Röntgen és szoptatás – árt-e a babának?

2018. augusztus 05. 10:15

A helyi érzéstelenítés nem veszélyezteti a babát, de még az altatástól sem kell félni.

2018. augusztus 05. 10:15
Sződy Judit
HelloBaby!

„Röntgen: Nem ritka, hogy a meglévő klinikai tünetek alapján röntgen nélkül is el lehet dönteni, mi játszódik le a beteg szervezetében. Ha valóban szükséges a vizsgálat, sokhelyütt azt mondják, hogy miután hazaért, fejjen le egy adag tejet, öntse ki, és utána szoptasson. Ezt azonban, ahogy szakértőnk is elmondta, felesleges túlbiztosításnak tekinthetjük, mivel semmi tudományos alapja nincs annak, hogy a röntgenvizsgálat után az anyatej ártalmas lenne. Tudjuk, hogy magas hegyeken erősebb a sugárzás, légiközlekedés során is erősebb sugárzás éri az utasokat, ám az senkinek nem jutna eszébe, hogy a repülőn, kirándulás közben vagy a síparadicsomban ne szoptassa meg amúgy szoptatott gyermekét.

Gyógyszerek: A legtöbb gyógyszer hatóanyaga nem jelenik meg jelentős mértékben az anyatejben, és ami átjut, annak is csak kis része szívódik fel a baba bélrendszeréből. Az egyes gyógyszerek szoptatás alatti rendelhetőségéről remek nemzetközi adatbázisok állnak rendelkezésre Ha késéged van, legjobb, ha felkeresel – akár telefonon – egy orvos végezettségű szoptatási tanácsadót. 

Beavatkozások: Egyes gyógyító beavatkozásokhoz érzéstelenítő- vagy altatószereket használnak. A helyi érzéstelenítés nem veszélyezteti a babát, de még az altatástól sem kell félni: ha az anya, felébredt, tudata tiszta és képes mozogni, nyugodtan szoptathat

Láz, betegség: Lázasan lehet szoptatni. A banális betegségek nem veszélyeztetik a babát anyatejen keresztül. Aktív TBC, T-sejtes leukémia és HIV-fertőzés esetén áll fenn a fertőzés veszélye, illetve akkor, ha a mellen herpesz alakul ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik