Novák Katalin: A műszaki pályán se legyen akadály a női lét!

2018. május 15. 11:53

Középiskolás lányoknak beszélt a TechCsajok című rendezvényen a nők műszaki pályán való boldogulásáról az államtitkár.

2018. május 15. 11:53

El kell érni, hogy a nők is bátran válasszák a műszaki pályát és női létük ne legyen ennek akadálya – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kedden a TechCsajok című rendezvénysorozat budapesti állomásán.

Novák Katalin a középiskolás lányoknak szervezett eseményen arról beszélt, hogy a „21. század a nők évszázada”, hiszen ma már természetes, hogy a nők is tanulhatnak, szavazhatnak, és orvos, tanár, sportoló, de akár fizikus vagy matematikus is lehet belőlük. Kiemelte, nem az a cél, hogy a matematikusok vagy fizikusok többsége nő legyen, hanem az, hogy ne legyen akadálya a női lét az elképzelések megvalósításának.

Az államtitkár arra biztatta a jelenlévőket, hogy higgyenek és bízzanak magukban, és merjék megvalósítani az álmukat. Az úton valószínűleg sok előítélettel, sztereotípiával találkoznak majd, lehet, hogy többet kell küzdeniük, mint a férfi kollégáknak, de az úttörés izgalmas feladat, közben pedig arra kell gondolni, hogy nekik köszönhetően a következő generációknak már könnyebb lesz – biztatott Novák Katalin.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége videoüzenetben azt ajánlotta a fiataloknak, hogy ne féljenek a technikától, tanulják meg használni azt, mert a technika nemcsak az élet része, hanem segítője is.

A TechCsajok rendezvényt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte 14-18 éves lányoknak, hogy felkeltse az érdeklődésüket a műszaki és természettudományos területek iránt. Az eseményeken sikeres nők számolnak be a területekben rejlő lehetőségekről és saját karrierjükről. A sorozat állomásain – Budapest mellett Békéscsabán, Debrecenben és Pécsett – az érdeklődők megismerkedhetnek a környékbeli egyetemekkel, főiskolákkal és vállalatokkal, amelyek különböző technikai, illetve tudományos eszközökkel mutatják be a műszaki foglalkozások izgalmas oldalát.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2018. október 17. 12:55
Eddig se volt akadály a női lét. Az már annál inkább, hogy elenyésző részüket érdekli a műszaki terület. Még a 4 szakvizsgázott lány osztálytársamból is 0 dolgozik az eredeti szakmában. Műkörmös lett, fotós, fodrász stb.
Megtalálta
2018. október 17. 12:55
Nem kéne ezt a balos propagandát nyomni. A fejlett országokban kevesebb nő választja a tech pályát, mint pl. Indiában. Mert megtehetik.
Megtalálta
2018. október 17. 12:53
Pontosan. A nőket elsősorban a humán dolgok érdeklik. Számtalan tisztességes szociológiai tanulmány született már a két nem alapvetően eltérő érdeklődési köréről. Az, hogy a tesztoszteron az agy szisztematizáló részét aktivizálja, és az empatizálót fogja vissza, azon semmiféle felszabadító mozgalom em fog tudni változtatni. Ennek semmi köze az IQ-hoz. Ha 50% mérnöknőt akarnak, ahhoz a nőket műszaki pályára kell _kényszeríteni_! Tényleg ezt akarjuk?
Kiebra
2018. május 29. 14:44
Támogatom, de nem úgy hogy kompetens férfiakat szorítanak ki a nagy semmiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik