Fürjes Balázs: V. Naszályinak le kell mondania, bizalmi szavazást kell kérnie a választóktól

2022. szeptember 12. 08:44

A politikus szerint, ha Karácsonyék valóban demokraták, polgármester-választás következik.

2022. szeptember 12. 08:44
null

Fürjes Balázs is reagált a vasárnapi budavári fideszes győzelemre. Az államtitkár szerint új polgármester-választást kell tartani az I. kerületben, ezzel kapcsolatos véleményét pedig közösségi oldalán osztotta meg:

„Budán is megbukott a baloldal, megtörtént Budavár visszavétele! Vasárnap a Fidesz-KDNP jelöltje, Fazekas Csilla győzött a budavári időközi választáson, ezzel a baloldal elveszítette többségét a képviselő-testületben. Az eredmény Karácsony Gergely és párttársa, V. Naszályi Márta súlyos veresége. A polgármesterasszonynak le kell mondania bizalmi szavazást kell kérnie a választóktól, utat kell engednie a budaváriak demokratikus akaratnyilvánításának. Új polgármester-választást kell tartani Budavárban, meg kell adni a lehetőséget az I. kerület lakosainak, hogy eldönthessék: V. Naszályi Mártával folytatják, vagy új polgármesterre bízzák képviseletüket!

Az eredmény újabb sárga lap Karácsonynak, V. Naszályi Mártát pedig piros lappal az öltözőbe küldték a Várszoknya budai választói. Győzött a jobboldal, a vereség a baloldal, Karácsony Gergely és V. Naszályi Márta újabb kudarca. Mert a fölényes jobboldali győzelem nem akárhol, nem akármilyen részvétel mellett és nem akármilyen kampány után született! Az eredménynek önmagán túlmutató jelentősége van.

Újabb baloldali vereség hazai pályán! Április óta ez a hetedik baloldali választási vereség Budapesten. A parlamenti választás óta nyolc olyan helyen kellett időközit tartani, ahol korábban baloldali képviselő volt. Mi nyertünk Erzsébetvárosban, Józsefvárosban, a Belvárosban, Rákosszentmihályon, Budafokon, Óbudán és most Budavárban is. (Az egyetlen baloldali siker Újpesten történt – fradistaként no comment. ) A vereség most is hazai pályán érte a baloldalt: ebben a budavári körzetben a 2014-es választások óta minden szavazáson baloldali többség volt!

Népszavazás a baloldali városvezetésről, rekord részvétellel! A tétet Karácsony és V. Naszályi emelte meg, Karácsony Gergely tette meg önmagát a kampány főszereplőjévé, ők ketten vitték a baloldal kampányát. Ezzel a főpolgármester tette a polgármester asszony mellett saját teljesítményéről szóló népszavazássá a választást! (Az újabb fiaskó intő példa a főpolgármesternek is, aki a minap elképesztő magabiztossággal vizionált magának győzelmet 2024-re. Ám úgy tűnik, ahol ő megjelenik, ott inkább viszi a szavazatot, mint hozza. Kíváncsi lennék, mit gondol erről a baloldal többi pártja...) A budaiak mindenesetre meghallották a hívó szót, komolyan vették a döntést: 37% az idei időközi választások messze legmagasabb részvételét jelenti, ez 30 éves összehasonlításban kiemelkedő részvétel egy időközi önkormányzati választáson – az országos önkormányzati választási részvétel szokott 40% körül alakulni!

A következmény egyértelmű: a megbukott baloldali polgármesternek fel kell ajánlania lemondását a budavári választópolgároknak, bizalmi szavazást kell kérnie az I. kerületi választóktól! Ha Karácsony Gergelyék valóban demokraták, akkor lehetővé kell tenniük, hogy a budavári polgárok maguk döntsék el: a bukott polgármesterrel vagy mással szeretnék folytatni a közös munkát!

