„Végig könnyekkel a szememben dobtam Budapesten” – amerikai világbajnoka lett a diszkoszvetésnek

2023. augusztus 23. 13:27

Senki sem számított Laulauga Tausaga győzelmére.

2023. augusztus 23. 13:27

Az MTI számolt be arról, hogy augusztus 22-én, kedden női diszkoszvetésben az amerikai Valarie Allman idén egyedül dobott 70 méter felett, és a tokiói olimpiai bajnok az ötödik sorozatig vezetett is. Ekkor azonban honfitársa, 

Laulauga Tausaga 69,49 méterrel túldobta,  és meglepetésre megnyerte a vb-t. 

A londoni és riói ötkarikás aranyérmes horvát Sandra Perkovic csak ötödik lett.

Tausaga történetét az Index ismertette részletesen. Mint fogalmaztak, a 25 éves, részben hawaii, részben szamoai származású lánynál ugyanis „nem hordott még valószínűtlenebb világbajnokot a hátán a Föld”. Kiderült, igazából nem is érdekelte a sport, ha édesanyja nem olyan makacs és kitartó, Tausaga most valamelyik amerikai egyetem könyvtárosa.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a sportolónő győzelmével annyira nem számolt senki, hogy aki a fogadóirodáknál feltett 100 dollárt Tausaga győzelmére, az 65-szörös pénzt, 6500 dollárt kapott cserébe. 

Mint írták,  a történelemben először amerikai nyerte a világbajnokságon a női diszkoszvetést. Allman a verseny után azt nyilatkozta, „keserédes érzések kavarognak bennem. (...) Fáj a vereség, de ha már ki kellett kapnom valakitől, az legyen egy amerikai. Amerikai arany és ezüst a világbajnokságon, ez azért csodálatos érzés”.

Hozzátették, Tausaga dobása után odarohant az edzőjéhez, John Dagatához, akinek csak ennyi jött ki a száján: „That‘s itt!”, magyarul „ez az”.

„Végig könnyekkel a szememben dobtam Budapesten” 

Az Index kitért arra is, hogy a friss világbajnok családfája bonyolult: hawaii, szamoai és afroamerikai vér is csörgedezik az ereiben, a nagymamája polinéz származású volt. Oahu szigetén született, és nagyon megviselte a tűzvész, amely elpusztította a szomszédos sziget, Maui egy részét, száz ember halálát okozva.

„Végig könnyekkel a szememben dobtam Budapesten” 

– nyilatkozta.

Családjával hétéves korában költözött Mauiról San Diegóba, kezdetben a röplabdával, majd a kosárlabdával próbálkozott, de nem volt elég gyors, és nem is igazán érdekelte a sport. Középiskolában próbálkozott meg az atlétikával, és amikor először ellökte a súlyt, majd eldobta a diszkoszt, az edzője látta, hogy tehetséggel van dolga. Ennek köszönhette az ösztöndíját, hogy felvették az Iowa Állami Egyetemre. Kijutott a dohai, majd a eugene-i világbajnokságra, most pedig ott lóg a nyakában az aranyérem – ismertette az Index.

Nyitókép: MTI/Derencsényi István

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2023. augusztus 23. 19:24
A másik amerikai dobónőnek öltek a pillantásai, nem volt őszinte a gratulációja😀 ledobta ez a tohomya😟
Málaga21
2023. augusztus 23. 15:04
Élvezze ki a pillanatot, mert a következő vb-n lehet jön egy szakállas transzdobó, oszt méterekkel túlhajítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!