Budai Gyula a hídpénzbotrányról: Már a nyomozóhatóságokon a sor (VIDEÓ)

2024. április 18. 22:47

A fideszes politikus szerint továbbá „Karácsony Gergelynek most már mondania kell valamit a budapestieknek az ügyről”.

2024. április 18. 22:47

Nyitókép: Képernyőfotó

Csütörtökön Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő volt a Hír TV Napi Aktuális című műsorának vendége, aki kedden hivatali vesztegetés bűntettének gyanújával tett feljelentést a hídpénzbotrányban. A politikus a stúdióba is magába vitte azt a levelet, amiben fontos információk voltak a Lánchíd felújításával kapcsolatban. 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a hivatali email címére érkezett levében foglaltak szerint Vig Mór a Mammut áruházba járt be elszámolni egy biztonsági cég irodájába, amely kapcsolatban állt az A-Híd Zrt.-vel. 

Budai Velkovics Vilmos műsorvezetőnek elmondta, hogy nem lepődött meg, hogy ez a küldemény hozzá futott be, mivel korábban, mint elszámoltatási kormánybiztos sok ilyen bejelentést kapott, melyek közül többet továbbított a hatóságok felé is.

Ezt is ajánljuk a témában

Jelen levél kapcsán hangsúlyozta, hogy 

a levél konkrétan meghatározza a pénzmozgásokat, hogy hova tűnt az a készpénz,

 amelyet a két ügyvéd, Vig Mór és a Hegedűs Dániel felvett”.

Ezt is ajánljuk a témában

Lassan kiderül, hogy mi lehetett a pénz útja

„Az A-Híd utalt a Vig Mór cégének, a Sunstrike Kft.-nek, az pedig továbutalta először a Vig Mór magánszámlájára, majd ügyvédi letéti számlájára, míg ügyvéd volt. Mikor pedig már nem volt ügyvéd, akkor belépett a másik ügyvéd, és az ő letéti számlájára utalták, majd készpénzben vették ki” – ismertette.

Majd ezután idézte a Kehi jelentését, amely szerint Vig Mór 900 millió forintot vett fel készpénzben, és ennek a pénznek az útjáról ad információkat ez a levél.

Mint ismert, múlt hét pénteken a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is közzétette a részjelentését és sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és Vig Mór cége között. A dokumentum „porrá zúzza” Karácsonyék védekezését, amely eddig abban nyilvánult meg, hogy a főváros balliberális vezetése azzal érvelt: a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

A nyomozóhatóságra vár az információk tisztázása

A politikus a műsorvezető azon kérdésére, hogy lehet-e tudni, hogy kitől származik ez a levél, illetve, hogy mennyire megbízható forrás, Budai azt felelte, hogy az majd a nyomozó hatóság dolga lesz. „Azt gondolom, hogy a nyomozás során kell tisztázni, hogy a levél tartalma mennyire valós. (...) Ebben a levélben olyan konkrét tények vannak, amelyek azt bizonyítják, hogy a levél írója bennfentes volt, ismeri az ügyet. Ott volt abban a körben, és azoknak az információknak a birtokában írta meg ezt a levelet” – húzta alá.

Ugyancsak a nyomozóhatóság dolga lesz Budai Gyula szerint, hogy utánajárjon annak, hogy az a biztonsági cég a Lövőház utca 7-9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft-e. 

Emlékezetes az is: lapunk megírta, ez nemcsak a helyszín egyezősége miatt lehet így, hanem azért is, mert 

a vállalkozás valóban köthető az A-Hídhoz.

A biztonsági cég egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Magyarán: amennyiben igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, onnan pedig – a levél szerint – a budapesti Városházán landoltak.

Karácsony térfelén pattog a labda

Az országgyűlési képviselő a beszélgetés során leszögezte azt is, hogy számára „logikus, hogy valakit közbeiktattak Vig Mór és a főváros, illetve Vig Mór és az A-Híd közzé, aki visszavitte azt a pénzt, ami elutalásra került. Másképp ezt a pénzt nem tudták volna kivenni a rendszerből”.

Gondolatait azzal zárta, hogy szerinte „már Karácsony Gergely térfelén pattog a labda. 

Karácsony Gergelynek mondania kell valamit a budapestieknek,

 hogy hova tűnt az a másfél milliárd forint, amit a Lánchíd felújításánál a Sunstrike Kft. kapott meg”.

A teljes beszélgetés aláb tekinthető meg:


 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­g­ö­s­ ­­l­­á­n­­y­­o­­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­­­n­­a­­k­­ ­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Lajoss
2024. április 19. 16:17
A Gyulával csak égeti magát a fidesz…😉
lauderstenonis-2
2024. április 19. 10:53
Ez az a Budai, aki olyan sikeresen elszámoltatta Gyurcsányékat? Egyébként a Cseh Katát még tanúként sem hallgatta meg a rendőrség vagy az ügyészség a "Cseh Katalin ügyben". Érdekes lesz ennek az ügynek a kifutása is.
chief Bromden
2024. április 19. 07:49
" korábban, mint elszámoltatási kormánybiztos sok ilyen bejelentést kapott, melyek közül többet továbbított a hatóságok felé is" Ügyes ez a Vili, mondjuk az öngól is gól. :( Akkor ebben az ügyben is olyan sikerek várhatóak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!