Botrány az I. kerületben: ami a kampányban fontos volt V. Naszályinak, hatalmon már nem annyira

2022. augusztus 25. 06:00

V. Naszályi Márta választási programjának ékköve volt, hogy majd rendet rak bérlakás-ügyben az I. kerületben. Azonban a megválasztása óta eltelt szűk három évben ebből semmi sem látszik.

2022. augusztus 25. 06:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

V. Naszályi Márta mindenáron rendezni akarta ígéretei szerint a Várnegyedben lévő bérlakások helyzetét. Több interjúban is beszélt arról, hogy tarthatatlan állapotok vannak, a kerület rosszul jár, ám ő polgármesterként majd rendet rak. Tavaly év végén az Országgyűlés módosította a lakástörvényt, melynek köszönhetően azok, akik öt évnél régebbi bérlői az I. kerületi önkormányzatnak, jogosultak lettek arra, hogy megvásárolják a lakásokat. A kerületvezető finoman szólva sem rajongott a módosításért, a lakók pedig nem először borulnak ki az önkormányzat hozzáállásán.

Mindenesetre a törvény kimondja: a vételi igény benyújtását követően bizonyos időkereten belül az önkormányzatnak ajánlatot kell tennie.

Akadnak olyanok, akik a törvénymódosítás után egyből jelentkeztek, de a mai napig nem kaptak ajánlatot, a határidő pedig már lejárt. 

A törvény szerint pedig hathónapos önkormányzati csúszás esetén az illetékes kormányhivatal átveheti az ügyet, az önkormányzatnak azonban van egy kiskapuja: az értékbecslés előtt kötelező a társasházzá alakítani az ügyben érintett épületeket, ehhez pedig fel kell mérni a házak minden lakását. Ezt viszont kizárólag az önkormányzat teheti meg. A Várnegyedben összesen 110 épületet kéne társasházzá alakítani, azonban lapunk úgy tudja, június közepéig mindössze nyolccal végeztek. 

Lapunk több érintett lakóval is beszélt, akik közül többen elmondták, meglátásuk szerint a párbeszédes kerületvezető egyáltalán nem törekszik arra, hogy megoldódjon a helyzet. A Várban nagyjából nyolcszáz család és bérlő jogosult arra, hogy megvásárolja az önkormányzat tulajdonában álló lakást, melyet eddig béreltek tőlük. A Mandiner úgy értesült, eddig mintegy ötszázan adtak be lakásvásárlásra vonatkozó kérelmet. 

Minél többet várnak, annál több lesz a költség

A lakók arra panaszkodtak, magas többletköltségük lesz az önkormányzat késlekedése miatt, ugyanis az idő múlásával a házakat az értékbecslő magasabb árra taksálja majd, ráadásul a geopolitikai és gazdasági helyzet miatt az árak egyre csak emelkednek, a jegybank növeli az alapkamatot, amiért kedvezőtlenebb hitelhez jutnak majd. 

– jelezte Horváth János, akinek bérleti joga a Budavári Önkormányzattal több mint harminc éve áll már fent.  

A budavári lakos lapunknak elmondta, egy öröklakás árát eddig önköltséges felújítások keretében már ráköltötte az önkormányzati lakásaira. Úgy fogalmazott, a lakástörvény módosítása után ő is jelezte kerületnek, hogy megvásárolja a lakást. 

– mesélte Horváth.

Az Úri utca látképe. Fotó: Kollányi Péter/MTI
Az Úri utca látképe. Fotó: Kollányi Péter/MTI

A lakók helyzetét amúgy tovább rontja, hogy az önkormányzat a házak felmérésére csak április 7-én, az országgyűlési választás után pár nappal szerződött az ezzel foglalkozó céggel. A helyiek azt feltételezik, a kerületvezetést kivárt, hátha az ellenzék győz április 3-án, és akkor nem kell keresztülvinni a folyamatot. 

A kerület hivatalos honlapján a lakókat is hibáztatja a késlekedés miatt, állításuk szerint több lakásba nem tudtak bejutni, hogy felmérjék azokat. 

Ez időben jelentős csúszást okoz, hiszen az érintett épületekbe újra és újra vissza kell térniük (a felmérést végző vállalkozónak – a szerk.)

– írták a Budavár.hu-n.

Ez a védekezés annyiban nem állja meg a helyét, hogy az önkormányzat mint tulajdonos, megszabhatja a bérlőnek, hogy egy konkrét időpontban a lakásban legyen a felmérést elvégzése végett. 

Nem jártak jól

Egy másik, anonimitást kérő forrásunk elmondta, próbálta felvenni a kapcsolatot V. Naszályi Mártával, aki azonban nem ad tájékoztatást arról, hogyan tudna mihamarabb megoldódni az ügyük. Megtudtuk, hogy az I. kerület ezzel foglalkozó cége minden évben ellenőrzi a lakásokat, mint tulajdonos, így pláne érthetetlen, miért nem hangolták ezt össze a felmérésekkel. 

„Polgármester asszony mindig mindent megígér, csak a szándékot igazoló tettek maradnak el. Rosszabb esetben épp az ellenkezőjét teszi”

 – közölte lapunkkal Böröcz László, a Budavári Fidesz elnöke

A kormánypárti politikus megjegyezte, a bérlők esetében ilyen egyszer már előfordult, hiszen V. Naszályi Márta a 2019-es kampányban megígérte, hogy a bérlők megvásárolhatják a lakásaikat, majd a megválasztása után kiderült, hogy inkább lakbért akar emelni, nem pedig eladni. Szavai szerint láthatóan csigalassúsággal halad a lakások felmérése és a szükséges adminisztratív munkák elvégzése.

– fogalmazott, majd úgy folytatta, ez abból is látszik, hogy folyamatosan felmondások vannak a kulcspozíciókban. 

Böröcz László szerint sokat elmond, hogy általában nem elküldték őket, hanem önként álltak fel, vélhetően a városvezetés alkalmatlansága és agresszív vezetési stílusa miatt, legutóbb épp erre hivatkozva mondott fel – nyilvánosan – a kulturális vezető is.

Furcsa magyarázkodás a polgármestertől

Természetesen kerestük az I. kerületi önkormányzatot is augusztus közepén, cikkünk megjelenése előtt bő egy héttel, amire két automatikus választ kaptunk. Németh Mónika jegyző azt írta, hogy augusztus 8. és augusztus 19. között igazgatási szünet van, ezért csak 22-től olvassák az üzeneteket. Azóta nem kaptunk választ a kerülettől. V. Naszályi Márta is küldött levelünk augusztus közepi kézbesítését követően egy automatikus válaszüzenetet, melyben azt írta:

Azóta pedig elég sok idő eltelt. 

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után jelentkezett az I. kerületi önkormányzat és hirtelen megválaszolták az összes feltett kérdésünket. Arra a kérdésre, miszerint mikor volt a témában történő egyeztetés legutóbb V. Naszályi Márta és az érintett bérlők között, a kerület azt írta, hogy a polgármester személyes polgármesteri fogadóóráján, illetve egyedi időpontokban rendszeresen találkozik azokkal a bérlőkkel, akiknek kérdése vagy javaslata van. Kijelentették, „a társasházzá alakítás műszaki dokumentációjának rendelkezésre állását követően, a társasházi alapító okirat tervezetének előkészítése során, az azt készítő jogi képviselő, annak tartalmát, a leendő tulajdonostársakkal személyesen fogja egyeztetni”.

Az érintett épületek körének egyeztetését 2022. januárjában megkezdtük a Miniszterelnökség illetékes államtitkárságával, akik több hónapot követően, pontosítást kérő megkeresésünk után véglegesítették a vételi joggal érintett épületek listáját március végén”

– fogalmaztak. 

Az önkormányzat arra a kérdésre, miszerint adtak-e már ajánlatot valamely bérlőnek, azt írta, hogy a lakástörvény rendelkezései alapján a társasház alapításnak meg kell előznie a forgalmi érték kiközlését, így jelenleg nem állnak fenn a kiközlés feltételei azon épületek esetében, amelyek az elmúlt 30 évben nem lettek társasházak.

Portálunk érdeklődött, miért csak az országgyűlési választásokat követően, április 7-én szerződtek le a felmérést végző céggel, V. Naszályi Mártáék azt válaszolták, hogy az önkormányzat közbeszerzési eljáráson választotta ki a műszaki dokumentáció elkészítését végző céget és a 2021. év szeptemberében indított közbeszerzési eljárás első körben sikertelen volt.

A haladéktalanul megindított új eljárás sikeresnek bizonyult és a közbeszerzési szabályoknak megfelelő módon és időben az Önkormányzat a szerződést megkötötte, melynek időpontja egybeesett a Miniszterelnökség által megküldött pontosított műemléképület lista megérkezésével”

– zárták.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. augusztus 27. 23:02
Nehéz Ötöd Naszályi Mártát és a megoldás szót egy mondatba építeni fosztóképző nélkül.
Felvidéki MAGYAR
2022. augusztus 25. 16:08
Suttyó kis törpilla....
Senki Alfonz
2022. augusztus 25. 16:03
Az Úri utcából Elvtársi utcát csinált! Ez nem tetszik az ottani narancsbolsevikoknak?
Karvaly
2022. augusztus 25. 15:45
Hittek egy bolsinak? De drágák! Ha van eszük, még egyszer nem fogják elkövetni ezt a hibát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!