Anyák napjára

2018. május 06. 08:55

Az anyaság felelősség, aggodalom, törődés, lemondás, áldozat. Az anyaság büszkeség, gondoskodás, boldogság, szeretet.

2018. május 06. 08:55
Novák Katalin
Novák Katalin

„Ültem a kórházi ágy mellett, és néztem, ahogy csepeg a kislányunk karjába kötött infúzió. Sápadt arcát figyeltem, és arra gondoltam, bár átvehetném a fájdalmát, bár hordozhatnám a terheit, bár megkímélhetném őt minden szenvedéstől! Ez egy olyan meghatározó pillanat volt, amikor – immár sokadszor – mélyen átéreztem, mit jelent anyának lenni. Az anyaság felelősség, aggodalom, törődés, lemondás, áldozat. Az anyaság büszkeség, gondoskodás, boldogság, szeretet.

Az anyaság egy olyan hivatás, amelyet egész életünkben tanulunk, és könyvekből nem tanulható meg. Egy napi huszonnégy órás szolgálat az első pillanattól az utolsóig. Olyan hivatás, ahol nincs munkaköri leírás, nincs helyettes és a fizetést sem forintban mérik.

Anyának lenni számomra az élet legszebb ajándéka és legnagyobb feladata. Jelen lenni, akkor és úgy, amikor és ahogy arra éppen szükség van. Terelgetni, de nem elterelni a gyerekeinket, határokat húzni és azokat megtartani, ösztönözni, de nem elbizakodottá tenni, megóvni, de nem túlfélteni, önállóságot adni, de nem magukra hagyni őket, biztonságot nyújtani, de életrevalóságra nevelni, példát mutatni, de nem kényszerpályát. És megtanítani őket szeretni, megmutatni nekik a család erejét és fontosságát. Nem eltékozolni a ránk bízott kincseket. Számomra ezt jelenti az anyaság.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2019. május 05. 01:26
Úgy érted, hogy egy háromgyerekes édesanya anyák napján, - se - beszélhessen arról, hogy milyen érzés édesanyának lenni?
hentes
2019. május 05. 01:26
Legalább az anyákat békén hagyhatnátok, aljas gazemberek.
nikonos
2019. február 14. 16:17
Nem keserít el, hogy újabb 4, de inkább 8 évig semmi nem fog úgy alakulni, ahogy szeretnétek? Nem frusztrál? Nem merül fel egy londoni kívándorlás gondolata?
balbako_
2018. december 05. 17:05
Akinek még van kit megköszönteni az örüljön annak, hogy még van édesanyja, édesapja. Sajnos eljöhet az az idő amikor már nincsenek és akkor marad az emlékezés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik