Poligámia mellett, Orbán ellen – kicsoda Törley Katalin?

2023. november 07. 19:24

Bemutatjuk a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium – egykori – tanárát, a Tanítanék Mozgalom alapítóját.

2023. november 07. 19:24
null
Ádám Rebeka Nóra

Törley Katalin neve az elmúlt években egyre többször jelenik meg a magyar nyilvánosságban, de vajon kicsoda pontosan a tanártüntetések egyik legfőbb kulcsfigurája? 

***

Törley Katalin a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen (ma Pécsi Tudományegyetem) francia nyelv és irodalom szakos tanárként végzett, 1992-ben.

A ma már egyértelműen baloldali politikai aktivistává váló pedagógus elmondása szerint valójában nem vágyott a pedagógusi pályára, az egyetem elvégzése után inkább tolmácsként és fordítóként kezdett dolgozni. 

Később volt franciatanára megkereste, hogy lenne-e kedve tartani néhány órát, mert az egyik kollégájuk szülési szabadságra ment. Így került vissza Katalin egykori gimnáziumába, a Kölcseybe – tanárként 1999-ben, később pedig osztályfőnök is lett.

Törley szerint „az oktatás helyzete sosem volt egy diadalmenet”, szerinte inkább egy hullámzó folyamat. A volt pedagógus úgy véli: 

2010 előtt is voltak kísérletek a rendszer megváltoztatására, akár nagyon előremutatók is, de azok sem voltak mindig sikeresek,

most azonban lejtmenetben van a rendszer.

Tanítanék Mozgalom

Törley Katalin a 2016-ban létrejött, baloldali pénzeket is látott Tanítanék Mozgalom egyik alapítója is, Piltz Olivérrel és Pukli Istvánnal együtt. Katalin a mai napig egyik képviselője és döntéshozója a szervezetnek, így a tanártüntetéseken leggyakrabban ezen minőségében szólal fel.

Bár az oktatáspolitikában nem sikerült még konkrét eredményt elérniük, Katalin nagyon büszke arra, hogy a tiltakozás szóhasználatát, nyelvét ők alkották meg, és ma már azokat a fogalmakat használják a közbeszédben, amikor az oktatás válságos helyzetéről van szó, amiket a Tanítanék Mozgalommal hoztak be a nyilvánosságba. Ezen felül elvitathatatlan érdemük van abban is, hogy az oktatás rossz helyzetének kérdése évek óta terítéken lehet” – fogalmaz Törley kapcsán a WMN egyik cikke.

„Szeretkezz, ne ítélkezz!”

 „Le a monogámiával!” – hirdette korábban a Tanítanék Mozgalom vezetője egy róla készült fotó tanúsága szerint, egy kartonpapírra írt feliratot tartva a kezében – írtuk meg korábban.

A fénykép közzététele a Rólunk, hozzád című kampány része volt, ahol mindenkiről olyan fotó készült, amelyen saját üzenetét, kívánságát vagy személyes vágyát írta fel egy kartonra, amelynek megvalósulásához tágabb közösség, csoport vagy a társadalom együttműködésére van szükség.

A poligámia mellett kiálló Törley Katalin tanítványaival állt modellt még a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusaként.  Az egyik fotón a már említett „Le a monogámiá­val!”, egy másik képen pedig a „Szeretkezz, ne ítélkezz!” feliratot tartotta a kezében.

A fentiek fényében mindenképpen érdemes megemlíteni Törley anyák napi megmozdulását is, amikor is

többek között Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára oldalán tüntetett a „civilek” májusi fehér ruhás tüntetésén a Karmelita kolostor előtt.

A Tanítanék Mozgalom elnöke a korábban rendőröknek nekirontó fiatalok szüleit hívta demonstrációra, hogy tiltakozzanak a „hatósági erőszak” ellen. 

Az ellenzéki tüntetést több mint tíz szervezet jegyezte, a Tanítanék Mozgalom mellett többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Anyák akciócsoport és a Nőkért Egyesület.

Ezt is ajánljuk a témában

Elbocsátás

Több, mint négynapos idegőrlő bizonytalanságnak lett így vége. A nekem és a tanítványaimnak is elviselhetetlen, kiszámíthatatlan, érzelmileg nehezen kezelhető időszak a mai nappal lezárult” – ezekkel a szavakkal jelentette be Törley Katalin, hogy véget ért a munkaviszonya a Kölcseyben, ugyanis kiderült, ő is egyike annak az öt tanárnak, akiket elbocsátottak, mert polgári engedetlenségben vettek részt.

