Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Elkezdődtek a baloldal választási látványberuházásai: közel százmillió forintból épül húsz méter zebra, csigalassúsággal

2024. május 16. 20:38

Közelednek az önkormányzati választások, így a baloldali településeken is látványberuházások kezdődtek. Nemcsak Budapesten, de Pécsen is több tízmillió forintból készül a tíz méteres gyalogátkelőhely, csigalassúsággal. A mintegy egymilliárdos pécsi zebra beruházás miatt a város fideszes országgyűlési képviselője feljelentést tett.

2024. május 16. 20:38

Nyitókép: a pécsi zebra építések egyik helyszíne (Fotó: BAMA)

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője „a tízszeresen túlárazott, 1 milliárdos összköltségű pécsi baloldali zebra beruházás ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanújával.” – olvasható a képviselő Facebook-bejegyzésében.

Zebra-botrány Pécsen

Alighogy véget ért Pécs egyetemi városrészében az a folyamatos dugókat és közlekedési káoszt okozó zebraberuházás, amely mintegy hét hónapig tartott, hamarosan kezdetét veszi egy újabb: 

Pécs baloldali vezetése közel 41 millió forintot költ egy tízméteres gyalogátkelőhely létesítésére 

– számolt be a BAMA. A helyi lap felidézte: a Péterffy Attila baloldali polgármester által vezérelt bicikliutas, részbeni felújítást is magában foglaló, pár száz méteren zajló projektre hat hónapot kapott a kivitelező, de képtelen volt ennyi idő alatt befejezni a munkát, így azt még megtoldották egy hónappal. A lezárások miatt folyamatosak voltak a dugók a környéken, miközben a helyeik elmondása szerint a munkások csak lézengtek az építkezésen.

A BAMA azt is felidézte, az elmúlt négy esztendőben a pécsi baloldali önkormányzat szinte semmit nem tett annak érdekében, hogy a 2019-es választási ígéreteiket betartsa, a választáshoz közeledve azonban elfogta őket a pánik, hiszen számukra – a folyamatban lévő hat büntetőügy miatt – akár egzisztenciális kérdés is lehet az, hogy minél tovább megőrizzék a hatalmukat, ezért még a zebra építést is bedobják az utolsó pillanatokban.

Ennek következménye, hogy az értelmetlen korlátozásokba és forgalmi káoszba belefáradt pécsiekre egy újabb zebraberuházás vár, amelynek 40,7 millió forintos költsége szinte azonos a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjánál (Astoria) – szintén csigalassúsággal készülő – gyalogátkelő költségeit is.

Az egyik legpikánsabb helyszín Pécsen a Kürt utcai létesítés, ahol egy 10 méteres gyalogátkelőhelyre füstölnek el 40,7 milliót. Péterffy Attila és csapata ezt olyasmikkel próbálta megmagyarázni, hogy egy üvegkerítést kell készíteni, megfelelő szélességű járdát kell kialakítani, egy lámpatestet felállítani, süllyesztett szegély is kell, valamint a gyengénlátók számára megfelelő kövezet kell, illetve közműveket áthelyezni az érintett szakaszon.

A 40,7 milliós összeg azért is tűnik erősnek, mert az érintett zebrát amúgy egy T-alakban végződő, STOP-táblával is ellátott kereszteződéshez telepítik,  ahol amúgy is 30 km/órás sebességkorlátozás van – ismertette a helyi portál.

Hogy érzékeltesse, mennyire túlárazott lehet a Kürt utcai zebra kialakítása, a BAMA felidézte azt a szakértői véleményt, mely szerint még az Astoriánál épülő gyalogátkelőt is jóval kevesebből ki lehetne hozni. A pesti eset kapcsán a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke, Dorner Lajos ugyanis az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy „40 millió forintos bekerülési költséggel számolnak, ami közel a duplája lehet egy jól szervezett, gyors és hatékony kivitelezésnek”.

Ezek után nem csoda, ha valakiben felmerül: mennyire lehet túlárazott a pécsi Kürt utcai zebra, ha az ugyanannyiba kerülő pesti gyalogátkelőt is fele annyiból ki lehetne hozni a szakértő szerint?

Ezt is ajánljuk a témában

Budapesten is lassan készül a méregdrága zebra

Április 19-e óta zajlik Budapesten, az Astoriánál a régóta várt gyalogátkelőhely építése, a munkálatokkal összefüggő útszűkülettel, sávelhúzásokkal és dugóban araszolással viszont egészen május 30-ig együtt kell élnie az erre autózóknak, a torlódások miatt megnövekedett károsanyag-kibocsátással pedig az itt élőknek.

Ezt is ajánljuk a témában

A VEKE szerint 10 nap alatt végezni lehetne a beruházással. Dorner Lajos úgy véli,

azért húzzák az időt, hogy a műszaki átadást követően az önkormányzati kampány véghajrájában lehessen általa demonstrálni: Budapest lépést tart a korral.

A szakértő rávilágít: az útpályához nem nyúlnak hozzá, közműveket sem helyeznek át, csak a szegélyeket igazítják a járdához, mégis húzzák az időt. Ráadásul, a két ellentétes forgalmi irányt korábban elválasztó hosszú járdaszigetet teljes hosszában elbontották, pedig elég lett volna csak azon a 10 méteren, ahol a zebra átvezet. 

A választásokra időzíti Karácsony Gergely és a baloldali városvezetés az Astoriánál tizenöt éve tervezett zebraberuházást, amely másfél hónapig tart és óriási forgalmi káoszt okoz
Fotó: BKK

A csigalassúsággal épülő zebra nem kerülte el Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének a figyelmét sem, aki azt szerette volna megtudni, vajon Karácsony Gergely hol van, épp mit csinál. Ugyanis – mint Facebook-videójában mondja – a főpolgármester annyira ráér, hogy Salgótarjánban és Tatabányán kampányol a DK-nak, holott lennének egyéb teendői is: például megoldani a dugóhelyzetet, vagy ránézni a világ leghosszabb zebraépítésére.

Ezt is ajánljuk a témában

A 40 milliós pécsi zebra építés helyszínét az alábbi videón tekintheti meg:

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­k­e­­l­­d­­­ ­a­­­ ­s­z­­e­­­x­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Patika
2024. május 17. 06:52
Ti meg játszótereket újjítghattok fillárekből... (melyik a jobb?)
Mich99
2024. május 16. 23:13
Kamu Geri a zseniális tolvaj. Magától, saját városától lop, és aztán megdicséri magát...
Krupp Skya
2024. május 16. 22:52
Ha Karácsonyon múlik, hosszában lesz zebra és keresztben autóút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!