Mert a polgármester 3 év alatt gondos munkával elveszítette biztos képviselő-testületi többségét, politikája megbukott, a budaváriak kimondták: nem kérnek a Karácsony Gergely–V. Naszályi Márta-féle városvezetésből, abból a politikából, amiben a vaskalapos ideológia és dogma fontosabb, mint az emberek életminősége, nyugalma és biztonsága. V. Naszályi Márta és szövetségesei körül rég elfogyott a levegő a budai kerületben. Csak néhány a pártpreferenciákon átívelően általános felháborodást kiváltó ügyek közül:

Önkormányzati választási kampányában a baloldali V. Naszályi azt ígérte, hogy rendezi a budavári műemléklakásokban élő bérlők helyzetét, akik a 90-es évek elején kimaradtak a lakásprivatizációból, vagyis nem vehették meg ingatlanjaikat. Az ígéret betartása helyett a polgármester az egekbe emelte volna a bérleti díjakat a járvány kellős közepén, és kijelentette, hogy esze ágában sincs eladni a lakásokat. A fideszes képviselő, Böröcz László áldozatos munkájának köszönhető, hogy egy törvénymódosítással ez végül lehetővé válik a várnegyed lakói számára. A törvény végrehajtását V. Naszályi Márta azóta is ott szabotálja, ahol tudja, a felelősséget a kormányra és a várnegyed lakóira hárítja.

A Mészáros utcában és környékén élő sok-sok család elleni merényletkísérlet volt az utcába tervezett buszmegálló, ez az akció is sokat olvasztott a budaiak bizalmán. A lakók tiltakozásba kezdtek, sőt a lemondásra is felszólították a baloldali polgármestert. Nem ok nélkül. V. Naszályi és szövetségesei egy irdatlan buszpályaudvart akartak felépíteni a lakók megkérdezése nélkül a Naphegy tövében, nagyobbat, mint a Népligeti buszállomás – az ezzel járó forgalom, zaj gyakorlatilag pokollá tette volna az itt élők mindennapjait. A polgármester a polgárok tiltakozására meghátrált, és a buszparkoló előkészítését határozatlan időre felfüggesztette - de továbbra sem adta fel!

Széthúzás, gyanús mutyik és bőkezű jutalmazás a városházán – 2019 óta egyik botrány a másikat éri a Karácsony-párti polgármester ténykedésével kapcsolatban. A választási ígéretek ellenére sem átláthatóság, sem megfontolt gazdálkodás nincs. 2019-hez képest évente majdnem kétmilliárd forinttal költenek többet személyi és dologi kiadásokra. A Gyurcsány-párti alpolgármesterről, Csobánczy Gáborról pedig kiderült, hogy bár évről évre üres vagyonnyilatkozatokat ad be, szövevényes céghálón keresztül több céget is birtokol

A Karácsony-féle fantompárt tagja, Budavár baloldali vezetője gond nélkül lebontatta volna a több mint 220 éven át működő hírneves Márványmenyasszony éttermet is, a Krisztinaváros értékes helytörténeti emlékét, a bontást az utolsó pillanatban Gulyás Gergely közbelépésével sikerült megakadályozni.

Még egy apró kis színes: az I. kerületi időközi választást azért kellett kiírni, mert a nemrég a Momentum elnökévé is megválasztott Gelencsér Ferenc az önkormányzati képviselőtestületből átült a parlamentbe. Arról a Gelencsér Ferencről beszélünk, aki a Szálasi-féle nyilas köszöntéssel buzdította közönségét a Facebook-on. Néhány nappal azután, hogy saját magát kiáltotta ki államférfinak. No comment.

Az első kerülettel egy újabb közösség küldött világos üzenetet: nem kérnek az ellenük politizáló, elemi igényeiket figyelembe sem vevő baloldali vezetésből. Akinek van füle a hallásra, az hallja, mit jelentenek ezek a választási eredmények.”

Nyitókép: Facebook

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. szeptember 17. 15:15
A tömeges fideszes kamu-bejelentkezésekhez mit szólsz,Balika?
kortárs
2022. szeptember 12. 12:33
A komenisták végre kitakarodhatnak Budáról, vissza Újlipótra az ávós negyedbe! Nem lenghet többé se vöröszászló, se buzizászló Budavárán!
RasPutin
2022. szeptember 12. 11:06
2014ben új választás lett kírva Szombathelyen?
orygabor
2022. szeptember 12. 10:56
Kedves Balázs, ugye csak egyfajta költői felszólításként fogalmazta meg óhaját? Merthogy egy alkalmatlan kommunista soha, de soha nem fog lemondani magától az olyan biztos, mint a vasárnapi győzelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!