Árusítja a városrész ingatlanvagyonát a II. kerület

2021. június 27. 10:32

Választási ígéretei ellenére önkormányzati ingatlanokat árusít ki a II. kerület baloldali vezetése. A fideszes Láng Zsolt sajnálatosnak nevezte lapunknak a fejleményt.

2021. június 27. 10:32
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Kilenc önkormányzati tulajdonú ingatlant terjesztett elő eladásra a képviselőtestület elé a II. kerület baloldali vezetése – tudta meg lapunk. Mindezt annak ellenére, hogy Őrsi Gergelyék a kampányban épp ennek ellenkezőjét ígérték, hozzátéve, hogy bérlakásokat fognak építeni. (Őrsi programja itt érhető el.)

A kerület az említett lakásokat 2020 októbere és 2021 áprilisa közt terjesztette elő eladásra. 

A kilenc ingatlan közt található egy Hűvösvölgyi úti, 129 négyzetméteres tetőtér, amit a közvetlen szomszédnak adnak el bővítés céljából; két pici alagsori raktár helység a Keleti Károly utcában 1,7 millió forintért, versenytárgyaláson; egy Szépvölgyi úti, 1100 négyzetméteres terület, 182,6 millió forintért, úgyszintén versenytárgyaláson; egy Varsányi Irén utcai, 28 négyzetméteres üzlethelység, amit a bérlőnek adnak el 36,7 millió forintért; egy Fillér utcai, alagsori, 5 négyzetméteres raktár 700 ezerért; egy Vérhalom úti, 19 négyzetméteres garázs 5,2 millió forintért, versenytárgyaláson; egy Alsó Völgy utcai, 161 négyzetméteres, négyszobás lakás, aminek az esetében az önkormányzat tulajdonát képező 43/100 tulajdoni hányadrészt értékesítik 30,2 millió forintért, mivel megszűnik a közös tulajdon; egy Hermann Ottó úti, 32 négyzetméteres, egyszobás lakás, amit a társasház értékesített 12 millióért; végül pedig egy Frankel Leó úti, 23 négyzetméteres, egyszobás lakás, amit 14,5 millióért adnak el a bérlőnek. 

Megkerestük a kerületet, azonban az önkormányzat eddig nem reagált levelünkre.

Láng Zsolt, a kerület volt fideszes polgármestere azt nyilatkozta lapunknak: „Az előző polgári városvezetés kiemelt célja volt a II. kerületi ingatlanvagyon megőrzése és fejlesztése, az építészeti és műemléki értékek megtartása. A jenlegi vezetés is bérlakás építési programot és az ingatlanvagyon fenntartását ígérte a kampányban. Sajnálatos és ésszerűtlen tulajdonosi magatartás ez, különösen annak fényében, hogy 2019-ben 6 milliárd forint tartalékkal vették át a kerület vezetését.”

Szinte gyakorlattá vált a dobra verés

A baloldali vezetésű budapesti kerületi önkormányzatoknál gyakorlattá vált, hogy választási ígéreteikkel ellentétben bérlakásokat és már önkormányzati ingatlanokat árusítanak ki. A Város Mindenkié csoport Facebook-oldalának március 26-i bejegyzésében például a III. kerület lakáseladásai ellen tiltakozott. A dologban a pikáns az, hogy a III. kerületnek baloldali vezetése van, A Város Mindenkié vezetője pedig a Karácsony-tanácsadó Misetics Bálint.

Kiss László DK-s polgármester hivatalba lépése óta egyetlen szociális bérlakásra sem írt ki pályázatot hatalomra kerülése óta, a pénzhiányra hivatkozva. Ráadásul 27 lakást írtak ki eladásra. Ezek üres lakások, melyeket piaci áron vernek dobra. Azaz nem adják oda rászorulóknak, hanem eladják őket. A III. kerület ilyesfajta ügyeiről itt írtunk bővebben

A legnagyobb önkormányzati szociális bérlakás állománya ma a VIII. kerületnek van. 

Pikó András mostani, baloldali polgármester a kampányban szintén azt ígérte, hogy nem adnak el ingatlanokat, viszont felújítják az önkormányzati bérlakásokat, illetve odaadják azokat a lakóknak. A kampányban Pikóék 1500-1600 kerületi bérlakásról beszéltek, csakhogy ennyi már régen nincs a kerület tulajdonában – a valódi szám 800 körül mozog. Ennek egy része használhatatlan állapotban van. Az ígéreteknek pedig épp az ellenkezője történik. Másfél év alatt a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat a legújabb áprilisi döntéseivel együtt már 1,6 milliárd forintért árult ki ingatlanokat, köztük sok bérlakást.  Csak 2021-ben a polgármester egyszemélyi döntés keretében közel 40 lakás értékesítésről döntött. Minderről itt írtunk bővebben.

Újbuda különféle ingatlanügyeiről pedig itt olvashat. Különösen érdekesek a telekcsaták, illetve az albertfalvai termelői piac kálváriája.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. június 27. 18:17
Askenazik a 2. kerületben!
WLaci
2021. június 27. 17:01
A hidegkúti uszoda ügye után javaslom a pofa alapállást a kerületi fidesznek
nempolitizálok
2021. június 27. 16:55
Ez ok, viszont van egy jó hírem a libernyák srácoknak. Végre SZÜLHETTEK. EU-s döntés. Vannnak akik a folyók folyását fordítják meg, vannak akik elrendelik, hogy a férfiak is szülhetnek. Ne fogjátok vissza magatokat libernyákok.
marica61
2021. június 27. 15:36
"hajrá" arogáns II kerületi lakok. AMIT FÖZTETEK EGYÉTEK IS MEG
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!