Az Év Családbarát Vállalata 2016 díjazottai

2016. november 16. 22:51

A Három Királyfi, Három Királyfi Mozgalom negyedik alkalommal adta át az Év Családbarát Vállalata díjat. Nagyvállalat kategóriában a BT Roc Kft., közepes vállalat kategóriában a Numil Hungary Kft. (Nutrícia Kft.), kisvállalkozói kategóriában pedig a Webstar Csoport Kft. nyerte el a fődíjat. Különdíjas lett a Helló Anyu Családbarát Város Szociális Szövetkezet és a Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft., videó különdíjat kapott a MOL Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt. A díjazott családbarát mentorcégek: a GE Magyarország Kft.,a K&H Bank Zrt. és az ingatlan.com.

2016. november 16. 22:51
Admin

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy a fiatalok gyermekvállalással kapcsolatos tervei megvalósuljanak, a tervezett babák megszülessenek. Ezt sok esetben megnehezíti a munka és a magánélet egyensúlyának hiánya. A Mozgalom a kitüntetéseket olyan cégeknek adományozza, amelyek támogatják munkavállalóik gyermekvállalását, hozzájárulva a társadalom családbarát szemléletének erősítéséhez. A díjakat a Mozgalom vezetői, Skrabski Fruzsina és Tordai Ágnes adták át.

Az ünnepségen Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország családbarát módon tud versenyképesen működni. „Az a vállalat családbarát, ahol felismerik, hogy a teljesítményre ösztönzőleg hat, ha a munkatársak családi körülményeire is tekintettel vannak” - fogalmazott az államtitkár.

Bagdi Emőke pszichológus üdvözölte a kezdeményezést. Kifejtette, hogy a magyar társadalomban még mindig nagyon alacsony a termékenységi mutató, miközben a magyar fiatalok sokkal több gyereket szeretnének, ezért a gazdasági szférának is mindent meg kell tenni, hogy ez változzon. Kiemelte, hogy az édesanyák számára a munkahelyi elvárások okozta stressz mellett lényeges feszültséget okoz a gyermekeik miatti aggodalom, és minden kezdeményezés, ami őket segíti a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében, fenntartásában, az a munkáltatónak is előnyös – érdemes tehát mind pszichés, mind gazdasági okokból kifolyólag is támogatni a munkavállalókat.

Mentorcégek

A Budapesti Music Centerben megrendezett nagyszabású gálaesten a zsűri először az ún. mentorvállalatokat díjazták – azokat a cégeket, akik nemcsak családbarát intézkedéseket vezettek be (és ezért családbarát díjakat kaptak korábban a Mozgalomtól), hanem akik  segítenek más vállalatoknak bevált tapasztalataik megosztásával. A három díjazott családbarát mentorcég: a GE Magyarország Kft.,a K&H Bank Zrt. és az ingatlan.com.

A GE Magyarország Kft. képviselője – Novák Katalin szavaira reflektálva – elmondta, hogy profitorientált cég, és pontosan ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak eléggé a legfontosabb tőkéjükkel:, a munkavállalóikkal. Kiemelte: büszkék arra, hogy egy kismama dolgozó kezdeményezésére elindított magyar program referencia lett az egész cégen belül és globális szinten bevezették.

A K&H Bank Zrt. képviselője elmondta, hogy a szokásos „put client first” helyett nálunk a „put employee first”, mert az elégedett munkavállalók munkája révén az ügyfelek is elégedettek lesznek. Felsorolta a legfontosabb családbarát intézkedéseiket: lombik program anyagi támogatása, babaszoba, a kismamák visszatérését segítő ún. welcome back program, munkavállalók gyerekeinek táboroztatása.

Az ingatlan.com képviselője kihangsúlyozta, hogy a családbarátság költséges, de hosszú távon biztosan megtérülő befektetés. 

Különdíjasok

A mentorcégek díjazása után kiosztották a családbarát működést legjobban bemutató kisfilmnek szóló elismerést és a különdíjakat. Ez előbbit a MOL Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt. kapta, az utóbbit a Helló Anyu Családbarát Város Szociális Szövetkezet és a Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft.

A Hello Anyu egy olyan mikrovállalkozás, amelyet kismamák hoztak létre és vittek sikerre másfél év alatt, és ahol a dolgozók egymás családi mindennapjait is segítik.

A Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft. részmunkaidőt, csúsztatott munkarendet, mentor és coach segítséget és szervezett személyszállítást biztosít a munkavállalóinak.

Fődíjasok

Kisvállalkozói kategóriában pedig a Webstar Csoport Kft., közepes vállalat kategóriában a Numil Hungary Kft. (Nutrícia Kft.), Nagyvállalat kategóriában a BT Roc Kft. nyerte el az Év Családbarát Vállalata 2016 díjat.

A kisvállalat kategória díjazottja a a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Webstar Csoport Kft. volt, ahol a munkavállalók 80%-a férfi, ezért a családot nem kizárólag női témaként kezelik, természetesnek tartják a téma iránti érzékenységet. Komplex családbarát programjuk van, amelybe nemcsak a rendszeres családi program szervezése, hanem atipikus és részmunkaidő, családos telefonflotta, e-mesekönyv tartozik. 

A közepes vállalat kategória győztese, a táplálékkiegészítőket forgalmazó Numil Hungary Kft. (Nutrícia Kft.) tevékenysége közel áll a családokhoz, ezért a zsűri különösen szigorúan vizsgálta meg a beadott pályázatot. Díjazták, hogy a vezetőség kiemelkedő érzékenységet mutat a munkatársak magánéleti válságai iránt, és ez nemcsak a kisgyermekesekre, hanem bármely válsághelyzetben lévő munkavállalóra is vonatkozik. A hozzáállás része a különlegesen sok elemet tartalmazó szülőknek szóló programjuk, a "Standing by Families", melynek elemei többek között a táppénz és teljes munkabér közötti különbség kompenzálása, egészségügyi szolgáltatások támogatása, kismama-program. Újvári Enikő, a zsűri elnöke és az est háziasszonya elmondta, hogy a pályázathoz idén először csatolható munkavállalói ajánlások ennél a vállalatnál voltak a legkiemelkedőbbek, mind mennyiségben, mind minőségben. 

Nagyvállalat kategóriában a BT Roc Kft., a Britisch Telekom szolgáltatóközpontja nyerte el a fődíjat. A cégnél fiatal, főleg családalapítás előtt vagy friss családos munkavállalók dolgoznak, ahol az atipikus foglalkoztatási formák és a kismamák munkába állásának támogatása mellett foglalkoznak a munkatársak testi és lelki egyensúlyával, valamint a családjaik anyagi támogatásával. A vállalati juttatáscsomagban szűrések és vizsgálatok széles köre érhető el, emellett relaxációs szoba, vállalati parkoló és családos mobilflotta áll a dolgozók rendelkezésére, továbbá anyagilag támogatják a vállalati babák bölcsődei elhelyezését, és kedvezményes szálláslehetőséget biztosítanak az utazni, pihenni vágyó dolgozóknak. 

A beadott pályázatok és a felszólalók személyes beszámolói bizonyítják, hogy minden egyes vállalat, mérettől függetlenül sokat tud tenni azért, hogy a család és karrier egyensúlyba kerülhessen, növelve ezzel a munkatársak elégedettségét, elköteleződését, a munkahatékonyságot, és ezáltal az egész vállalat teljesítményét.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2016. november 19. 18:34
Kimaradt, hogy a Passed húzta a talp alá valót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!