Azt is megírtuk, hogy az esetet követően nem sokkal a Balkan Insight  összegyűjtötte a környező országok azon „hétköznapi embereit”, akik „fáradhatatlanul dolgoztak, hogy inspirálják társadalmunkat és változást idézzenek elő”.

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) listáján a környező országokból emeltek ki egy-egy embert, s a díjazottjaik között pedig ott van Törley Katalin is.

A politikai aktivistáról azt írják, „feláldozta munkáját a lelkiismeretéért”.

Ezt is ajánljuk a témában

Vita a tanárok jogviszonyáról

A tanárok jogviszonyáról szóló parlamenti vita alatti Kossuth téri tüntetések egyik főszónoka is Törley volt, aki úgy fogalmazott akkor: „Nem maradhatunk csendben, amikor a mellettünk lévő épületben ezt a gyalázatos törvényt vitatják. Az ország vezetői képtelenek a tanulásra, le kell hogy járjon az idejük. A mostani vezetés elégtelenre teljesített.

Maruzsa bukott diák és bukott ember”


Az aktivista Törley akkor egy kérdést is intézett Maruzsa Zoltánhoz:

Államtitkár úr árulja már el, hogy élvezetből, tudatlanságból vagy gyávaságból teszi, hogy nem mer ellentmondani a feletteseinek?

Törley szintén erősen fogalmazott a Belügyminisztériumhoz szervezett ellenzéki tüntetésen is. Azt mondta: 

most sokkal dühösebb, mint a saját kirúgásakor volt. 

Törley arra is kitért beszédében, hogy  az oktatásért felelős politikusoknak – Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek – le kellene mondania. Majd hangsúlyozta, hogy  a „történtek ellenére Orbán Viktor is néma maradt, és a probléma orvoslása helyett bosszúálló döntéseket hozott, és ezért alkalmatlan az ország vezetésére”.

Ezt is ajánljuk a témában

Örülne, ha „Orbán menne”

Ahogy arról szintén írtunk korábban, hogy Törley Katalin nem rég a miniszterelnök távozását követelte egy megrendezett pódiumbeszélgetésen, ahol Gulyás Márton kérdezte. Törley a rendezvényen azt is elmondta, hogy nem elég megbuktatni Orbán Viktort, hiszen „Kádár is ment, és utána nem sokkal újra kialakult egy autorista, paternalista, abuzív rendszer”.

Mint fogalmazott: Meg kell tanulnunk azt, hogyan állunk szemben egy abuzív hatalommal, azt, hogyan utasítjuk el, hogyan állunk ki a saját jogainkért. Hozzátette: 

Nagyon örülnék, ha Orbán menne”.

A beszélgetés egyébként az Elfogy a levegő című film bemutatóját követte. A film egy romániai tanár helyzetén keresztül hivatott „bemutatni” a magyar oktatás helyzetét.

A filmet állami támogatásból, az Inkubátor program hozzájárulásával forgathatták – árulta el Gulyás Márton a beszélgetés során. Törley még azt is hozzátette, hogy egyébként sosem biztos abban, amit tesz, mindig inkább „körbejárja”, és mindig kételkedik abban, hogy „mi van”. 

Ez nem egy könnyű út” – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Rólunk, hozzád

Összesen 347 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bendzsó Boy
2023. november 08. 16:16
A Vöröslámpás ház szexoperátora tiltakozik a monogámia ellen? Talán ráunt a 70-éves Pista bácsira az egyetlen kuncsaftjára, mivel senki más nem vetemedik rá!
mai nap
2023. november 08. 16:04
“ Katalin nagyon büszke arra, hogy a tiltakozás szóhasználatát, nyelvét ők alkották meg, és ma már azokat a fogalmakat használják a közbeszédben, amikor az oktatás válságos helyzetéről van szó, ” Csak nem? Azokra az alpári szövegű tablókra gondol, amit a kivezényelt fiatalkorúak szoktak idétlen vigyorral cipeli? Vagy azokra az alvilági szövegekre, amikkel Lilike üvöltözi teli a világot?
Zokni
2023. november 08. 13:30
Hogy jön ehhez a poligámia? De mindegy. Úgyis csak a plebs ugratása volt a cél. És lám, bejött.
Szuperszig
2023. november 08. 13:29
Ok, hogy pasija sose volt, de valaki reszelje meg már a bánatos banyát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!