradi és a marosvásárhelyi konzuli irodák nyitására.

2014. július 03. 21:50

Nagy Anna külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-nek elmondta, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár Navracsics Tibor miniszter döntése alapján kérette hivatalába a budapesti román nagykövetet, akivel szóbeli jegyzéket váltottak.

A helyettes államtitkár jelezte a román nagykövetnek, a magyar fél értetlenséggel fogadta, hogy a román fél nem akarja engedélyezni a két iroda megnyitását, amiről már több mint egy éve szó van. Elmondta, a magyar külügyi tárca azért is barátságtalannak tartja a román fél lépését, mert a két külügyminiszter már többször egyeztetett arról, hogyan lehet a két ország kapcsolatát tovább fejleszteni.

Tájékoztatása szerint a román fél szóbeli jegyzékére a helyettes államtitkár ugyancsak szóbeli jegyzékkel válaszolt, ebben rögzítették azt is, kérik, hogy a román fél gondolja át még egyszer az elképzeléseit. Hozzátette: a román nagykövet ígéretet tett arra, hogy a kérést továbbítja Bukarestnek. A szóvivő közölte, a jegyzékben arra is felhívták a román fél figyelmét, hogy nem két új főkonzulátus megnyitásához kértek engedélyt, hanem a már működő - kolozsvári és marosvásárhelyi - főkonzulátusok konzuli irodáinak engedélyezését.

A román külügyminisztérium az MTI megkeresésére korábban azt közölte, Románia a kölcsönösség és arányosság elvére hivatkozva utasította el, hogy Magyarország bővítse romániai konzuli hálózatát. A közlemény megemlíti: a konzuli kapcsolatokat szabályozó Bécsi Egyezmény szerint Romániának szuverén joga megtagadni a hozzájárulást ahhoz, hogy területén valamely ország bővítse konzuli képviseletét.

A magyar igény elutasításánál azt is figyelembe vették, hogy Magyarország most is jelentős konzuli hálózatot működtet Románia területén. A román külügyminisztérium azt is jelezte, Bukarest meglepődve fogadta a magyar külügyi szóvivő csütörtök délelőtt nyilatkozatát, miután döntése okairól kedden kihallgatáson tájékoztatta Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövetet. (Nagy Anna csütörtök délelőtt azt mondta az MTI-nek, értetlenül állnak a román elutasítás előtt, és a rendkívüli csalódottságot fokozza, hogy kezdetben nem ilyen hozzáállást tapasztaltak a bukaresti diplomácia részéről.)

A román külügyminisztérium ugyanakkor megerősítette, hogy elkötelezett híve a Magyarországgal való kétoldalú kapcsolatok megerősítésének a két állam közti stratégiai partnerség jegyében. A magyar kormány tavaly áprilisban kezdeményezte a két konzuli iroda nyitását a román kormánynál. A nagyváradi konzuli iroda a kolozsvári, a marosvásárhelyi pedig a csíkszeredai főkonzulátus alárendeltségében működött volna.

Romániában a bukaresti nagykövetség, illetve konzulátus mellett jelenleg Csíkszeredában és Kolozsváron működik magyar főkonzulátus. Romániának Budapesten van nagykövetsége és konzuli hivatala, Gyulán és Szegeden pedig főkonzulátusa.

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. július 04. 23:22
"a magyar fél értetlenséggel fogadta, ... román fél nem akarja engedélyezni .... amiről már több mint egy éve szó van. Elmondta, a magyar külügyi tárca...barátságtalannak tartja a román fél lépését, mert a két külügyminiszter... egyeztetett arról, hogyan lehet a két ország kapcsolatát tovább fejleszteni." Ez valami idézet a "Hogyan sétáljunk be az ellenségünk csapdájába"-nak az "Így működik a magyar Külügyminisztérium" fejezetének 156., "A nemzeti amatőr érdekvédelem" c. fejezetéből? Több, mint egy év, a külügyiniszterek egyeztetése, és "voilá!", ezt nektek! Csak azt nem értem, miért csodálkozik (értetlenül! már megint!) a magyar "külügy", pedig a dolgok olyan jól alakultak... Most is csak az történt, ami mindig. Ha a magyar külügy piaci alapon működne, most két-három munkanélkülivel több lenne...
Civilkontroll
2014. július 04. 12:18
Egy kis segítség Roppant érdekes, mert ha Izrael megszületése, vagyis 1948 óta csak védekezik, akkor hogyan lehetséges, hogy egyre csak nő és nő? Az alábbi négy térképen tanulmányozhatjuk az állítólag állandóan csak "védekező" zsidóság előrenyomulását Palesztinában. A fehér szín a zsidóság, a zöld a palesztinok tulajdonában álló földeket jelöli. http://kuruc.info/galeriaN/egyeb/wfejlodoizrael.png http://kuruc.info/r/6/33308/
Civilkontroll
2014. július 04. 12:14
varhangya3 jól csűröd-csavarod Most beszélj arról hogy 1948 óta fokozatosan hogyan n9vekedett a hazád területe a közel-keleten
liberálzöld.
2014. július 04. 10:16
Késő bánat eb gondolat. Nem kellett volna olyan lazán, feltételek nélkül aláírni Románia EU-s csatlakozását. Csakhogy akkor másfelé nyikorgott a szélkakas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!