Kiderült, mi várhat a „rettegett” egykori MSZMP-, és MSZP-székházra

2023. szeptember 02. 10:24

A jelenlegi tulajdonos szerint év végig eldől, mi lesz a sokat látott épülettel.

2023. szeptember 02. 10:24

„Furcsa kettősség jellemzi a Budapest szívében található II. János Pál pápa teret” – írja szombati cikkében az Index. Mint a portál emlékeztet: a tér napjainkra szinte teljesen megújult, de áll ott még egy épület, amely 

 

egy súlyos és annál is sötétebb árnyként” rondít bele környezetébe: az egykori MDP-, illetve MSZMP-, majd később MSZP-székház épülete.

 

Mint az Index fogalmaz: „a rettegett pártház ma is ott áll a megújult tér fölé magasodva, magában őrizve a modern magyar történelem egyik legsötétebb időszakának titkát”.

Az 1956. október 30-án például több száz fővárosi rohamozta meg a pártházat, amelyet végül el is foglaltak.   „Az épületet védők közül többeket meglincseltek, mindkét oldalon több tucat halottat követelt az összecsapás, amely máig a forradalom egyik legvitatottabb eseménye”, fogalmaz a portál.

„A pártház egykor dupla épületből állt – a 26. és a 27. házszámot is elfoglalta – ezek közül ma már csak a 26. szám alatti épület maradt fenn, a 27. szám alattit néhány éve elbontották, és parkolót alakítottak ki a helyén” – teszik hozzá.

A lap szerint „az épületet 2007-ben adta el az MSZP egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégnek, amelyből olyan sietve távoztak a szocialisták, hogy egy több tízezer egykori MSZMP-tag adatait tartalmazó mikrofilmet is hátrahagytak”.

Év végéig eldőlhet az egykori MSZMP-, majd később MSZP-székház sorsa

Az épület sorsát illetően az „Index megkeresésére most a tulajdonos magyarországi képviselője tiszta vizet öntött a pohárba”. Nehme Fawzi a lapnak elárulta: még mindig tartják magukat az eredeti tervhez, azaz a „minőségi életstílus kedvelőinek” alakítanák át társasházzá az ingatlant, az erre vonatkozó építési engedéllyel a cég továbbra is rendelkezik.

A projekt kivitelezése az „utóbbi évek váratlan fejleményei” (Covid, orosz-ukrán háború okozta gazdasági helyzet nehézségei) miatt tolódott – nyilatkozta a lapnak Nehme Fawzi, aki elmondta azt is: a munkálatok kezdete a megrendelő döntésén és megegyezésén múlik, ami az idei év végéig eldől.

Átépítik, vagy ismét eladják az egykori pártházat. Így vagy úgy, de lassan lezárulhat Budapest múltjának egyik sötét szakasza”

– zárja sorait az Index. A lap teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

 

Nyitókép: Google Térkép/google.com/maps

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. október 30. 09:21
„minőségi életstílus kedvelőinek” alakítanák át társasházzá az ingatlant" És csak balliberálnáciknak adnak el ott lakásokat...😂
Advocate
2023. szeptember 03. 16:37
Akkor itt at ideje, hogy kibontsák a betonfalat ami mögé élve falaztak el embereket a tér alatt...
olajfa1
2023. szeptember 02. 15:35
ÖSSZEOMLIK MAGÁTÓL! mint a "párt"... /csak esetleg túl sok áldozata lesz... MINT A PÁRTNAK IS.../
Megtalálta
2023. szeptember 02. 13:09
Van értelme felújítani ezt az öreg épületet? Vagy rombolják le, vagy hagyják meg történelmi mementónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!