Döntött a kormányból való kilépésről az RMDSZ kisparlamentje

2014. december 13. 16:03

Élénk vita után, de csaknem egyhangú szavazással döntött szombaton Marosvásárhelyen a kormányból való kilépésről az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). A kilépést támogatta az újonnan miniszterré kinevezett Hegedüs Csilla is. Kelemen Hunor pártelnök azt mondta: elképzelhető, hogy egyes kormányjavaslatokat ellenzékből is támogatnak majd.

2014. december 13. 16:03

Szombaton ült össze Marosvásárhelyen az RMDSZ „kisparlamentje”, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). A testület élénk vita után, de csaknem egyhangúan döntött arról, hogy az RMDSZ kilép a román kormánykoalícióból. 

A szövetség 113 jelen lévő képviselője közül csupán hárman szavaztak a kormányból való kilépés ellen, és heten tartózkodtak a szavazásnál. A vita során Frunda György, Victor Ponta miniszterelnök tanácsadója érvelt a kilépés ellen, Verestóy Attila szenátor és Borbély László, a szövetség politikai alelnöke pedig azt hangsúlyozta felszólalásában, hogy lehetőséget kell teremteni a kormányhivatalokban nem politikai tisztségeket betöltő magyar szakembereknek munkájuk folytatására.

Frunda György, az RMDSZ korábbi államelnökjelöltje úgy értékelte, nem a kormányban való részvételen múlott, hogy az RMDSZ elnökjelöltje minden korábbinál kevesebb szavazatot kapott a választáson. „Ha a kormányban maradunk, többet tudunk használni a közösségünknek, pénzt tudunk hozni az önkormányzatoknak, befolyásolni tudjuk a kormányzati döntéseket” – érvelt a politikus. Azt is kifogásolta, hogy az RMDSZ nem az ellenzékbe, hanem a „senki földjére” készül lépni.

Helyeselte viszont a kormányból való kilépést Hegedüs Csilla két hete kinevezett kulturális miniszter, miniszterelnök-helyettes is. A miniszter a kormányzás utolsó eredményeként jelentette be annak a miniszteri rendeletnek az elfogadását, mely szerint valamennyi magyar vonatkozású műemléképületen magyar nyelvű tájékoztató feliratot is el kell helyezni.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy vélekedett, hogy be se kellett volna lépni a kormányba, mert a PSD-vel együtt kormányzás beszűkítette az RMDSZ mozgásterét. A polgármester azt javasolta, hogy az RMDSZ megelőlegezett bizalommal viszonyuljon Klaus Johannis megválasztott elnökhöz.

A szavazás utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor az MTI kérdésére elmondta, a szövetség ellenzékbe vonul, de lehetnek olyan törvénytervezetek, amelyeket az ellenzék is megszavaz. Hozzátette, hogy a költségvetés tervezetét még nem ismerik, nem tudják, hogy támogathatják-e a parlamentben. Elmondta, hogy az Etnikumközi Hivatal élén az Oktatási Minisztériumban akkor is tisztségben maradt egy magyar államtitkár, amikor a szövetség ellenzékben volt. Hozzátette, a miniszterelnök döntése, hogy megmaradhatnak-e ezeken a tisztségeken a magyar szakemberek.

Kelemen Hunor szerint a Kovászna megyei prefektusnak a magyar himnusz elleni fellépése kétségessé tette, hogy megszavazzák-e a kormány új felállását. Elmondta, jelezte a miniszterelnöknek a kérdéssel kapcsolatos elégedetlenségét. „Ez egy olyan súlyos kérdés, amire a következő napokban a kormánynak valamiféle választ kell adnia. Csak ezt követően tudunk beszélni arról a frakciókban, hogy miként járunk el a kormány beiktatásakor” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Az SZKT tiltakozó határozatot is elfogadott a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról hozott bírósági ítélet miatt.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. december 14. 11:24
Érdekelne, hogy ezzel a sok lavírozásssal hozott-e az RMDSZ valamit is a magyar közösségnek, vagy csak a vezetőik élnek jól belőle?
balbako_
2014. december 13. 16:24
A belépést volt a fő hiba...
Wendriner
2014. december 13. 16:20
Későn.
Apáczai
2014. december 13. 16:18
Addig paroláztak Pontával, amíg teljesen el erodálták a hitelüket a magyarok között. Meg is érdemlik, mert a pozicióért és a vastag borítékért nagyon sok rosszban voltak partnerei a magyarságot sanyargató román hatalomnak. Elég gátlástalanul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!