Szüleink, nagyszüleink, a mi nemzedékünk – kinek volt nehezebb?

2023. február 27. 07:12

Hetven-nyolcvan évente az éppen akkor élő nemzedékekre a többiekénél ijesztőbb és kiszámíthatatlanabb élet vár.

2023. február 27. 07:12
null
Névai Gábor
Névai Gábor
MR1-Kossuth Rádió

A Mandiner-elődlap Utolsó Figyelmeztetés (UFi) szerzőinek rovata a hetilapunkban

 

Sokáig minden generáció szidta az utána jövőt. Merthogy neki már „könnyebb”. Természetes útja ez az életnek: ahogyan az idősödéssel matematikailag is levezethetően gyorsabban telik a személyes időnk, úgy kerülünk távolabb a világ fókuszától, akár bevalljuk magunknak, akár nem. Pedig amit rossznak tartunk benne, az gyakran már a meg nem értés és a meg nem értettség helyzete. De sok jel mutat arra, hogy

nemcsak a világ(rend) változik meg gyökerestül, hanem borulni látszanak körülöttünk évszázados toposzok is.

Mi, akik a hetvenes évek derekán születtünk, személyes életünkön át is belátunk teljes korszakokat, két negyed évszázadot – egyet a 20. és a 21. századból is. Már mi is több rendszerben éltünk, és még jól emlékszünk a nagyszüleinkre, akik pedig régen itt hagytak bennünket – van, aki a nyolcvanas években ment el, más már 1946-ban nem jött vissza a gulágról.

Lassan nekünk is lehetne (csendes) szavunk egy olyan képzeletbeli vitában, amelyen másfél évszázad magyar nemzedékei azt vitatnák meg, mikor és kiknek volt könnyebb vagy nehezebb a sorsuk. Nyilván lehetetlen lenne általánosítás nélkül, objektíven eldönteni egy ilyen vitát. Hiába gyarapodott közel fél évszázadig a kiegyezés utáni magyar világ: a szegénység vagy a reménytelenség akkor is sokakat áthatott, mint ahogy a 20. század relatíve nyugodtabb hetvenes-nyolcvanas évtizedeiben is érezhette valaki, hogy az a mélypont.

Kemény lenne a verseny abban, hogy mikor, kik elé állított nagyobb kihívást az élet.

S azzal együtt, hogy kétségtelen:

a két világháborút telibe kapó nemzedékek szenvedtek a legkegyetlenebb módon,

nehéz lenne vitatni az ötvenes években és 1956-ban élők akkor elbukott igazságát vagy akár csak a húszas évek csonka nyomora elszenvedőinek keserű világát. Ráadásul minden nemzedékben voltak szerencsésebbek, akik jókora előnnyel indultak.

Mégis, ahogy ma egyre világosabbá válik, hogy recsegve-ropogva dől össze egy olyan világrend, amelyben izgalmas, mégis kényelmes kamaszkorunktól kezdve a kétezertízes évekig élhettünk, úgy válik egyre világosabbá a múlt évszázad dinamikája és az, hogy hetven-nyolcvan évente nemcsak a világot rajzolják újra, de az éppen akkor élő nemzedékekre a többiekénél ijesztőbb és kiszámíthatatlanabb élet vár. Mert a bizonytalanság és a zűrzavar menetrendszerűen visszatér – talán most sem a legerősebbek élik majd túl, hanem akik a legjobban tudnak alkalmazkodni a még nem is teljesen látható új világrendhez.

Nekem megvan a tippem, hogy kiknek lehetett a legnehezebb életük az utóbbi másfél évszázadban.

Nem tudok keményebb sorsot elképzelni a nagyszüleim nemzedékénél,

amely az első világháború kitörésekor született, már lehettek és voltak is élményei az összeomlás és a szétszaggatott ország hatalmas szegénységének éveiből, majd amikor úgy-ahogy beindult volna az élete, mehetett egyenesen a második világ­égésbe. Nagyapám fogolyként gyökereket is evett az orosz­országi erdőkben – volt-e valaha olyan problémám az életben, amely ennek akár az ezredrésze is? Soha nem éheztem egy percig sem, és mindig volt – kényelmes és nem társbérleti – fedél a fejem fölött.

