A népesedéspolitika, a gyermekvállalás támogatása a közösség érdeke is

2018. november 07. 18:24

A gyerek felnevelésének olyanfajta előnyei lesznek, ami a társadalomnak is hasznos. Interjú.

2018. november 07. 18:24
Spéder Zsolt

„Az elmúlt évek intézkedései főként a családok anyagi helyzetére, lakhatására fókuszáltak. A nemzetközi tapasztalatok szerint melyek lehetnek hatékony ösztönzők a gyermekvállalás növelésére?

A modern társadalom alaphelyzete, hogy a nők és a férfiak iskolai végzettsége növekszik, és azért tanulnak, hogy majd jó állásuk legyen, hogy megélhetésüket biztosítani tudják. Ez igaz nőkre és férfiakra is. Elképzeléseikben központi szerepet tölt be a kétkeresős családmodell, bár néha hajlanak annak támogatására, hogy valamelyik fél, többnyire a nő, részmunkaidőben dolgozzon. Ahhoz, hogy emellett gyermekek nevelkedhessenek, mert ahogy mondtam, a fiatalok szeretnének gyermeket is, a család és a munka összeegyeztetése a kritikus pont. Hogyan tudja egy fiatal család összeegyeztetni, hogy megfeleljen a munkahelyi kívánalmaknak és saját családi elvárásainak is. Nyilván két keresővel lehet a legjobban biztosítani a megélhetést, kevesen akarják és kevesen engedhetik meg maguknak, hogy az apa tartsa el a családot. Ugyanakkor a gyermekneveléshez is kell idő, mégpedig sok idő!

Vagyis a nempénzbeli intézkedéseknek, környezet kialakításának van nagyobb hatása. Ez lehet a nulladik pont. De mi sorolható még ezek közé a soft tényezők közé?

Hadd kezdjem magunkon. Kulcskérdésnek tartom, hogy a férfiaknak milyen a részvétele a gyereknevelésben. Életmódkérdés is a férfi és a nő közötti feladatelosztás és munkamegosztás. Talán ez járul hozzá ma leginkább ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott családmodell tudjon működni.

De az is nyilvánvaló, hogy minden olyan állami intézkedés, ami segíti a család és a munka összeegyeztetését, és csökkenti a gyermekvállalás költségeit, segíti a gyermekvállalási tervek valóra váltását, hiszen a gyerek minden kétséget kizáróan költség is a boldogság mellett. A népesedéspolitika, a gyermekvállalás támogatása a közösség érdeke is, hiszen a gyermek a társadalom számára is meg fog térülni, a gyerek közjószág is, mert a gyerek felnevelésének olyanfajta előnyei lesznek, ami a társadalomnak is hasznos: dolgozni fog, adót és járulékot fizet és ő is gyermeket vállal a későbbiekben. Emellett részt vesz az innovációban, a felfedezésekben, kreatív munkát végez.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2018. december 31. 15:30
"A gyerek felnevelésének olyanfajta előnyei lesznek, ami a társadalomnak is hasznos." Szerintem amíg ilyen szemlélet uralkodik, mint amilyet a fenti idézet sugall, nem fog megváltozni a termékenységi rátánk. A dolog anyagias szemlélete csakis kontra produktív lehet. A gyerek léte nem lehet gazdasági tényező. A gyerek létének spirituális tényezőnek kell lennie. Vagyis, hogy az embere az élet magától értetődő, elválaszthatatlan részének kell hogy érezze a gyerekek felnevelését. Tehát nincs olyan gondolat, hogy meg éri e, hanem csak olyan van, hogy férfi/nő vagyok és gyerekeim vannak.Ez kell hogy legyen a tudat alap állása. Az államnak nyilván az a dolga, most ez megvalósulni látszik, hogy ezt az életérzést támogassa és a materiális hozzávalókat biztosítsa, de a szemléltet váltást azt a társadalomnak magának kell véghez vinnie. Ez olyasvalami lesz, mint amikor valaki saját magát akarja felemelni, de meg kell próbálni. Sulykolni kell, mindig rajta kell lenni, több esélyünk nincsen!
48saxon
2018. november 08. 14:18
Igazad van, de ez a fajta szemléletváltás egyáltalán nem megy egyik napról a másikra, mint ahogy a mai, anyagias, sőt a gyereket adott esetben csak nyűgnek tekintő sem csak néhány év alatt alakult ki. Jelen helyzetben az anyagi oldal megtámogatása az, amit az állam talán leghatékonyabban tehet.
szkeptikus
2018. november 08. 06:00
Szerintem az, hogy mi ösztönzi a gyermekvállalást, az nagyon összetett, megkockáztatom azt az állítást, hogy csak hipotéziseink vannak arra, hogy mitől függ, tudásunk jóval kevesebb. Tény, hogy sok nálunk gazdagabb nyugateurópai országban is hasonló a helyzet, önmagában a magasabb jövedelem nem jár több gyermek vállalásával. Úgy tűnik a számomra, hogy bizonyos szempontból hasonló ahhoz, hogy mitől függ az, hogy egy országnak sikeres foci-csapata van. Elsősorban nem anyagi, hanem kulturális, lelki, érzelmi okai vannak. A magyar fociba sok pénzt fektettek bele, de semmit nem javult a szinvonala. (Lehet, hogy véletlen, de például Izland gyerek-számban is és fociban is átlag feletti), Szerintem egy ember döntéseinek végső oka valamiféle hit, hogy mit szeretne kezdeni az életével, hogy mi az élet célja. Sokszor feltesszük a kérdést, hogy mi az élet értelme. Erre a kérdésre elkerülhetetlenül válaszolnunk kell, azzal, hogy hogyan élünk, milyen döntéseket hozunk. Az, hogy mit akarunk, azt az érzelmek döntik el, a racionális gondolkodás csak abban segít, hogy hogyan érjük el a céljainkat. Szerintem ha valakinek jó a közérzete, alapvetően nem tartja rossznak a világot és az embereket, akkor sokkal nagyobb a valószinüsége annak, hogy több gyermeket szeretne. Úgy gondolom, ha mindenki figyelne arra, hogy jobbá tegye a környezetét, bátrabban döntenének az emberek a több gyerekről.
krakken96
2018. november 07. 20:11
Semmi biztató?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik