Ungár Péter: A szociális szektor az összeomlás szélén áll

2019. június 14. 13:35

Az LMP módosító javaslatot nyújt be a szektorban dolgozók bérének növelése érdekében.

2019. június 14. 13:35

Ha idén nem lesz jelentős béremelés, akkor tömeges elvándorlással kell számolni – nyilatkozta Ungár Péter, az LMP képviselője sajtótájékoztatóján.

Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a szociális dolgozókat tömörítő egyik szakszervezet már sztrájkot helyezett kilátásba arra az esetre, ha a kormány idén nyáron nem rendezi a szociális dolgozók bérét, a napokban pedig a közszolgálati dolgozókat tömörítő szakszervezet jelentett sztrájkkészültséget. Értékelése szerint a szektor az összeomlás szélén áll.

Ungár Péter szerint ennek az az oka, hogy a kormány az elmúlt kilenc évben a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésén kívül nem növelte jelentősen a szociális dolgozók bérét. 

A három legnagyobb állami bértábla – egészségügy, oktatás, szociális – közül jelenleg a szociális szektorban van a legnagyobb elöregedési ráta, itt a legalacsonyabb a diplomások és a szakképzéssel rendelkezők fizetése, és itt van a legtöbb betöltetlen álláshely is – hangoztatta az LMP képviselője, aki szerint a három bértáblát végzettség szerint kellene egységesíteni.

Hangsúlyozta: a kormány a jövő évi költségvetésben sem növeli a szociális területre erre szánt forrásokat, ezért az LMP módosító javaslatot nyújt be a szektorban dolgozók bérének növelése érdekében.

Az LMP-s politikus arra kérte a szféra dolgozóit, hogy keressék meg egyéni országgyűlési képviselőjüket, szóljanak a fideszes képviselőknek, hogy tarthatatlan állapotok vannak az intézményekben.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
southwind
2019. június 14. 20:28
Ebben igaza van. Házigondozó vagyok. Alkalmazott. Bérpótlékkal és ágazati pótlékkal együtt nettó 780 Ft/órabérben dolgozok. Egy évem van a nyugdíjig.Nincs elég gondozó, 80 gondozásra váró ember van várólistán, főként nő, mert a férfiak korábban halnak, de sokat még a gondozói hálózatba kerülés előtt meghalnak, vagy önhibájukon kívül nincs családjuk, vagy külföldre mentek az időseket elhagyva. Sajnos a kormány épp a szociális érzékenységünket használja ki, hogy nem szeretném holnap azt mondani "Marika néni, holnap nem hozok kenyeret, vagy nem megyek patikába, vagy receptért, oldja meg ahogy akarja." meglehet a szomszédja is rászoruló és nem fog elmenni neki...Tavaly nem indult ez a képzés, ha indul, már nyelvtanulással és a képzés végén az osztrák, német, svájci ügynökök 1200-1500 ajánlanak kéthetes váltásra...
igort
2019. június 14. 17:04
jönnétek ti és belerugdosnátok a szakadékba
hátakkor
2019. június 14. 14:59
Az LMP-vel keveri. Az àll az összeomlás szélén.
villogókékfog
2019. június 14. 14:53
Ungár a szociális szektor rutinos használója és ismerője. Végzett ő már bámilyen munkát, amiért bért kapott? Volt ő már házirovosnál nem csak kamu igazolás kapcsán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!