Több mint 14 ezer fiatal kap idén ingyenes InterRail-bérletet

2019. január 14. 15:38

Számos kalandvágyó fiatal élhet a lehetőséggel, hogy egy ingyenes vasúti bérlet segítségével fedezze fel Európát!

2019. január 14. 15:38

Több mint 14 500 kalandvágyó európai fiatal kap idén ingyenes InterRail vasúti bérletet a DiscoverEU elnevezésű új uniós kezdeményezés keretében – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság. Az Európát felfedezni kívánó 18 éves fiatalok 2019. április 15. és október 31. között legfeljebb 30 napig élhetnek az utazás lehetőségével. A program második fordulójában csaknem 80 ezren jelentkeztek, közülük választotta ki a szerencséseket a brüsszeli testület a tagállamok számára fenntartott kvóták figyelembevételével.

Magyarországról 2639-en pályáztak, közülük 279-en jutnak ingyenes vasúti bérlethez. A fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, alaphelyzetben vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, kivételes esetekben pedig a repülés is lehetséges. Az utazási igazolvány mellé a nyertesek indulás előtt iránymutatást is kapnak, és a közösségi oldalakon előre fel tudják venni egymással a kapcsolatot.

„Nagyszerű látni, ahogyan az európai fiatalok a DiscoverEU lehetőségével élve felfedezik kontinensüket. A két 2018-as fordulóban összesen mintegy 180 ezer fiatal pályázott Európa minden részéről, és ezen kezdeményezésnek köszönhetően immár közel 30 ezren kaptak közülük lehetőséget arra, hogy megismerjék az európai kultúrákat és hagyományokat, kapcsolatba kerüljenek más utazókkal, illetve az útjuk során meglátogatott közösségekkel” – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért és ifjúságért is felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság javaslata alapján a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés ciklusban 700 millió eurót különítenének el a programra.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2019. december 25. 15:14
Tanulmányi eredményhez kellene kötni legalább. Divat volt egy időben az ELTE-n arra hivatkozni egy gyengébb eredmény után, hogy túl kevés az ösztöndíj, hogy "csak azért tanuljon" egy egyetemista. A fiamnak is sok energiámba került megmagyarázni, hogy az ösztöndíj az nem valamiféle "bűntetés", vagy esetleg "szégyen", amit a stréberek kapnak, hanem elismerés.
Akitlosz
2019. április 11. 23:56
Ez is csak az erőltetett népesség-összekeverés és identitáspusztítás egyik eszköze. Azt akarják ezzel elérni, hogy a fiatalok "európaivá" váljanak magyar helyett.
duzur
2019. április 11. 23:56
LOL Nagyon nem vagyok híve a felesleges kéj-röpködéseknek és kéj-hajókázásoknak, amik föleg a jómódú korosabbak hobbyjai, de pont a fiataloknak fontos idejében megismerni mi zajlik Europában és milyen irányba akarják a jövöjüket szervezni. Az ilyen helyszini tapasztalatok arra is jók, hogy az illúziókból kigyógyúljanak. Nagyon keveslem a szerencsések számát és remélem sokan jutnak Erasmus ösztöndijhoz.
duzur
2019. április 11. 23:56
Csak nem a randa EU jóvoltából ?.. Az idösebbek csak irígykedjenek. Nekik nem voltak ilyen lehetöségeik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik