Húsvéti locsoló: már egy korty ital után sem érdemes volán mögé ülni

2023. április 08. 09:00

A rendőrség figyelmeztetést adott ki az ünnepek alkalmából.

2023. április 08. 09:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Évek óta kiemelt időszak a rendőrségnek a húsvét, ugyanis rendre megnő azon sofőrök száma, akik kisebb-nagyobb alkoholizálás után megreszkírozzák az autóvezetést, ám ezt senkinek sem ajánljuk. Nem csak azért, mert az összehangolt közúti ellenőrzések következtében nagyobb az esély arra, hogy valakinek ugrik a jogosítványa, hanem azért is, mert fokozottan veszélyes ittas állapotban volán mögé ülni.

Aki delíriumos állapotban vezet, előfordulhat, hogy torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem jól méri fel a körülötte lévő dolgok méretét, a közeledő járművek távolságát, sebességét, ráadásul a reakcióidő növekszik, a reflexek pedig tompulnak – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Megkerestük az ORFK-t, lesznek-e a húsvéti hosszú hétvége alatt lesznek-e összehangolt szondázások a szokásoknak megfelelően és ha igen, merre. Az Országos Rendőr-főkapitányság bár részleteket nem árult el, átküldte húsvéti figyelmeztetésekre vonatkozó Police.hu-s cikkét, melyben az áll: 

Külön kiemelik, hogy ugyanez igaz az úgynevezett posztalkoholos állapotra is, azaz másnaposan se álljon neki senki a vezetésnek, mert 

„ilyenkor fáradság, fájdalom, rossz közérzet lehet jellemző, ami elvonja a figyelmet a vezetéstől.”

Nem kecsegtető számok

A hivatalos statisztikák rámutatnak arra, hogy csak az az ittas vezetéssel köthető össze a hazai balesetek közel tíz százaléka. Az adatok szerint évente 1200 (!) esetben következik be baleset azért, mert az egyik fél ittas állapotban ült a volán mögé. Öröm az ürömben, hogy némileg javultak a számok, hiszen 

2021-ben 1214 balesetet okoztak ittas állapotban, ami 10,8 százalékkal kevesebb a megelőző év azonos időszakában ittasan okozott 1361 balesetnél. Az ittasan okozott balesetek aránya a 2020. évi 9,9 %-ról 2021-ben 8,6 %-ra csökkent. 

A hivatalos szervek kiemelik, aki ittasan járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal és mások életét is veszélyezteti.

Sokba is kerül

A jogosítvány mellett a pénztárca is megsínyli az ittas vezetés következményeit, hiszen komoly pénzbüntetésre számíthat az, akit ilyen állapotban állít meg a rendőrség. A Jogosítványcentrum szerint 0,25 mg/l légalkohol, vagy 0,5g/l véralkohol feletti értékeknél a sofőr bűncselekményt követ el és kötelező a törvény szerint a vezetéstől való eltiltás, akár hosszú évre is elvehetik a jogosítványt. Ha valaki azt hinné, hogy ez a limit könnyen kijátszható: 0,5g/l véralkoholnyi szint egy 80 kg-s férfinál két sörnek felel meg. 

Emellett komoly pénzbüntetésre is számíthat a felelőtlen sofőr, ugyanis a pénzbüntetés akár félmillió forint is lehet, a büntetési tétel nagyban függ attól, mennyire súlyos ittas állapotban vezetett az autóvezető.

Nyitókép: Pixabay 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robin Hood
2023. április 08. 12:27
Rendőr megállítja az autót és kérdezi a vezetőt: -Mikor ivott utóljára szeszesitalt? -Holnap után lesz két napja. -Jó,akkor mehet tovább.
wadcutter
2023. április 08. 10:50
vezetés közben sosem iszom, mert iszik vagy vezet
nick89
2023. április 08. 10:04
1 km autópálya Magyarországon 4,4 milliárd, a folytatása Horvátországban 1,1 milliárd. És még a tolvajoknak nagy a pofája!
salátás
2023. április 08. 09:53
Kerek erdőn vótam Bebasztunk azt jó van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!