Tudományos igazságról

2018. január 23. 16:48

Egy új tudományos igazság nem az ellenfeleinek meggyőzésével vagy az ő tanításukkal diadalmaskodik, hanem sokkal inkább azáltal, hogy az ellenfelei lassacskán kihalnak és a felnövekvő generáció már a kezdetektől ismeri az új igazságot.

2018. január 23. 16:48
Max Planck

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 „Egy új tudományos igazság nem az ellenfeleinek meggyőzésével vagy az ő tanításukkal diadalmaskodik, hanem sokkal inkább azáltal, hogy az ellenfelei lassacskán kihalnak és a felnövekvő generáció már a kezdetektől ismeri az új igazságot.”

Max Planck: Wissenschaftliche Selbstbiographie. Lipcse: Johann Ambrosius Barth Verlag, 1948, p. 22.

 

Max Planck (1858-1947) Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika megalapítója. Németország máig legfontosabb kutatói intézményhálózatát (Max Planck Institut) nevezték el róla. Mind a négy fiát túlélte, Erwin Planckot 1945-ben a Stauffenberg merénylet előkészítésének vádjával végezték ki. A fenti idézet különösen érdekes a diskurzuson alapuló liberális demokrácia korában, ahol a vita és egymás meggyőzése - legfőképp a tudományos diskurzusban - állítólag fontos szerepet játszik.

 

-------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a [email protected] címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2018. január 25. 10:46
https://fr.wikipedia.org/wiki/Faux-ami
békepap
2018. január 24. 11:53
mondjuk ezt részben magára is értette: nem akarta elhinni a saját maga megalapozta kvantummechanika újabb eredményeit, amit a követői tettek hozzá :)
Cassi
2018. január 24. 08:03
Még sokkal inkább igaz ez a poltikában, húsz év múlva egy szobában elfér majd az összes magyar kommunista. Utánpótlásuk nincs, utolsó képviselőik kihalnak, senki sem fogja érteni, hogy lehettek hatalmon ötven éven keresztül.
brekker
2018. január 23. 21:49
Thomas Kuhn ebből a bekezdésből egy egész könyvet írt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!