Minden anya megérdemli, hogy jobb választ nyújtsunk neki az abortusznál

2018. május 24. 07:58

Egy anyával sem tesz jó egy abortusz, amely kegyetlen, hazug és önpusztító válasz a krízisterhességre.

2018. május 24. 07:58
Zaymus Eszter
családháló.hu

„Minden várandósság során legalább két emberről beszélhetünk. A társadalom tagjainak kötelessége mindkettejük életét védelmezni. Ez az egyetlen együttérző és támogató válasz. Egy anyával sem tesz jó egy abortusz, amely kegyetlen, hazug és önpusztító válasz a krízisterhességre. A műtét amellett, hogy véget vet a gyermek életének, édesanyját is megsebzi, testileg és lelkileg egyaránt.  (Az abortuszt követően a nők nagyobb arányban szenvednek súlyos depressziótól, pánik betegségtől, bipoláris zavartól, kábítószer függőségtől.)

A választás joga valójában csak egy szlogen, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a kisbaba élethez való jogát, az anya-baba kapcsolatot és azt a mindnyájunkban meglévő emberi ösztönt, hogy védelmezzük a legvédtelenebbeket és a legsebezhetőbbeket. Emellett azt a tényt is semmibe veszi, hogy a krízisben lévő anyák gyakran úgy érzik, NINCS választásuk: kutatások szerint nagy arányban mennek félelem, pánik és külső nyomás miatt abortuszra. (Egy 2004-es kutatás során megkérdezett abortuszt választó nők 64 százaléka számolt be másoktól tapasztalt abortuszra ösztönző nyomásgyakorlásról.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. február 14. 09:57
A jelenlegi trenden már csak azzal lehet segíteni, ha a társadalom megfizeti az anyaságot. Tehát nem a férfi (apa), hanem a társadalom: „Ismerjék el, hogy a gyereknevelés mindennapos, kőkemény munka, és még hétvége sincs!" https://divany.hu/szuloseg/2018/05/22/anya-gyerek-neveles-csalad-elmenybeszamolo/ Mármint nem a mostani segélyekre és gyereknek járó ellátásra gondolok, hanem arra, hogy a gyereknevelés normális foglalkozásnak minősüljön, amiért fizetés jár. Ehhez persze szükséges az ellenőrzés is, nem a felelőtlen alanyi jogon járó pénzosztogatásra gondolok, ami azt a fertőt eredményezi, mint a kutyáknál a szaporítótelepek. Ez nyilván nem támogatandó; ellenőrizni kell a munkavégzést; ahhoz, hogy bármit is ellenőrizni és számon kérni lehessen, szükséges oktatni azt. Azaz az anyaságot, a gyereknevelést iskolai tananyaggá tenni, mert csak azt lehet legitim módon számon kérni, amit korábban valaki megtanult, tehát tudnia kell, mint a közlekedési szabályokat is csak azért lehet számon kérni az autósokon, mert vizsgáztak belőle. A dolgok általában hosszú távon csak úgy működnek, ha ezt a három elvet betartják vele kapcsolatban: oktatás - ellenőrzés - jutalmazás. Jelenleg a felnövekvő generációk otthon nem tudják elsajátítani a gyerekneveléshez szükséges ismereteket, pontosan azért, mert évtizedek óta megszűnt a nagycsalád, és egyszerűen nem is kerülnek kisbaba, kisgyerek közelébe. Mire felnőnek, nem tudják, mivel jár a gyereknevelés. Az pedig egyáltalán nem valami magától értetődő, állati ösztön, rengeteg részletét be kell gyakorolni, meg kell tanulni, hogy gördülékenyen menjen, és ne akkor kelljen rájönni, hogy mi a teendő, amikor a gyakorló szülő szembesül a problémával. És fontos a jutalmazás, az elismerés is, az anyagi biztonság. Ehhez viszont ellenőrizni kell az elvégzett munkát, mert ugye nagy problémák lehetnek belőle, ha ez elmarad. Szerintem ez a megoldás a demográfiai válságra. Más eszközökkel szerintem nem lehet elérni tartósan jó eredményt.
annamanna
2019. február 14. 09:55
Kik féltik a kényelmes életüket? A FÉRFIAK. Elmondom, hogy kerül valaki abortuszra általában: a szabad szex jegyében a nő és a férfi (a lány és a fiú) együtt járnak, szexelgetnek, és a lány teherbe esik. A legtöbb esetben örül neki, mert számára az anyaság egy izgalmas kihívás, sokkal izgalmasabbnak tűnik, mint mondjuk a tanulás vagy teszkópénztárosság. A napi robot nem olyan klassz, mint egy kisbabát fürdetni, altatni, öltöztetni, pelenkázni stb... a legtöbb nő szeretné ezt átélni, kiszakadva a szürke valóságból. Csakhogy amíg ő ezt csinálná, addig valakinek el kellene tartania őt is, a gyereket, is lakás kell és általában kocsi is hozzá. Az pedig nem előfeltétele a szabad szexnek. Már nagyon régóta nincs szó a "partiképességről", mint régen, amikor a szex előfeltétele a lánykérés volt, annak előfeltétele a partiképesség, és aki ebből kimaradt, annak maradtak a fizetős prostik. Mára addig fejlődött a világ, hogy minden lány ingyen prosti. És amikor teherbe esik, a férfiak/fiúk igen jelentős része azt mondja, nem hajlandó belemenni az apaságba, és nincs is semmi kényszerítő erő, ami erre rávenné. A nő/lány pedig egyedül maradva nem látja biztosítottnak a gyerekhez szükséges anyagi forrásokat, és mivel van legális lehetősége a gyerektől való megszabadulásra, hát meg is szabadul tőle. Mert ez sem bűn a mai társadalmi szokások szerint, ahogyan a szabad szex sem bűn. Régen a szabad szex is bűn volt. A fölösleges gyerekektől egyébként szerintem régen is megszabadultak, csak már a születés után. Az afrikai Omo-völgy bennszülöttjei például minden harmadik gyereket megölnek hét éves korukig, mert a közösség kapacitása nem bír el több éhes szájat, nem bírnak a végtelenségig szaporodni. De most vissza az abortuszhoz - azok legnagyobb része jelenleg a szabados szexualitás következménye. Mindenki tudja, hogy ez így van. És annak legfőbb oka, hogy feléljük a jövőt: senki sem gondol arra, hogy mire a gyereke felnő, "partiképessé" kellene lennie. De nem is gondolhat erre egy szülő sem, hiszen a legtöbben életük végéig nyögik az adósságokat, és örülnek, ha a gyereket (diákhitellel agyonsújtva ugyan), de legalább épségben felnevelik. Csupasz segg -> szabad szex -> abortusz -> down-kóros babák, negyven körüli anyák által megszülve, akik addigra jutnának el addig, hogy na most már aztán nem várok tovább.
Sulammit
2019. február 14. 09:06
Egy ismerősöm a harmadik babáját várta. Tudta az orvosa, hogy akarták a gyereket, mégis megkérdezte, hogy tudja-e hogy 30-on felül elköttethetné magát. Még jó, hogy nem beszélte rá egy abortuszra.
Sulammit
2019. február 14. 09:06
Csakhogy te ezt írtad! A commentjeidért nem vállalsz felelősséget? "Kádár idejében ez nem bizony lett volna lehetséges."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik