Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Lengyel hetilap dicséri a devizahitelesek megsegítését

2015. január 19. 15:10

Példaként állította a lengyel kormány elé a svájci frankhitelek átváltásának magyarországi megoldását legújabb számában egy konzervatív lengyel hetilap publicistája, hasonló lépéseket szorgalmazva hazájában.

2015. január 19. 15:10

Dicsérte a svájci frankhitelek átváltásának magyarországi megoldását legújabb számában a wSieci című konzervatív lengyel hetilap, és egyúttal elmarasztalta a lengyel kormányt, hogy a budapesti kabinettől eltérően a lengyel devizahitelesekkel szemben a bankok oldalára állt.

 
Grzegorz Górny, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szerkesztője úgy vélte, Budapest példája azt jelzi, hogy egy kormány kiállhat állampolgárai mellett, nyílt konfrontációt is vállalva a bankokkal. Amikor az ellenzéki, jobboldali lengyel Jog és Igazságosság párt tavaly a magyarországihoz hasonló megoldást javasolt, a lengyel hatóságok elutasították, mondván, hogy ez hatalmas veszteséget okozna a bankoknak, amelyeket akkor fel kellene tőkésítenie. 
 
Lengyelországban ráadásul a társadalom sem gyakorol politikai nyomást a politikusokra, hogy foglalkozzanak a devizahitelesekkel, ezért a politikai akarat is hiányzik a probléma megoldására – állapítja meg a szerző.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci
2015. január 19. 21:59
Magyarországnak sikerült. Hogy hol lennénk kormányváltás nélkül? Íme: "Nem lenne helyes megmenteni a devizahiteleseket" - fogalmazott Simor András jegybankelnök 2008-ban April Foley amerikai nagykövettel folytatott megbeszélésén egy, a WikiLeaksen keresztül most nyilvánosságra került amerikai nagykövetségi távirat szerint. Simor a távirat szerint azt mondta, a devizahiteleseket nem lenne helyes megmenteni (az eredetiben: "foreign currency debtors should not be saved"), mert "végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyen ebéd". Simor a nagykövettel folytatott magánbeszélgetésben azt is kijelentette, hogy nincs hatékony eszköz a devizahitelek visszafogására és a magyaroknak meg kell tanulniuk "helyesen cselekedni, csak azért, mert az a helyes", nem pedig azért, mert rá vannak kényszerítve. Simor András 2008 végén nyilvánosan is hasonló álláspontot fogalmazott meg: "jelenleg nem látható, hogy meg kellene menteni a devizahiteleseket". Az amerikai nagykövet levele említést tesz arról is, hogy nagyon rövid idő alatt hatalmasra duzzadt a magánszemélyek és a vállalatok devizahitel- (elsősorban svájcifrank-, másodsorban euró-) állománya. 2003-ban az összes lakossági hitelállomány csupán 5 százalékát tették ki a devizahitelek, nem egészen öt év múlva már a hitelállomány 62 százaléka devizában volt. A 2000-es évek eleji devizahitel-kamatokkal csak a támogatott forintkamatok voltak versenyképesek, de 2003 végén az állam a kamattámogatást mérsékelte, majd 2006 őszén a forinthitelek után járó adókedvezményt is eltörölte." Origo, 2011.08.11
Akitlosz
2015. január 19. 20:19
"ez hatalmas veszteséget okozna a bankoknak, amelyeket akkor fel kellene tőkésítenie" Vajon miért az állam dolga MAGÁNbankok feltőkésítése? A haszon a banké, a veszteség az adófizetőké? Így könnyű vállalkozni.
balbako_
2015. január 19. 20:13
Pontosítsunk, minden valamire való külföldi lap így egy lengyel is dicséri.
Akitlosz
2015. január 19. 20:05
Ott kezdődik, hogy eleve engedélyezni sem kellett volna devizahitelezést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!