Szelídített indulatok karácsonykor

2018. december 27. 09:00

Jézuska olyan marad, mint a Mikulás.

2018. december 27. 09:00
Bagdy Emőke
Magyar Idők

„A »mintha valóság« szimbolikus szintjén lelkünket megindító történet az örök megújulást, a megváltottság és megváltás szentségét, minden kicsi megszülető élet ígéretét, a családi összetartozás örömét gyújtja fel ma is, feltéve, ha megidézzük és lehetővé tesszük ezt magunk és családunk számára. S bár hozzátartozik ehhez az étkezés rítusa ma is, ez formalizált és nem telítődik az ünnepi szent közösség szimbolikus jelentésével.

Magam egy kicsi, Borsod megyei faluban gyermekként éltem át a betlehemezést, a jászolállítást a falu templomában, a mendikálást (ünnepi köszöntő verseléssel házalást), illetve az »aprószentekelést«, amelyek ma már alig pislákoló szokások, noha életreszólóan bevésődve kötik lelkünket a karácsony spirituális üzenetének csodájához.

Bár megkoptak a lélekemelő rítusok, a Szent Család analógiájára éppen a családi életben maradtak meg leginkább a szakrális mozzanatok. Sajnálatos, hogy szekularizálódó világunkban csökkent az esély, hogy gyermekeink megismerjék Jézus életét, a betlehemi születés történetet és Krisztus, a Megváltó jelentését az emberi élet számára. Aki nem jár hittanórára, az a költészet, az irodalom, a zene és a művészetek csatornáin át szerezhet beavatást, eltérő jelentésszinteken. Sokféle karácsony létezik ma, kis és nagy karácsonyok egyaránt, attól függően, hogy a család milyen jelentést ad ennek az ünnepnek. Aki nem jut vallási neveléshez, annak Jézuska olyan marad, mint a Mikulás, csak kevésbé tudja megszemélyesíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rotter Dani
2019. május 02. 00:39
Akkor lesz jó világ, amikor az emberek elfelejtik végre a kibaszott jézusakát, a kibaszott mikulást, meg az egész kibaszott kereszténységet.
Marhajó!
2019. április 25. 11:09
Miért ne volna Mikulás? Szent Miklós püspök, akinek ajándékozó szeretete hagyományt teremtett és a szülők kezével ma is hat. tehát van Mikulás, ahogyan öreganyád is van a te személyiségedbe oltva. S ha valamit cselekszel, amit tőle tanultál, eszedbe jut: igen, ez ő.
raber
2019. január 28. 14:54
Jaj, de jó, lesz helyette Allah, saria, bigámia meg halálra kövezés! Ezt a fejlődést!
Zsusztina
2019. január 28. 14:54
Ja, szerintem is inkább befutott mint jó. Olyan mint a Lackfi. Emőkén nagyon érezni, hogy a Kádár-rendszerben szocializálódott, és most próbálja összecsomózni a kisgyermekkori és mostani Karácsonyok folytonosságának aranyzsinórját. A szemünk láttára vívódik, hord össze hetet-havat, de úgy adja elő mint tanácsadást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik