Már a szlovák média is a külügyminiszter feszültségkeltő kijelentéseivel foglalkozik

2023. március 06. 10:38

Valódi problémát okoznak Kácer területi követelésekre vonatkozó kijelentései, vagy mesterségesen keltett feszültségről van szó? – tette fel a kérdést a Denník N szerzője.

2023. március 06. 10:38
null

Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter kijelentéseiről szóló vita február 7-én robbant ki, amikor a megbízott miniszter a Markíza TV egyik vitaműsorában azt mondta, hogy ha Vlagyimir Putyin sikerrel járna Ukrajnában, akkor Magyarországnak már területi követelései lennének Szlovákiával szemben – számol be a Denník N.

Kácer hozzátette, hogy szerinte ez már ma is aktuális kérdés, ezért is fontos Szlovákia számára, hogy Putyin ne legyen sikeres Ukrajnában. A Napunk híroldal az ügyről szlovákiai és magyarországi személyiségekről is beszélgetett. Jeszenszky Géza – 1990 és 1994 közötti magyar külügyminiszter – azt mondta, hogy az elmúlt években mindkét országban elterjedt az a nézet, hogy a két ország között nincsenek konfliktusok és területi viták.

A szlovákiai magyarok jogait természetesen kétoldalúan is biztosítani kell,

és van még hova fejlődni, de az Európai Unió és az Európa Tanács elvei elegendő garanciát jelentenek a jövőre nézve. Szlovákia részéről minden aggodalom teljesen alaptalan. NATO-szövetségesek vagyunk.

„Nagyon jó személyes kapcsolatot ápolok a szlovák külügyminiszterrel, amióta nagykövet volt Budapesten. Személyesen is beszéltem vele egy decemberi pozsonyi konferencián. Szerencsétlennek tartom az ilyen erős és illetlen szavak használatát – ezzel természetesen az ukrán-orosz háborúban elhangzott kijelentésre utalt” – mondta Jeszenszky. Ivan Korcok volt szlovák külügyminiszter szerint Itt nem hipotetikus területi követelésekről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy Szlovákiában és Magyarországon egyaránt megmaradt a közös történelem eltérő megítélése okozta trauma. Ez lényeges, és tény, hogy sok-sok próbálkozás után sem sikerült ezen túllépni.

Sebők Éva, az ellenzéki Momentum országgyűlési képviselője azt mondta, hogy „mi, a Momentumnál sosem félünk kritizálni a magyarországi Fidesz-kormányt vagy a NER-t, és mindig is támogatjuk, hogy hangosan kimondjuk az igazságot, és nevén nevezzük a dolgokat. Ennek megfelelően egyértelműen ki kell mondanunk, hogy a Kácer miniszter úr által felvetett kérdések teljes mértékben koholmányok.

beleértve a magyar kormánypártokat is, amely revizionizmusra vagy területi követelésekre irányuló igényeket táplálna, vagy akár csak ilyen álmokat dédelgetne. Megértjük a választási kampányban felkorbácsolt érzelmeket, de károsnak tartjuk az ilyen kijelentéseket, hiszen alkalmasak lehetnek arra, hogy további konfliktusokat szítsanak két szomszédos ország, évezredes közös történelemmel rendelkező két nép között. Erre ugyanúgy alkalmasak Németh és Gulyás válaszai is, amelyeket mi szintén elfogadhatatlannak tartunk.” 

Nyitókép: Andrei Pungovschi / AFP

 

 

Szlovák külügyminiszter: Sem az EU-nak, sem a NATO-nak nincs szüksége itt egy újabb Orbán Viktorra

A Hospodarské Noviny nevű szlovák lap interjút készített Rastislav Kácer szlovák külügyminiszterrel - aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy Magyarország területi követeléseiről beszél t Putyin esetleges győzelme esetén - amelyben Magyarország is szóba került. A külügyminiszter szerint az első világháborút követő békeszerződésekkel létrehozott szlovák határokat sokszor megkérdőjelezték.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theodorik
2023. március 07. 01:31
De fejbe rúgnám ezt a tót férget! Szigorúan acélbetétessel :DDD
figyelő4322
2023. március 06. 19:06
"Az Európai Únió és az Európa Tanács elvei elegendő garanciát jelentenek..." a magyar kisebbség számára Szlovákiában. Hát... nem akarom ekézni az öreg, volt külügyminisztert, mert már valszeg nincs meg mind a négy kereke - de aki figyelemmel kíséri az EU-ban történteket, az amúgy is tudja micsoda hüleség ez. A Ratyi-Szláv Gácsér egy vezető politikus a Szlovákia nevezetű 'utódállamban." Na jó, valóban elég korlátolt és ostoba embernek tűnik, de a szerepét nem érdemes lebecsülni. Nem magától veri a nyálát - mert ANNYIRA talán nem lenne hüle. A tót elitek egyes részeinek az engedélyével, esetleg bátorításával teszi!
parrlev
2023. március 06. 18:35
Lehet, hogy a miniszter a magyarellenes hangulatkeltéssel egy újabb vagyonelkobzási, kitelepítési és magyar irtási folyamatot akar elkezdeni?! A szlovákok 1000 év magyar fennhatóság alatt megőrizték nyelvüket, kultúrájukat, de ilyen magyar gyűlölet mellett pár száz év múlva nem lesz magyar Szlovákiában.
Szakiszabi
2023. március 06. 17:31
eZ EGY 0PORTÁL, BREVE PORTA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!