Utazni élvezet – még válságban is

2023. február 08. 12:11

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozta gazdasági nehézségeket is túlélni látszik a hazai turizmus, sőt 2023-ban az ágazat akár a rekordnak számító 2019-es számokat is felülmúlhatja.

2023. február 08. 12:11
null

Helmeczi Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

Csupán 5 százalékkal maradt el 2022-ben a vendégéjszaka-forgalom volumene a magyar turizmus minden idők eddigi legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő adatától. Tavaly 14,2 millióan csaknem 40 millió vendégéjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken, ami a korona­vírus-járvány és a rezsiválság sújtotta megelőző esztendővel összevetve közel 40 százalékos növekedést jelent.

Összeomlás fenyegetett

Bár úgy tűnt, a pandémia lecsengésével fellélegezhetnek, 2022 nyarán újabb akadállyal szembesültek a szállásadók. „Tavaly szeptember–októberben bizony nagy volt a félelem attól, hogy rengeteg hotel lesz kénytelen lakatot tenni az ajtajára télire a rezsi elszabadulása miatt. Mostanra kiderült, hogy noha zártak be szállodák, a legtöbben különféle energiatakarékossági megoldásokkal vagy a felkínált kormányzati lehetőségekkel élve, új üzleti modellt alkalmazva nyitva maradtak” – ad helyzet­értékelést a Mandinernek Kiss Róbert Richard turisztikai és kommunikációs szakértő.

Sok magyar választotta síelés helyett valamelyik itthoni wellnesshotelt <br> Fotó: MTI / Balázs Attila
Sok magyar választotta síelés helyett valamelyik itthoni wellnesshotelt
Fotó: MTI / Balázs Attila
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!