Több gyereke lesz a dolgozó anyának?

2018. július 10. 08:24

Az állam leginkább azzal tudja támogatni a gyermekvállalást, ha segíti az anyákat, hogy tudjanak gyermekek mellett is dolgozni, ha szeretnének.

2018. július 10. 08:24
Lovász Anna, Weber Andrea, Zawadowski Ádám
Defacto

„Az utóbbi évtizedek fejleménye az, hogy a fejlett országokban ott a magasabb a termékenység, ahol több nő dolgozik. Az ábrán jól látható, hogy azokban az országokban, ahol a termékenység az itthoni 1,45-nél magasabb (azaz az ábrán Magyarország felett helyezkednek el), ott a nők aktivitása általában az itthoni 48 százaléknál magasabb (azaz az ábrán Magyarországtól jobbra helyezkednek el). Franciaországban és az északi országokban például viszonylag magas a nők aktivitása és a termékenység is. Míg Olaszországban - számos más déli országhoz hasonlóan - nagyon alacsony a nők aktivitása és egyben a termékenység is.

Miért van ekkora különbség a északi és a déli országok között? Valószínűleg azért, mert a skandináv országok erősen támogatják az anyákat a távollétük alatt és a munkapiacra való visszatérésben,  jó a bölcsődei lefedettség, illetve - ahogy egy korábbi Defactoban megírtuk - az apák jobban kiveszik a részüket a házimunkából. A déli országokban ennek ellenkezője a helyzet és a társadalom kevésbé támogatja az anyákat abban, hogy dolgozzanak. Ez hozzájárul ahhoz, hogy délen a gyermekes családok jövedelme alacsonyabb és az állásukat féltő nők kevésbé mernek gyermeket vállalni.

Bár a családpolitika hatékonysága jelentősen függ az adott ország intézményi és kulturális környezetétől, a fenti adatok alapján úgy tűnik, hogy a nők munkapiaci lehetőségei nagyon fontosak. A Defacto szerint az állam leginkább azzal tudja támogatni a gyermekvállalást, ha segíti az anyákat, hogy tudjanak gyermekek mellett is dolgozni, ha szeretnének. Ha olyan bőkezű, rugalmas juttatásokat nyújt, amelyek támogatják a gyors visszatérést a munka világába. Ha elérhetővé teszi számukra a színvonalas bölcsődei ellátást, és ha segíti a részmunkaidős és egyéb rugalmas munkaformák terjedését. És ami talán még ennél is fontosabb, van valami ami rajtunk múlik: ha nem ítélünk meg egy anyát, ha kisgyerek mellett vissza akar menni dolgozni, meg persze az ellenkezőjéért sem.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. február 14. 10:03
ez a válasz remélem, neked is elég: 1. előzetes oktatás, érettségi vizsgával bezáróan, ez volna gyakorlatilag az a szakmai papír, ami alapján egyáltalán lehetőség volna fizetést adni, enélkül nem - ez már nagyon sok parazita hajlamot kiszűr 2. mint munkavállalást, folyamatosan ellenőrizni, ha nem is túl nyomasztóan, de azért rendszeresen, mint bármilyen más munka esetében - ez is nagyon sok parazitát kiszűr 3. a fizetést időben korlátozni, nem a végtelenségig, tehát kb 38 éves korig adni, utána nem, tehát a nők nem esnek ki teljesen a munkaerőpiacról - ez is kiszűrheti a parazitákat, ráadásul megelőzhető vele sok betegen született, genetikailag sérült baba is.
crydog
2018. november 22. 08:00
Én minden második gyermek után - ha az anya 4 órát dolgozik pl 8-12-ig - a második 4 órás ciklust csalástámogatási rendszer keretében kifizetném az anyukának. Alapjövedelemmé tenném minden gyermeknevelö anyának. Természetesen a már meglévö családi adó - és egyéb kedvezmények mellett.
annamanna
2018. november 22. 07:59
"az államnak sokkal jobban megéri, ha a szülő nőket a munkaerőpiacra vezeti vissza (ezáltal profitot termelve az államnak), mintha 10-15 évig fizetést biztosítana egy gyerekért (ami súlyos veszteség lenne az államkincstárnak)." Erre azt tudom mondani, hogy az államnak sokkal jobban megérné - ha egyáltalán megszületnének a gyerekek, akik most nem születnek meg - és ha ezek a nők itthon maradnának és nem vándorolnának nyugatra, maguk után húzva a férfiakat is Ahhoz, hogy a családok itthon maradjanak, az anyáknak komoly támogatást kell kapniuk, amik miatt megéri nekik szülni. "mellesleg hogy kerülnéd el azt, hogy megélhetési forrás legyen a gyerek, és csak azért szüljenek szegény anyukák, hogy pénzt kapjanak az államtól?" 1. előzetes oktatás, érettségi vizsgával bezáróan, ez volna gyakorlatilag az a szakmai papír, ami alapján egyáltalán lehetőség volna fizetést adni, enélkül nem - ez már nagyon sok parazita hajlamot kiszűr 2. mint munkavállalást, folyamatosan ellenőrizni, ha nem is túl nyomasztóan, de azért rendszeresen, mint bármilyen más munka esetében - ez is nagyon sok parazitát kiszűr 3. a fizetést időben korlátozni, nem a végtelenségig, tehát kb 38 éves korig adni, utána nem, tehát a nők nem esnek ki teljesen a munkaerőpiacról - ez is kiszűrheti a parazitákat, ráadásul megelőzhető vele sok betegen született, genetikailag sérült baba is.
Vestergaard
2018. november 22. 07:58
Hmm, "gyerekneveléssel töltött évek ledolgozott éveknek tekintésével"... És mi számít nevelésnek? 18 éves korig minden? Tehát pl szülsz kettőt, az már 36 év, erre meg rányomsz 4 évet, majd már csak egy kávét kérsz, hogy végignézd, ahogy a férfiak fél évszázadon át szenvedjenek és dögöljenek rá a gyártósorra? Vagy esetleg a férfiaknak is beszámítanád ugyanígy? Ha megosztandó lenne 9-9 évre, a nőket csak még inkább a válás felé terelgetnéd, nehogy mán dógozniuk kelljen. Egyszerűbb elválni, mert szopni sem kell, a sör sem foglalja majd a helyet a hűtőben és a gyerek után járó korkedvezményt sem kell megoldnai, tiszta nyereség! A nők akartak önállóak lenni és elárasztani a munkaerőpiacot. Akkor viszont viseljék méltósággal azt, amit ők akartak, nem pedig a világ voltozzon a hópihe lelkületükhöz és a gyenge idegeikhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik