Egy egyszerű véradással is bárki hőssé válhat most – az „Adj vért a 250 éves Semmelweis Egyetemmel” egyik főszervezője a Mandinernek

2020. március 21. 20:01

Véradási kampányt indított a Semmelweis Egyetem kezdeményezésére a SOTE Hallgatói Önkormányzata. A jelenlegi járványügyi helyzetben kiemelten szükség van az összefogásra, így a véradás területén is. Kreuter Patrikkal, az esemény egyik főszervezőjével beszélgettünk.

2020. március 21. 20:01
Gönczi Róbert

Véradásra mindig szükség van: ez egy komoly és felelősségteljes segítségnyújtási lehetőség. Miért pont most indítottátok el nagyszabású akciótokat?

Sajnos a jelenlegi járványügyi helyzet hatására csökkent a véradási szándék, így csökkent a rendelkezésre álló vér mennyisége is. Ennek enyhítésére prof. Dr. Merkely Béla rektor úr kérésére és Hegedüs Tamás HÖK elnök javaslatára Pap Dáviddal közösen kezdtük el szervezni az „Adj vért a 250 éves Semmelweis Egyetemmel” kampányt, amelyet remélhetőleg más egyetemek segítségével országos szintűre emelhetünk.

Mi volt a motivációtok főszervezőkként, hogy egy járványügyi veszélyhelyzet közepén leszervezzetek egy ilyen programot?

Szerintem egy ilyen helyzetben mindenkinek ott kell segítenie, ahol csak tud. Tétlennek éreztük magunkat mindaddig, amíg lehetőségünk nem nyílt a kampány megszervezésére. A sok ötletelés és szervezés közben lassan

tudatosulni kezdett bennünk a helyzet komolysága és a kampány fontossága,

így változtattunk a terveinken és elkezdtük az egész országra kiterjeszteni. Természetesen a motivációnk töretlen, a munka jelenleg is folyik, folyamatosan merülnek fel új ötletek, így jelenleg sem unatkozunk.

Már tart az akció március 16. óta. Milyen az eddigi fogadtatás?

Minket is meglepett az eredmény, már az első nap háromórás sor alakult ki az Országos Vérellátó Szolgálat Karolina úti épületében. Azonnal elkezdtük az időpontfoglalási rendszer kiépítését, amely azóta fennakadás nélkül működik. Ezen is igyekszünk folyamatosan fejleszteni az igényeknek megfelelően. Annak ellenére, hogy eddig csak a Semmelweis Egyetem hallgatói számára hirdettük meg az eseményt, már 120 véradásnál járunk.

Hogyan lehet nekiállni leszervezni egy ilyen nagyszabású projektet? Mi volt a stratégiátok?

Az első lépés az volt, hogy a rektor úrral közösen mi magunk is részt vettünk egy véradáson a Hallgatói Önkormányzat többi önkéntesével. A rektor úr már ott megkérte Hegedüs Tamás HÖK-elnököt arra, hogy a Hallgatói Önkormányzat segítsen bevonni a Semmelweis-polgárokat a véradásba. Pap Dávid azonnal lecsapott a lehetőségre és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem együtt dolgozni vele. Az érdemi munka ezután kezdődött, megterveztük az arculatot, szponzorokat kerestünk a nyereményjáték díjazásához és koordináltuk a jelentkezőket. Ehhez igen hamar sikerült egy csapatot szerveznünk, aminek kitartó munkáját segítették a sorra csatlakozó társszervezők, többek között a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, a Magyar Fogorvostan-hallgatók Egyesülete, illetve az Instruktor Öntevékeny Csoport segíti máig munkánkat. Ezúton is szeretném megköszönni az összes projektben résztvevő munkáját!

Mit tapasztaltok, az emberek nyitottabbak a segítségnyújtásra most, hogy mindenki bőrén tapasztalja, milyen egy nagy járvány, vagy inkább félnek a kialakult helyzettől és inkább nemet mondanak, még úgy is, hogy máskor akár szívesen adnának vért?

Alapvetően csökkent a véradók száma, ezért is alakult ki hiány a vérkészletekben.

A mozgalmunk fontossága épp ebben rejlik: a legtöbben nem számolnak a járvány efféle következményeivel, és habár szívesen segítenének, nem tudják, hogy hol van rájuk igazán szükség. Természetesen ez a lehetőség bármikor adott, viszont célszerű ilyen helyzetekben külön figyelmet fordítani az olyan, látszólag háttérbe szoruló problémáknak, amik ekkor még hatványozottabban állnak fent.

