„Szeretnék közelebb hozni az Alkotmánybíróságot az állampolgárokhoz”

2019. január 05. 14:00

Az Alkotmánybíróság és a Mathias Corvinus Collegium legújabb versenye rendhagyó módon ismerteti meg az alkotmányjog iránt érdeklődő egyetemistákkal az Alkotmánybíróság működését, célját és feladatát. Az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (AB§zi) során a hallgatók az alkotmánybírók előtt bizonyíthatják tételes alkotmányjogi tudásukat, érvelés technikájukat, előadóképességüket. Az első helyezett 200 ezer forint értékű díjazásban részesül. A verseny részleteiről, a főszervezőt, Kasza-Tóth Krisztinát kérdeztük.

2019. január 05. 14:00

Honnan jött az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny ötlete?

Az Alkotmánybíróságot sokan hasonlították egy elefántcsonttoronyhoz, ahol az állampolgároktól távol hoznak döntéseket, az állampolgárokat érintő ügyekben. 2014 óta, mióta Sulyok Tamás a testület elnöke, próbálnak ezen változtatni, így rendezvényekkel, programokkal, friss kommunikációval igyekeznek nyitni az emberek felé. Céljuk, hogy működésük mindenki számára érthető és transzparens legyen. Szeretnék minél közelebb hozni az Alkotmánybíróságot az állampolgárokhoz, így többek között a joghallgatókhoz is. A Mathias Corvinus Collegiumban már sokan sokféle versenyen vettünk részt, így minket kértek fel arra, hogy segítsünk nekik megalkotni egy interaktív versenyt, ami modellezi a működésüket, és újdonság a többi, joghallgatóknak hirdetett versenyhez képest.

Mitől más ez, mint a többi, joghallgatóknak meghirdetett verseny?

Úgy gondolom a verseny egyedisége két dologban rejlik. Egyfelől alkotmányjogi témájú országos versennyel mindeddig nem igazán találkozhattak a joghallgatók. Másfelől ez nem egy hagyományos értelemben vett perbeszédverseny, ahol például egy bűncselekmény vádlottjának védőjeként kell beszédet mondani, vagy egy választottbírósági vitában érdekelt ügyfél érdekeit képviselni. A döntőben ugyan egy jogesetet kell majd megoldani, de ezt a feladatot egy alkotmánybíró szerepébe helyezkedve, tehát egy testület tagjaként, alkalmazkodva a többi versenyzőhöz kell elvégezni és modellezni az alkotmánybírósági döntéshozatalt. Mindeközben a jelenlegi alkotmánybírák előtt bizonyíthatják a hallgatók tudásukat, amire szintén nem mindennapi lehetőség a joghallgatók számára.

Hogyan épül fel az AB§zi? Mi a verseny menete?

Annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság munkáját tudjuk modellezni, háromfordulósra terveztük a versenyt. Az első fordulóban úgymond „kiválogatjuk a munkatársakat”, leszűkítjük a jelentkezők körét az alkotmányjogban jártasabb, tehetséges versenyzőkre. Erre szolgál a 30 feleletválasztós kérdésből álló online tesztünk, ami a versenyzők tételes alkotmányjogi tudását teszteli. A második fordulóban versenyzőink, akárcsak az előadó alkotmánybíró stábjának tagjai, egy indítványt dolgoznak ki, mintha azt tervezetként egy öttagú tanács vagy a teljes ülés elé terjesztenék.

Ezen forduló során a versenyzők maguk választhatnak majd három beadvány közül. A tizenkét legjobb tervezetet elkészítő versenyző jut be a döntőbe, ahol, mint egy öttagú tanács tagja kell majd egy-egy határozattervezetről véleményt formálniuk és alkotmányjogi érvek mentén a testület többi tagját meggyőzniük. Hogy kissé megfűszerezzük az élményt, egy-egy szerepkártya alapján kell majd ezt a feladatot megoldaniuk és az alkotmánybírók szerepébe helyezkedniük.

Elsősorban kiknek a jelentkezésére számítotok?

Azon abszolutórium előtt álló egyetemistákéra, akik jogot vagy államtudományokat hallgatnak, érdeklődnek az alkotmányjog iránt és szívesen megismernék közelebbről az Alkotmánybíróság működését, küldetését.

Mivel lesz gazdagabb az, aki elindul az AB§zin?

A jelentkezőink különleges, interaktív módon tehetik próbára alkotmányjogi tudásukat, valamint bizonyíthatják azt a döntőben, közvetlenül az alkotmánybírák előtt. Minden döntőbe jutott versenyzőnk lehetőséget kap arra, hogy szakmai gyakorlatát az Alkotmánybíróságnál töltse. Mindemelleltt az első helyezett 200 ezer, a második 150 ezer, a harmadik pedig 100 ezer forint értékű díjazásban részesül.

Az érdeklődők, honnan kaphatnak további információkat a versenyről?

A részletes versenyleírást és szabályzatot megtalálják a honlapunkon (http://ab-jogesetverseny.mcc.hu/), de folyamatosan osztunk meg releváns, friss információkat a Facebook oldalunkon, valamint az érdeklődők közvetlenül hozzánk is fordulhatnak kérdéseikkel, ha írnak a jogesetverseny@mcc.hu e-mail címre. 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2019. január 24. 19:16
Lehetetlen küldetés. Főleg annak fényében hogy kizárólag fideszes pártkatonák alkotják. Ők pedig általános közutálatnak örvendenek, az ország minden részén. Szebb Jövőt!
zakar zoltán béla
2019. január 15. 15:07
xcvbn
Akitlosz
2019. január 06. 20:40
„Szeretnék közelebb hozni az Alkotmánybíróságot az állampolgárokhoz” Akkor miért tiltották be, hogy minden állampolgár fordulhasson az alkotmánybírósághoz? Úgy nehéz elismerést várni az állampolgároktól, hogy egyszerűen lusták dolgozni. Eleve nincsen szükség Alkotmánybíróságra egy jó államban. A bírók dolga az, hogy konkrét ügyekben ítéljenek a hatályos törvények alapján. És nem az, hogy a törvényekről ítélkezzenek csak a bírók fejében vagy még ott sem létező láthatatlan alkotmány alapján.
56október
2019. január 06. 13:28
Tévedsz: a legjobb bírók a (simán csak) bírókból lesznek. Mondjuk hogy ezek milyenek, arról sokat tudnék mesélni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik