Hívom a családokat – Május

2018. május 16. 09:08

A házasság csak ízelítő a boldogságból, nem maga a boldogság. Aki boldog akar lenni, ne keresse azt egyedül a házasságban. A házasság a tökéletes örömhöz vezető út kapuja.

2018. május 16. 09:08

„A házastársak végső célja tehát nem egy földi szövetségbe való belépés, hanem az örök egyesülésbe, Krisztusnak, a vőlegénynek és menyasszonyának, az Egyháznak a nászába való bekapcsolódás. Ha ez az alapvető irányultság hiányzik, a házasság elveszíti jelentőségét és stabilitását. Az örök távlat teszi igazán emberivé, nélküle minden értelmetlenné és zavarossá válik. Erre vezethető vissza a házasság korunkban elterjedt válsága is. A házasság csak ízelítő a boldogságból, nem maga a boldogság. Aki boldog akar lenni, ne keresse azt egyedül a házasságban. A házasság a tökéletes örömhöz vezető út kapuja, de aki megáll a kapuban, kockáztatja részvételét az örök nászlakomában. Sürgős feladatunk, hogy hitelesen hirdessük Jézus Krisztus evangéliumát, hogy megmutassuk: »Krisztus megtestesülésében magára veszi az emberi szeretetet, megtisztítja, beteljesíti azt, és Lelke révén megajándékozza a házastársakat azzal a képességgel, hogy meg tudják élni azt, átjárja egész életüket a hit, a remény és a szeretet. A házastársak így fölszenteltetnek, hogy sajátos kegyelmük által építsék Krisztus testét és így családegyházat alkossanak.« Ez azonban nem jelenti azt, hogy a létrejött családegyház minden vallási feladatot magára vállalhat. Ellenkezőleg, a családokról való egyházi gondoskodás elsőrendű feladat, mert »a család jóléte döntő jelentőségű a világ és az Egyház jövője szempontjából«; sőt »az Egyház azért, hogy teljesen megértse saját misztériumát, úgy tekint a keresztény családra, mint olyasvalamire, ami őt őseredeti módon nyilvánítja ki.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2019. október 03. 13:51
Azért ez nagyon nem ugyanaz. :) Ez azért eléggé doktriner kijelentés, amit olyan tesz, aki nem él házasságban: "A házastársak végső célja tehát nem egy földi szövetségbe való belépés, hanem az örök egyesülésbe, Krisztusnak, a vőlegénynek és menyasszonyának, az Egyháznak a nászába való bekapcsolódás. Ha ez az alapvető irányultság hiányzik, a házasság elveszíti jelentőségét és stabilitását. Az örök távlat teszi igazán emberivé, nélküle minden értelmetlenné és zavarossá válik. Erre vezethető vissza a házasság korunkban elterjedt válsága is." Más vallásúak esetén nincs ilyen "természetfeletti dimenziója" a házasságnak, a modern kor előtt viszont nem hallottunk arról, hogy a muszlimok, a buddhisták, a sintoisták stb. házassága válságban lenne.
Sulammit
2019. október 03. 13:51
A zsidóé pl. azért nem volt, mert a nő nem adhatott válólevelet. Viszont a férj, simán. Házassági válság biztos abban a korban is volt, de a nők nem dolgoztak, és akkor hogy tartsák el magukat? Mert a gyerekeket nem is vihették volna magukkal. Egy indiai nő azt mondta és szerintem igaza van, hogy nálunk, Magyarországon a nők könnyen és meggondolatlanul válnak. Vagyis, - ezt én mondom, akkor mondjuk ki a válás szót, amikor borulnak a dolgok és nem alszunk rá, nem fontoljuk meg. Ami a jellemző, hogy a nő a férjénél rosszabb szeretőt választ. Aztán jönnek szép sorban egymás után az "apukák" akiket bemutat a gyerekének. Az egyházi házasságok azért nincsenek végveszélyben. Abba hagyom, mert ez hosszú és pont neked akarok írni a Teremtés könyvéről.
Paskai
2019. október 03. 13:51
Mayer Mihályt és Wolf Gyulát hívjad, akiknek a köcsöge voltál!
krakken96
2019. február 14. 08:54
ki hiszi el ezt a faszságot? senki nem az Egyházért házasodik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik