Nekünk és a Szentatyának is nagy élmény volt a magyarországi apostoli látogatás

2023. május 01. 12:01

A Szentatya megosztva örömét kifejezte, hogy jó megtapasztalni: itt élnek az európai, keresztény értékek. Interjú.

2023. május 01. 12:01
null
Erdő Péter

„A találkozásokban gazdag három napból mi az, ami különösen is megérintette bíboros atyát, és megosztaná az olvasókkal?

Azokat a gesztusokat emelném ki, melyeket a körünkben megtett Ferenc pápa. Ma délelőtt, amikor a pápamobilon elkísérhettem a Szentatyát a Kossuth téren, sokan nyújtották oda neki a kisgyermeküket, ő pedig megállítva a menetet fáradhatatlanul megáldotta, megcsókolta a hozzá emelt kicsinyeket. Azt gondolom, ez egy életre szóló öröm a szülőknek, és később visszatekintve a gyermekeknek is egy ajándék ez a találkozás. És összességében a Kossuth téri szentmise, ami nem csak a kiváló, hozzáértő szervezésnek köszönhetően volt kiemelkedő, hanem mert a Szentlélek működését is megtapasztalhattuk.

Ferenc pápa hogyan érezte magát Magyarországon, Budapesten?

Az egyes találkozásokat követően a Szentatya megosztva örömét kifejezte, hogy jó megtapasztalni: itt élnek az európai, keresztény értékek. Ő egész pápasága alatt sokat foglalkozott Európával, annak lelkével. 2014-ben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökeként elkísérhettem Strasbourgba, ahol beszédet mondott az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban.

A Kossuth téri szentmisén köszönő szavai után egy Szent István királyt ábrázoló szobrot ajándékozott a Szentatyának hálája jeleként. Mi motiválta az ajándék kiválasztásakor?

Az apostoli látogatás első egyházi programja a Szent István-bazilikában kezdődött, amikor a Szentatya első szent királyunk ereklyéje, a Szent Jobb jelenlétében találkozott a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal. A találkozó végén kezébe vette és megcsókolta a Szent Jobbot. A beszédében is kiemelte, hogy Szent István a Szűzanyára bízta az országát.
Ennek jeleként ment oda botjára támaszkodva a Kossuth téri misézőhelyen az esztergomi Bakócz-kápolna kegyképéhez, kérve a Szűzanya közbenjárását, hogy mindenki megtalálja az imádság erejét, hogy újra felfedezze alázatosságát és engedelmességét, a tanúságtétel lelkesedését és az igehirdetés szépségét.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

***

 

 

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2023. május 01. 20:29
"A Szentatya megosztva örömét kifejezte, hogy jó megtapasztalni: itt élnek az európai, keresztény értékek." Tessék mondani, egy ázsiai buddhista mennyivel képvisel alacsonyabb értékeket? Ha meg nem erről van szó, akkor miért kell hangsúlyozni, hogy európai és keresztény?
Igazszó
2023. május 01. 20:20
Luciferit ellenpápává kreálta az a zsidó háttérhatalom, ami Benedeket, a pápát, fogságba vetette és elnémította. Pont olyan hiteltelen, aljas mocsok, mint a nagyváradi rabbi bíborosi köpönyegbe bújt unokája. Remélem hamarosan a pokolra jut mind a kettő.
Nemkellnév
2023. május 01. 16:49
Úgy érzem Erdő Péter meg akar felelni. Ez azért furcsa, hiszen éppen ez az, amire nincsen szüksége. Sajnálom, de ő nem őszinte ember. Sok benne a félelem és a becsvágy.
dezilluzionista
2023. május 01. 16:44
Pénzkidobás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!