Ókovács a kiszállt karmester ügyéről: Ez műbalhé!

2024. március 03. 17:16

Nem tetszett neki a Carmina Burana-előadásba beékelt szünet, kilépett a produkcióból Bogányi Tibor. A főigazgató szerint az utolsó pillanatban kapta a hírt, de megoldották a pótlást.

2024. március 03. 17:16

Az Index egy közösségi médiás bejegyzés nyomán arról írt, hogy főigazgatói utasításra ezentúl két részletben játsszák a Carmina Burana című előadást az Operaházban, hogy a szünetben növeljék a büfé bevételét. Emiatt pedig otthagyta a produkciót Bogányi Tibor karmester, aki erről a Facebook-on számolt be. Szerinte ez „ordító szakmaiatlanság”, a darabot évek óta egyben játszották, méghozzá nagy sikerrel.

Miklósa Erika is megszólalt

A portál ezt követően Bogányi mellett megszólaltatta alkotótársát és feleségét, Zászkaliczky Ágnest, az előadás művészeti vezetőjét is, mindketten Ókovács Szilveszter vezetői stílusára panaszkodtak, mondván, egy személyben hozott meg egy szerintük helytelen, az általuk kitalált koncepciót megakasztó döntést. Megszólalt az eset kapcsán Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes is, aki szerint

az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben, mondván, nem a büfének van Operaháza.

Ókovács: Ez műbalhé!

Facebook-posztban reagált Ókovács is, aki szerint ez műbalhé:

„Több tiszteletet Orffnak - aki a szerző, ugyebár, és a világhírt művének ő vívta ki. Több tiszteletet az előadás lelkének, a Magyar Állami Operaház énekkarának! És több tiszteletet a 140 esztendeje Szküllák és Kharübdiszek között is fennmaradó, előrejutó OPERA intézményének.

Több tiszteletet az éjszakai karmestersértődés nyomán órak alatt beugró dirigensnek!”

A főigazgató az Index megkeresésére részletesebben is kifejtette álláspontját. Közölte: „Szomorúan vettük tudomásul a döntést, de egy operaházban, ahol 1800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót – ahogy a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is. És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet.”

Minden rendben, megvan az új karmester is

Kitért arra is, a karmester eddigi munkáját, a közösen teremtett értékeket köszönik, minden jót kívánnak a továbbiakban is neki.

Ókovács szerint egyébként az előadás rendben lezajlott, Erdélyi Dániel karmesternek, az Opera Énekkar másodkarnagyának köszönik a színvonalas beugrást.

A tegnapi hatalmas sikerű Don Giovanni-premier fogadásán, este 10-kor érkezett levél tehát nem okozott fennakadást az Opera életében.”

Nyitókép: Ficsor Márton / Mandiner

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­g­­ö­­s­ ­­l­­á­n­­y­­­o­k­ ­v­­­á­­­r­­­n­­­a­­­k­­­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
masikhozzaszolo
2024. március 05. 11:23
Az Opera saját kezelésbe veszi a büfét. Nem a büfének van Operaháza. De. Egy operaSZÍNHÁZ el tudja játszani a büfés szerepét is. Áriával, vagy egy bagatellel adja ki az islert. Vagy bagettet. Régen úgy tudtam vannak klánok, csoportok amelyek uralják egy egy területen a vendéglátást, szórakoztató helyeket. Zsidai Gasztronomy Group. Itt éppen. Ebbe lett belenyúlva. Itt emberhalál lesz.
rokarudi-2
2024. március 04. 20:49
A főigazgató úr működését mindig szimpátiával figyeltem. Most azonban valami fals hangot vélek hallani. Általában el kell ájulnunk a nyugat európai – főként germán - önmegvalósítók lázálmaitól, mert művészi szabadság, ugye. Most meg lekezelő, arrogáns hangnem. Furcsa. Megérte?
ekeke1
2024. március 04. 19:36
No kérem. Elolvasgatva ezeket a cikkeket (is), kapásból két dolog nem tetszik. 1. Kiderült hogy van egy százmilliós nagyságrendű per ,a Zsidaiékkal. Ez bizony elég súlyosnak látszik, pláné hogy utóbbiak közbeszerzési eljárásban nyerték még 2015-ben egészen 2030-ig az üzemeltetési jogot. És mégis valahogy, valamiért kirakták őket. Egy ilyen afférról illett volna a főigazgatói pályázatban említést tenni. 2. Az mondja Ókovács, idézem:"Az Opera saját maga, ahogy az épülettúrákat és a boltokat is. Rendezvényszervezésünk és kölcsönzésünk is a saját büdzsét növeli. Ezek hasznait a kollégák a SZÉP kártyára vezetve kapják meg fizetéskiegészítésként. Ezt a gyakorlatot nem támadni kellene, hanem tanítani." Biztos szívesen tanulnának mások is, de őszintén érdekelne, hogyan csinálják hogy ebből ne legyen khmmm...szóval adóelkerülés. Mert ez még egy magáncégnél sem olyan egyszerű véghezvinni, hát még az Operaháznál...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!