Figyelő: Gigaegyetemet hozna létre Orbán

2014. július 17. 10:14

A Figyelő felsőoktatási körökből úgy értesült, hogy szakterületenként egybegyúrná a kormány az ELTE-t, a BME-t és a SOTE-t, a Corvinust pedig feldarabolnák.

2014. július 17. 10:14

A kormány szakterületenként gyúrná egybe a nagy egyetemeket, akár földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül – értesült a Figyelő felsőoktatási körökből. Budapesten a BME-t, az ELTE-t és a Semmelweis Egyetemet gyúrnák egybe: állítólag így akarja Orbán elérni a University of London mintájára, hogy magyar egyetem legyen a legjobb kétszáz között. A Figyelő forrásai szerint még nincs konkrét döntés a struktúra átalakításáról.

Ismét napirendre került a Corvinus feldarabolása is: erről az ötletről a gazdasági, a külügyi és az emberi erőforrás tárcánál is hallottak a Figyelő szerint. A Corvinus Társadalomtudományi karát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, a kertészeti, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart a Szent István Egyetemhez csatolnák. Ezzel meg is pecsételődne az egyetem sorsa, mert három önálló kar kell az önálló működéshez – foglalja össze a hvg.hu.

Az is lehetséges, hogy elit közgazdászképző helyeket hoznának létre a Corvinus ellenpontjaként: egy állami finanszírozásút Kecskeméten és egy fizetőset Budapesten. Hivatalos döntés még nincsen a Corvinus feldarabolásáról sem, a rektort sem keresték meg az ötlettel.

 

 

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kárpáti Zoltán
2014. július 17. 13:03
Aztán majd elmondhatjuk, hogy ezen világhírű európai egyetemen tanultak hazánk olyan nagyjai, mint Schmitt Pál nyugalmazott álamfő és tartalékos olimpiai bajnok, a fenntartható fejlődés doktora és a mindentudás tiszteletbeli professzora.
Maddox
2014. július 17. 12:27
Mondjuk a filozófia, egyiptológia, szociológia és kommunikáció szakokat csakugyan lehetne integrálni a kőműves- és lakatosképzővel, hogy bevezessük a diákokat a munka világába.
Secnir
2014. július 17. 12:18
a neve megvan? ez lesz az Orbán Viktor Tudományegyetem?
DFK
2014. július 17. 11:31
Nincs ebben semmi új; az első Orbán kormány is tervezett egyetemi integrációtg, méghozzá úgy, hogy a hasonló profilú egytemeket integrálta volna ( Pl ELTE TTK-SOTE integrációban a természet és élettudományi képzések és egyetemi intézetek integrálódtak volna; teljesen logikusan). Csak 2002-től a szoci kormány ezt úgy folytatta, hogy össze nem illő karokat integrált egy egyetembe (így nem jött létre racionalizáció).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!