A DK az Európai Bizottsággal vizsgáltatná az oktatási támogatásokat

2016. február 05. 14:34

Arra kéri a Demokratikus Koalíció az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják ki az oktatás támogatására adott uniós források itthoni sorsát. Az ellenzéki párt szerint az oktatási kormányzat elárulta a magyar fiatalok jövőjét.

2016. február 05. 14:34

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője arra kéri az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják ki az oktatás támogatására adott uniós források magyarországi sorsát. A politikus hangsúlyozta, hogy ha a vizsgálat problémákat tár fel, akkor az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul.

Niedermüller pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az oktatási kormányzat elmúlt években lényegében értelmetlen, sokszor kimondottan káros projektre költött közel 36 milliárd forintnyi uniós támogatást. Hangsúlyozta, hogy az uniós forrásokból az oktatási kormányzat 4,6 milliárd forintot használt fel a tananyagok fejlesztésére, miközben 9 milliárdot költöttek a két nagy tankönyvkiadó megvásárlására. A tankönyvek cseréjére fordított források megközelítik a húsz milliárdot, közel 3 és fél milliárd forint ment el a pedagógiai szakmai ellenőrzési rendszerre – említett további példákat. Eközben azért kellett 11,2 milliárdot költeni a pedagógusképzés új rendszerének létrehozására, mert államosították a tanártovábbképzést – tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció szerint az oktatási kormányzat ezzel elárulta a magyar fiatalok jövőjét – jelentette ki. Kitért arra is, hogy pénteken Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy „2010-ben egy anyagilag és szakmailag is megbukott közoktatási rendszert vett át”. Niedermüller Péter azt mondta, „ez a szokásos kormányzati hazudozás, ebből egyetlen szó sem igaz”.

Csütörtökön Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány előre kitervelt módon „ellopta az oktatási reformot”, ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt több oktatási háttérszervezet ügyében is feljelentést tesz. Az Oktatási Hivatal (OH) aznapi válaszában azt írta: az ellenzék összehangolt támadást folytat az állami oktatásirányítás ellen, és egyben visszautasítják a sajtóban megjelent megalapozatlan vádakat.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2016. február 06. 08:30
A DK vezetőit az Elmeorvosi Bizottsággal vizsgáltatná..
kurbitalis
2016. február 05. 22:09
A balliberális kormányok alatt 1. csökkentették a testnevelési órák számát 2. csökkentették az ének-és rajz órák számát 3. szétverték a szakközépiskolai rendszert 4. megszüntették a régen iparitanuló iskoláknak nevezett szakképzési rendszert
kurbitalis
2016. február 05. 22:06
A balliberális kormányok alatt a stratégiai tárcák többsége az SZDSZ markában volt. Köztük az oktatás. 1. a teljes felsőoktatást fizetőssé akarta tenni 2. lezüllesztette a középiskolákat 3. lezüllesztette a felvételiket, félanalfabétákat vettek fel a felsőfokú iskolákba; az első évet felzárkóztatással kezdték 4. a HÖOK, HÖK rendszert úgy alakították ki, hogy a seggfej nímandok diktáltak a professzoroknak, a főiskola, egyetem vezetőségének 5. hátrányba szorították az egyházi iskolákat, külön kvótát állapítottak meg, holott azok a diákok is teljes jogú magyar állampolgárok, akik oda jártak, nekik is járt volna az a kvóta, mint az állami/önkormányzati iskolákban tanulóknak; 6. liberalizálták a tankönyvkiadást és a tanítók, tanárok tanköny-vhaszálatát. Több mint 300 féle tankönyvcsalád volt forgalomban! Kunczeék lenyúlták a Tankönyvkiadót. A tankönyveket minden évben átszerkesztették egy kicsit, hogy a következő generáció ne tudja használni, meg kelljen venni! 7. Már 90-től megszűnt a szakfelügyelet. Gyakorlatilag azt csináltak, amit akartak. Aki lelkiismeretes volt, kitette a lelkét. Aki nem, az, ha akarta, önkényesen szemezgetett a magyar-és világirodalom szerzői és művei között. 8. Nem volt kötelező az osztályra szabott óravázlat. Aki akart, ott, helyben improvizált. A kutya nem ellenőrizte. 9. A tanárt - diákot A tanárt- szülőt A szülőt -gyermekét uszították egymásnak azzal a törvénnyel, amelyik kimondta, hogy a tanuló engedélye nélkül az iskola nem tájékoztathatja a szülőt a gyerek viselt dolgairól, haladásáról. A pedagógusok-szülők-gyerekek szabotálták. 10. Iszonyú pénzeket nyúltak le, így iskolákat vontak össze, szüntettek meg. Számos falusi, községi iskolát zártak be, s volt, hogy a gyerekek naponta 10 km-eket gyalogoltak, mert vonatvonalakat szüntettek meg, a buszjáratokat párhuzamosan ritkították. 11. Az óvodákban bevezették - utasításra-, a Gender-módszert. Az óvodavezetők szabotálták! 12. Folyamatosan emelkedett a tankönyvek ára. 13. Folyamatosan emelkedett az iskolai étkeztetés ára. 14. Cinikusan tűrték, hogy a tanulók az iskolai büfékben egészségtelen ételeket-italokat vásároljanak. Hirtelen ennyi, de a rovás végtelen...
balbako_
2016. február 05. 22:05
Egy adalék, hogy mit művelt a liberális oktatás az országgal https://vimeo.com/11690875
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!