A KDNP képviselői az energiaitalok fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolják

2023. október 03. 20:36

A politikusok szerint az italok fogyasztása ebben a korosztályban egészségügyi kockázatot jelent.

2023. október 03. 20:36

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője, derült ki közös keddi videónyilatkozatukból.

„Mind a ketten háromgyermekes édesapák vagyunk, így a gyermekvédelem nálunk a politikai feladaton túl szülői kötelességet is jelent”

 – mondta a videóban Hollik István. Hozzátette: jól látják a gyermekekre leselkedő veszélyeket, amelyek egyike az energiaitalok akár mindennapos fogyasztása.

Az elmúlt négy évben a mentőszolgálat évente átlagosan száz esetben látott el 18 év alatti gyereket energiaital fogyasztása miatt. Ez azt mutatja, hogy a termékek fogyasztása ebben a korosztályban egészségügyi kockázatot jelent – mondta a KDNP-s képviselő.

Nacsa Lőrinc felidézte, egy éve Hatvanban szívleállás miatt halt meg az iskolában egy 14 éves fiú, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott. 

Hozzátette, a  tanárok elmondása alapján gyakori, hogy a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán, mert akkor múlik el a reggelt elfogyasztott energiaitalok hatása.

„Egyértelmű tehát, hogy ebben az ügyben lépnünk kell” – jelentette ki Nacsa Lőrinc, az alkoholtermékekhez hasonló besorolás mellett érvelve.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. október 04. 14:55
Akkora adót vetnék ki rá, hogy egy doboz 5000-be kerülne. (1960-as években apám behozott Bécsből EGY ÜVEG COLÁT, megvámolták a határon!)
Ergit
2023. október 04. 14:52
Pár éve láttam egy 14-16 éves srácot, kapásból kettőt vett a red bull-ból, és egyből megitta mind a kettőt. Az egyik nagymenő elkezdi, a többi megy utána. A gyerekekben is van birka szellem, nem csak a felnőttekben. És mivel gyerekként így érezte biztoságban magát, ha ment a nagymenő után, felnőttként is ezt teszi. Máskülönben nem lenne annyi tetovált felnőtt. Már lassan az lesz különleges, akin nincs tetoválás, meg nem iszik ilyen kotyvalékot, pedig nem tett mást, csak a saját nyájában maradt. A Red Bull sikere a Forma1 miatti gyözelme okán van, sajnos, és a Coca Cola-tól valahogy el kellett szipkázni vevőkört, és sajátott kialakítani a fiatalokból.
bölcsuhú
2023. október 04. 11:07
Jellemző, hogy a hülyeséget egyesek mivel mentegetik! Aki tudja, hogy ártalmas lehet számára egy étel/ital, az a saját felelőségére fogyasztja, nem lehet mindeki mellé egy őrt tenni! Ez a helyzet a perbe fogott napközis tanitőnő esetében is, aki a mogyoró allergiás tanuló padjára ilyen üzletben árult szeletet tett, s ott még ült egy másik gyerek is! A szülők a saját gyereküket kellet volna rászoktassák, hogy senkitől semmiféle süteményt/édességet ne fogadjon el s ha a kutyáknak ez megtanítható, akkor egy iskolás gyereknek is lehetséges kell legyen!
Nozi03
2023. október 04. 11:00
Miért, 18 év felett nem egészségügyi kockázat? Amúgy sosem értettem, ezt a tuttifrutti ízű sz..rt hogy lehet meginni egyáltalán?! (Ugyanolyan gusztustalan mint a tuttifrutti szagú óvszer. Mindkettő kitalálóját kupánvágnám.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!