Történelmi találkozó Isztambulban

2012. július 09. 10:08

Mehmet Görmez nagymufti meglátogatta Bartolomeosz pátriárkát Fanarban, az ökumenikus pátriárkátus székhelyén. A modern Törökország történetében példátlan a látogatás.

2012. július 09. 10:08

A legmagasabb török vallási elöljáró, Mehmet Görmez nagymufti látogatást tett az ország legősibb vallásfelekezetének vezetőjénél. Ilyen találkozóra több mint száz éve nem volt példa.

A találkozó célja az volt, hogy megújult lendületet adjon a a vallásközi párbeszédnek és előmozdítsa a Halki ortodox szeminárium újbóli megnyitását, melyet még 1971-ben zárt be a török hadsereg. Itt képezték az ortodox vallási vezetőket, a hely bezárása óta azonban kénytelenek Görögországban elvégezni az iskolát.

A két vallási vezető és a kormány egyetért abban, hogy a Halki szemináriumot bezárni hiba volt, és újra meg nem nyitása szintén az lenne.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. július 09. 22:14
Nagymufti és pátriárka találkozása,Nyírő hamvainak üldözése azt a gondolatot sugallta,Trianonnál egy árnyalattal jobb lett volna, ha a törökök maradnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!