A jelenleg is futó akció, ami március 27-ig van meghirdetve, csak egy egyszeri program, vagy várható még tőletek a jövőben más hasonló kezdeményezés is? 

Ez a dátum már számunkra is egyre inkább csak iránymutatás, hogy mikorra tervezzük teljesen kinőni Budapestet és magunk mellé állítani az összes olyan egyetemet, amely szívesen részese lenne ennek az együttműködésnek. Mindenképp addig szeretnénk folytatni, ameddig csak lehet, illetve a jövőben is szívesen foglalkozunk hasonló események megszervezésével.

Tervezitek tehát országos szinten is folytatni az akciótokat 27-én?

Igen, természetesen folytatni szeretnénk, illetve reméljük, hogy önfenntartóvá válik a kialakuló „verseny” az egyetemek között, és azok, akik már adtak vért, újra elmennek, amint letelt az 56 napos előírt szünet a két véradás közt.

Ez a jelenlegi akció nyilván nagy segítség, azonban az egészségügy jelenlegi vérigénye ennél sokkal nagyobb. Mi a meglátásotok tapasztalataitok alapján mit kellene tenni, hogy hatékonyabban jussanak vérhez a klinikák és kórházak?

Egyikünk sem szakember a témában, viszont azt könnyen belátja bárki, hogy egyszerű lenne a megoldás: tudatosítaniuk kell magukban az embereknek, hogy ez a lehetőség bármikor nyitva áll,

bármikor menthetnek életet egy egyszerű véradással is, egy kis gesztus ellenében hősökké válhatnak! 

Az egészségtudat fejlesztése mellett fontos, hogy ne feledkezzünk meg azokról, akiket éppen egy egység vér választ el attól, hogy ők maguk is teljes életet élhessenek.

Mi a módja annak, ha valaki részt akar venni az akcióban és vért adni nálatok?

A részvétel nagyon egyszerű, az OVSz honlapján található véradási helyszínek valamelyikét felkeresve kell vért adni. Az ehhez szükséges tájékoztatók arról, hogy kik vehetnek részt véradáson, illetve hogyan készüljenek, mind megtalálhatók az OVSz oldalán, valamint az esemény Facebook oldalán. A véradáskor kapott kódot saját csapatukhoz feltöltve, amit önmaguk vagy akár az egyetem is elkészíthet a hallgatók számára, részt vehetnek az OVSz által rendezett nyereményjátékban, továbbá az általunk a mozgalom keretein belül szervezett nyereményjátékban is, aminek értékes nyereményeit az esemény mellé álló szponzorok biztosítják. A csapatok között kialakuló pontverseny remélhetőleg tovább ösztönzi a résztvevőket a rendszeres véradásra.
 

Fotó: Barta Bálint

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
legkisebbek közül
2020. március 22. 08:55
Gondolom fertőtlenítik a kezeket be és kilépésnél, de mivel a véradó ruhája is vírushordozó lehet, az ágyat is fertőtleníteni kellene a véradók helycseréje között.
3M..
2020. március 21. 21:21
"A szomszédok megmozdulnak, de ugrásra kész a zenélő sivatagok tigrise is." A szomszédos országok kihasználják a lehetőséget és fokozatosan növelni kezdik területeiket Magyarország vidékeiből. Kína is ki akarja használni a vissza nem térő lehetőséget, hogy rátegye kezét a szétzilált Európára. A románok feljönnek a Tisza vonala után a Balatonig a szlovákok pedig a a Balaton északi részéig, a koronavírust kihasználva. Szebb Jövőt!
Menhetten
2020. március 21. 20:43
A családomban mindenki rendszeres véradó. Tudok a Bayerné féle mahináról, de a rengeteg beteg gyerek miatt, továbbra is ott leszek. Az A-pozitív vércsoportok a leggyakoribbak világszerte, ezért a legtöbb embernek is erre van szüksége.
legkisebbek közül
2020. március 21. 20:32
Tisztelet mindenkinek, de ugyanakkor ilyenkor nyilván nincs előzetes teszt, viszont van kontaktus, többen zárt helyen, amely helyzet növeli a fertőzés kockázatát. Egészségügyi maszk kellene az ott dolgozóknak és a véradóknak, hogy a másik esetlegesen fertőzésének kockázatát csökkentsék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!