A Helsinki Bizottság belesikoltott a fullasztóan forró levegőbe – hatalmas bajban lesz Soros-szervezetek nélkül Magyarország!

2023. augusztus 29. 15:08

Szó sem lehet visszavonulásról éppen most, amikor zajlik az ukrán háború, s annak hátterét csak ők tudják elmagyarázni!

2023. augusztus 29. 15:08
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

Az 1980-as években érkezett meg Magyarországra Soros György és a pénze. Mivel az MSZMP csak úgy engedte be a filantróp dollárjait, ha egy hivatalos állami szerven keresztül gurulnak, így létrehozták az MTA-Soros Alapítvány Bizottságot. Ekkor még sokaknak úgy tetszett – és kétségtelenül volt is ilyen bukéja –, hogy ezek az összegek a magyar ellenzéki gondolat szárba szökkenésének, a kommunizmus lebontásának eszközei, ezért mai szemmel nézve a negyven évvel ezelőtti Soros voltaképpen a szövetségesünk volt.

Hogy ő messzebbre tekintve mit tervezett, az akkor még nem volt nyilvánvaló, a közös cél pedig, vagyis a szocialista egypártrendszer megdöntése, a szovjet függőség megszüntetése, az megvalósult.

Orbán Viktornak előszeretettel róják fel 1989-90-es oxfordi Soros-ösztöndíját, ami akkor messze nem a nyílt társadalom és a globális pénzügyi gyarmatosítás igenlésével volt egyenértékű, hanem a bolsevista tömbből kiszakadó nemzet leendő politikusa tanulmányainak finanszírozását jelentette.

Nem tudom, vajon Soros már eredetileg is olyan világot képzelt-e, mint ami felé most terelgeti a glóbuszt, és például az LMBT-gondolat piedesztálra emelésében mekkora szerepet játszott saját fiának nemi irányultsága. Tény, hogy az egykori antikommunistából mára a hagyományos, konzervatív-keresztény-nemzeti modell legkérlelhetetlenebb ellensége lett.

Sokszor úgy tűnik, mintha démonizálnánk az amerikai üzletember befolyását, de a tények makacs dolgok.

Civil szervezetek, EP-képviselők, sőt hazai kitartottak mindig egy irányba mutató és sajnos elég hatékony tevékenysége utal arra, hogy van szándék – nem is eredménytelenül – a szexuális aberrációk, a migráció, a keresztényellenesség, sőt újabban a háború támogatására; szóval, tettel egyaránt.

A tőzsdespekuláns egyenes ívű terjeszkedése azonban most, talán először, mintha megtörne. Alex, az új vezér úgy döntött, részben kivonul Európából; csökkenti a személyzetét és a rá áldozott forrásokat.

Ez természetesen hisztérikus reakciót váltott ki a köldökzsinórjukon függő honi szervezetekből. Az egyik emblematikus Soros-bébi, a Helsinki Bizottság rögtön belesikoltott a fullasztóan forró hazai levegőbe. Szó sem lehet visszavonulásról éppen most, amikor zajlik az ukrán háború, s annak hátterét csak ők tudják elmagyarázni. Amikor Lengyel- és Magyarországon folyik a jogállamiság leépítése (borzasztó alacsony hatékonysággal, hiszen már évtizede építik le, és mégis minden héten sikerül valami újat leépíteni), és Olaszországban szélsőjobboldali kormányt választottak.

Egysíkú érvrendszer, mindig ezzel jönnek; talán Alex is úgy vélte, hogy

pusztán a lengyelek és a magyarok neveletlensége nem éri meg a nagy étvágyú apparátus fenntartását.

Nálunk rendszeres, ellenőrzött választások, sajtó-, szólás- és fesztiválszabadság, sőt a nyugatinál szélesebb körű vallásszabadság dívik. Lengyelországban ősszel lesznek választások, ahol könnyedén visszaállhat a demokrácia, ha ne adj' isten a Jog és Igazságosság veszít. (Ezzel persze utólag semmissé téve az érveket, hiszen milyen diktatúrát lehet szavazással leváltani?) Az olaszoknál csípőből leszélsőségesezett Fratelli d’Italia elég magabiztosan nyert, ráadásul ha azt nevezzük szélsőjobboldalinak, amit Meloni csinál, vajon mit mondana rám a Helsinki Bizottság?

A jogállamiság pedig egy olyan, soha tisztességesen nem definiált fogalom, amit bármikor és bármire rá lehet fogni; mint amilyen pár évtizede volt a náci és fasiszta, amik mára eléggé elkoptak. Kérdés, vajon a vegyes magyar választási rendszer mennyivel kevésbé jogállami a csak egyéni körzetes britnél (jó, ők azóta már ki is léptek az EU-ból), a teljesen átláthatatlan németnél, vagy a franciánál, ahol a Nemzeti Front 13 % feletti támogatással 2012-ben 2, 2017-ben 8 mandátumot szerzett az 577 tagú nemzetgyűlésben. A magyar alkotmánybíróság működésének bírálatakor megfeledkeznek arról, hogy több országban egyáltalán nincs ilyen testület.

Idővel a jogállamiság kifejezés is teljesen elinflálódik, de akkor is szembesülhetünk majd vele, hogy éppen miben is rossz a rendszerünk – feltéve, ha jobboldaliak kormányoznak.

Alex döntését mi sem értjük, hatalomátvételekor ugyanis a politikai vonal erősítésére tett ígéretet. Lehet, hogy úgy ítélte meg, szükségtelen az NGO-k (nem kormányzati szervezetek) pénzelése, hiszen az ideológia – sőt a személyek is – olyan sikeresen váltak mainstreammé és épültek be a hatalomgyakorlásba, hogy az NGO-k „GO”-kká váltak; ellátják a feladatot külső stimulálás nélkül is.

A magyar szál ebben kicsit kakukktojás, velük talán éppen az a problémája Sorosnak, hogy ablakon kidobott pénznek érezheti a befektetést. Ő alapvetően üzletember, ha nem jön az eredmény, nem szórja a zöldhasúakat nem működő projektekre és tehetségtelen emberekre.

Ahogy Orbán Viktor is fogalmazott a Tranziton, a Fidesznek szerencséje van a gyenge ellenféllel.

Ezt is ajánljuk a témában

Úgy látszik, alkalmas magyar nincs, aki beálljon zsoldosnak. Ez jó hír.

Azt azért nem lehet elvitatni tőlük, hogy a közbeszédben rengeteg kárt okoztak, megmérgezték a diskurzusokat, de a politikai hatalomátvételhez ez kevés volt. Most, akik eddig ebből éltek, megriadtak, mert nem értenek máshoz. (Kiderült, hogy ehhez sem eléggé.) Különös szívfájdalommal még tudatják a fukar gazdival, hogy bizony az alapítvány visszavonulása azt is eredményezheti, hogy „megerősödhetnek a ma még marginális abortuszellenes és LMBTQ-jogokat ellenző szervezetek”, ezzel végül is beismerve:

ha nem nyomatják a pénzt a hazugságokra, programokra, agymosásra, akkor a normalitás győz. A deviancia propagalására muszáj költeni, mert nehezebb meggyőzni róla az embereket, mint a sokszor nyilvánvaló (ld. az apa férfi…) igazságról.

Az érzések tehát ambivalensek: Soros kivonulása lehet meghátrálás is, de a „gép forog, az alkotó pihen” madáchi szentenciája is rejtőzhet mögötte. Az idő majd eldönti, melyik verzió igaz.

Azt mindenesetre díjaznám, ha Alex beleszeretne valami szép szőke hölgybe, családot alapítana, és megvilágosodna a konzervatív értékeket illetően. Akkor módosulhatna az alapítvány irányvonala, már ha hihetünk Marxnak, hogy a lét határozza meg a tudatot.

(Nyitókép: AFP/Getty Images/Bennett Ragli)

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tarpibp
2023. augusztus 31. 08:13
Már akkor is az ország lerombolásán munkálkodott. A 90-es évek nyugati fosztogatását neki is köszönhetjük.
Szuperszig
2023. augusztus 30. 15:14
Most akkor hogyan is van? Jön pénz külföldről a demokratikus rend megváltoztatására, vagy sem? Mert ha nem, akkor mire ez a nagy ajvékolás?
szarvas-2
2023. augusztus 30. 06:31
Akik belpesten az országrontásbol éltek jól-most beszartak,hogy hogyan rovább. Hivogatják a Mazsihiszt,hátha ott többet tudnak.
EX_Terminator
2023. augusztus 30. 00:49
MINDÖRÖKKÉ NEM ÉS MINDÖRÖKKÉ CSAK SZÉT FOGOM VERNI AZT AZ OCSMÁNY ELMEBETEG FEJETEKET AKÁRMIT IS TEGYETEK PUSZTÁN CSAK AZÉRT MERT MÉG MINDGIG BASZTATNI MERÉSZELTEK A SZARSÁGAITOKKAL AHELYETT HOGY ELTAKARODNÁTOK AZ ELMEBETEG KURVA ANYÁTOKBA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!