Weimar után Hitler következett

2023. december 16. 08:50

A nép lesz…rja a kurzushősöket.

2023. december 16. 08:50
Enoch Burke court case
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„A jövő (már ha lesz olyan) történelemkönyvei­ben ott lesz Enoch Burke neve. Mert minden kor megszüli a maga hőseit, akik aztán börtönben vagy akasztófán végzik, de az utókor hálásan emlékszik vissza rájuk, nevüket márványtáblákra vésik, megkoszorúzzák, s bekerülnek a történelemkönyvekbe is, hogy az ifjúságnak példaként szolgáljanak. Azután, ahogy haladunk előre az időben, a történelemkönyveket előbb-utóbb átírják, a márványtáblákat leverik, a hősökről kiderül, hogy gazemberek voltak, a gazemberekről pedig, hogy hősök.

Az elmúlt száz évben láthattuk ezt, elégszer.

Az elmúlt száz évben háborúk, forradalmak hőseit jegyeztük fel, majd felejtettük el.

S persze a márványtáblára vésetés, majd a márványtábla-összetörés műveleteit mindig a «magaspolitika» s az éppen győzelemre vergődött ideológia végzi. A nép pedig, amely tud csodálatos és elborzasztó is lenni, a nép, amely hol bölcs, hol nyálcsorgató idióta – szóval a nép a hősök ügyében többnyire tévedhetetlen. S az igazi hősöket magaspolitikától és uralkodó ideo­lógiától függetlenül tiszteli és emlékezetében megőrzi, a kurzushősöket meg lesz…rja, még akkor is, ha hivatalos ünnepségeken vörösre tapsolja a tenyerét.

Mert mikor szorult rá kurzustámogatásra Leonidász, Petőfi vagy Mansfeld Péter, s ha az aktuális kurzus gazemberezte őket, az ugyan kit érdekelt? Miképpen – hogy mondjunk ellenpéldát is – ugyan kit érdekelt valaha is mondjuk Kun Béla vagy Szamuely Tibor? Évtizedekig éltünk egy kurzusban, amely ezekből akart hőst farigcsálni, de a kollektív emlékezet pontosan tudta, hogy rohadt kis patkányok voltak csupán.

Ám az mindenképpen újdonság, hogy a mai világ – mivel ebben az ellangyosodott nyugati pocsolyában nincsen már semmi hősies – az abnormálist akarja hősként ünnepelni, s a normálist üldözi.”

Nyitókép: Brian Lawless/PA Images via Getty Images

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. december 17. 07:37
Weimar után Hitler következett.....................és Németország hatalmas fejlődésnek indult
abcd2k
2023. december 16. 15:46
Érdekes következményei vannak az amcsi zsidók és az izraeli zsidók összetűzésének. A globális amcsi gazdasági, pénzügyi politika a nemzetek negligálásával negligálná a zsidó államot is, akiknek ez nyilván nem tetszik. Ha valaki, hát az izraeliek biztosan látják hová vezet a káosz generálása és ki tud belőle jó haszonnal kilépni. Izrael úgy gondolja, nem azért alszanak évtizedek óta gépfegyverrel a párnájuk alatt, hogy most beolvasszák őket valami arab katyvaszba. Az a zsidó állam, amelyik pár évvel ezelőtt azzal hencegett , felvásárolja Kelet-Európát most szolidaritást vár és jogot formál a külső és belső ellenségeinek likvidálására, természetesen szuverén államiságának megőrzése érdekében. Nem, ne kávézzunk.
Isten jobb keze
2023. december 16. 15:42
A 3 B! Buzi, buta, bayer….
dryanwolf
2023. december 16. 14:10 Szerkesztve
A jövő (már ha lesz olyan) történelemkönyvei­ben ott lesz... "Bayerné (minden kor megszüli a maga hőseit) titokban adta el multiknak az állami vérplazmát."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!