A nagyszüleink, ha hazajöttek a háború után, egy rommá lőtt országot építettek újjá tíz-húsz év alatt. Középkorúan megkapták a nyakukba a kommunizmust, amely öröknek tűnt – 1956 leverése után pláne. Mégis tisztességesen felnevelték a szüleink nemzedékét, aztán sokan közülük korán meghaltak: igencsak ártalmas volt az egészségre magyarként átélni a 20. századot.

Szüleink egész életüket békében leélő nemzedékében sokaknak a saját otthon, ház megteremtése lehetett már a fókusz,

és őket is középkorúan érte egy nagy rendszerváltozás. 

Ám egy nagy töréspont, még ha akkora is, mint amekkora az 1990-es volt, mégsem háború, forradalom vagy puccs – életbe legalábbis közvetlenül nem kerül. Attól tartok, a mi jövőnk a nagyszüleink életének mozgalmasságához közelebb lesz, mint a szüleinkééhez. De ha nekik sikerült (többnyire), akkor…

 

Nyitókép: Fortepan / Adományozó: Kádár Anna

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ipolypart
2023. február 27. 13:04
Sokszor gondolok a nagyszüleim életére. Az 1900-s évek környékén született mind a négy. Kisparasztok voltak, akik megéltek, de nem voltak nagyon módosak. Szerencsétlenségükre az Ipoly két oldalán volt a családjuk. Így az első trauma Trianon volt. Aztán, mire összeszedték magukat jött a II. háború, aztán, az ötvenes évek, majd a Tszesités. Én bírtam volna ekkora változásokat? Ők mégis békés lélekkel haltak meg. Soha nem hallottam, hogy nagyon okoltak volna valakit, valamit a sorsukért. Mindig keresték a magbékélést a humort. Nagy példaképek.
Szabó A. Imre
2023. február 27. 09:17
Egyébként pedig: kinek milyen az üléspontja, olyan az álláspontja. Névai számára, mivel a jelenlegi elit tagja, nyilván, nem nehéz az élet, ahogy a gyermekeinek sem. De nem mindenki a jelenlegi elit tagja. "Névai Gábor (1975) Üzleti és politikai kommunikációs szakember. A kilencvenes években többek között a Népszabadságnál és a Magyar Televízió Parlamenti Naplójánál tanulta a politikai újságírást, később a közép-vállalkozások PR-menedzselésétől kezdve az első hazai online közigazgatási ügyfélszolgálat felépítéséig terjedt a portfóliója. A legtöbbet Wermer András marketingstratéga munkatársaként tanulta, akivel több üzleti projektben dolgozott együtt." https://www.kozoshalmaz.hu/rolunk
még fokozza
2023. február 27. 09:17
A világ fejlődése miatt minden válság enyhébb. A világháború után szinte éheztek. A "70-es évek derekán" születni már kényelem, akkorra óriási létbiztonsága lett az egyénnek, egzisztenciálisan nagyobb mint ma.
Szabó A. Imre
2023. február 27. 09:07
Én is azt gondolom, hogy a háborúk, megszállások néhány év alatt véget érnek, van mire várni, miben bízni, de a kilátástalanságnál nincs gyilkosabb. Akik leszólják, becsmérlik, köpdösik a mai fiatalokat, gondolják végig, milyen kondíciókkal indultak ők és milyenekkel a maiak! A szocializmus évei alatt relatíve nagy volt a csóróság, viszont működött a szociális háló, a rendszerváltozás után nagy volt a kilátástalanság, viszont a családok még rendelkeztek némi tartalékkal, amit az előző generáció halmozott fel. A ma életkezdő fiatalok az első generáció, akiknek már a szülei sem tudnak támogatást adni, mivel az elmúlt harminc évben nem tudtak tartalékolni; a mai életkezdők – egy szűk réteg kivételével – legfeljebb, ha hiteladósságokat örökölhetnek a szüleiktől. Így nagyon sokak számára marad a mamahotel vagy a képzettségen aluli külföldi bérmunka. Ha annyira lerabolnak egy társadalmat, mint a magyarral tették az elmúlt harminc évben, annak nagyon komoly következményei vannak: hogy a mai fiatalokat helyzetbe tudjuk hozni, ahhoz olyan szociális transzferekre lenne szükség, amik meghaladják a piacgazdaság kereteit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!