Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A jelenlétünk pozitív megítélést vált ki a koszovóiakból – a kitüntetett magyar KFOR-katona a Mandinernek

2020. szeptember 04. 10:55

„A véletlenen múlt, hogy éppen akkor érkeztünk a helyszínre, amikor a legnagyobb szükség volt a segítségünkre” – meséli lapunknak Nyeső Kázmér azt a balesethelyzetet, aminek kezeléséért augusztusban a hónap katonájának választották a NATO vezette nemzetközi békefenntartó erőben, a KFOR-ban. A tizedes tavasz óta sorozatban a harmadik magyar katona, aki ezt az elismerést elnyerte. A honvédség koszovói kontingensének 22. váltása rövidesen hazatér – ennek, illetve a kitüntetés apropóján beszélgettünk Nyeső Kázmérral a magyar katonák koszovói békefenntartó munkájáról. Interjúnk.

2020. szeptember 04. 10:55
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amely az ENSZ BT 1244-es határozata alapján jött létre. Feladata a Szerbiától 2009-ben elszakadt, 95 százalékban albánok lakta, tízezer négyzetkilométeres terület biztonságának megőrzése, különös tekintettel a szerb többségű Észak-Koszovóra, amely nem fogadja el Pristina fennhatóságát. Magyarország közel 400 katonával képviselteti magát a misszióban, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái 2000-től vannak jelen a balkáni országban. 2017 óta teljes egészében magyar katonákból áll a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalja, amely a KFOR-parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozik.

***

A hónap katonája lett a KFOR-ban. Egy közúti baleset után ellátott egy sérültet. Mi történt?

Járőrfeladatot hajtottunk végre Koszovó északi részén, amikor egy közlekedési balesetre lettünk figyelmesek. Egy összeroncsolódott személyautót láttunk az út közepén, amely köré helyiek kezdtek csoportosulni. Lassítottunk, próbáltuk felmérni a helyzetet, hogy elkezdődött-e már a mentés, és esetlegesen van-e szükség segítségre. Ekkor még nem ért a helyszínre sem a helyi rendvédelmi szerv, sem a mentők.

Minden bizonnyal néhány perccel az érkezésünk előtt történhetett a baleset, több autós is megállt és a roncshoz sietett.

Két bajtársammal mi is a bajba jutott gépjárműhöz siettünk. Mindeközben néhány másik kollégám megkezdte a helyszín biztosítását és a forgalom irányítását. A roncshoz érve láttuk, hogy egy eszméleténél lévő sérült van a járműben, és fejsérülést szenvedett. Míg a segítségre siető civilek értesítették a mentőket, megkezdtük a balesetet szenvedett autós ellátását.

A szerencsén múlott? Véletlen volt, hogy arra járőröztek, így hamarabb ott voltak, mint a mentők?

Ez így történt, az előre meghatározott járőr útvonalunkon haladtunk, csak a véletlenen múlt, hogy éppen akkor érkeztünk a helyszínre, amikor a legnagyobb szükség volt a segítségünkre. Hamarosan megérkeztek a mentők, akiket tájékoztattam a történtekről, és átadtam a beteg ellátását a szakembereknek. Vajdasági születésű vagyok, így a nyelvtudásomnak köszönhetően pontos tájékoztatást tudtam adni az egészségügyi szakszemélyzetnek. A sérült és a mentősök is nagyon hálásak voltak, és többször megköszönték a segítségünket.

 

Nyeső Kázmér tizedes


Féléves kintléte alatt a magyar katonák megközelítően hány ilyen helyzetbe kerültek Koszovóban? Melyek voltak a legfeszültebb helyzetek?

Volt már rá példa többször is a múltban, hogy magyar katonák nyújtottak segítséget közúti baleseteknél Koszovóban. Éppen egy hónappal ezelőtt történt, hogy egy másik kollégám egy hasonló közúti balesetnél segített a bajbajutottakon.

Minden helyzet feszült, amikor baleset történik, és hirtelen kell beavatkozni.

A honvédségnél sok társammal együtt én is elvégeztem egy Harctéri Életmentő tanfolyamot, ami által úgynevezett CLS (Combat Life Saver) katonává váltam. Ezen a képzésen nagyon alaposan megtanították nekünk, hogy mit kell tennünk egy ilyen helyzetben, hogyan reagáljunk, és a helyzetet felmérve hogyan lássuk el a sérültet és stabilizáljuk az állapotát, amíg a helyszínre érkezik egy magasabb szintű egészségügyi ellátó egység.

Ön tehát harctéri életmentő katona. Hadszíntéren való bevetés esetén milyen tevékenységeket kellene ellátnia?

A tanfolyam során alapvetően arra készítettek fel minket, hogy harctéri körülmények között el tudjuk látni akár a sebesült bajtársainkat, akár saját magunkat, és stabilizáljuk a sérült állapotát addig, amíg az egészségügyi szakszemélyzet a helyszínre érkezik. Ebbe beletartozik a sérült állapotának felmérése és osztályozása, a különböző vérzések csillapítása és elállítása, valamint a légutak és keringés biztosítása. Elsajátítottuk a sérültellátás során alkalmazható speciális eszközök és felszerelések használatát – ilyenek például a defibrillátor, a nazo tubus, a tourniquet, amely egy olyan sebészeti eszköz, mellyel a verőeret össze lehet egy meghatározott időtartamra nyomni. Mindezek mellett megtanultunk vénát biztosítani, és begyakoroltuk az alapszintű kötözéseket és rögzítéseket.

A magyar katonák feladata még a koszovói misszióban az úgynevezett „fire phobia”-oktatás a többi külföldi katona számára. Hogyan lehet leküzdeni a tűziszonyt, felkészülni a Molotov-koktélos támadásokra?

A megfelelő védőfelszerelés viselése mellett a legfontosabb, hogy elsajátítsuk,

begyakoroljuk és alkalmazzuk azt a technikát, amellyel kiküszöbölhetjük, hogy égési sérüléseket szenvedjünk el.

Ezek a módszerek segítenek nekünk abban is, hogy az alakzat megbontása nélkül minél hamarabb eltávolodjunk a veszélyes területtől. A biztonságunkat az alapos kiképzés és a folyamatos tréning szavatolja.

 

Az MH KFOR Kontingens koszovói kiképzési gyakorlata

 

Miből áll egyébként a békefenntartó munka általában? Mi a nemzetközi misszióban a magyar katonák mindennapi, praktikus feladata?

A KFOR és ezen belül a magyar katonák feladata is a koszovói biztonság és béke stabilizálása, fenntartása a térségben. A magyar kontingens katonái alkotják a KFOR-parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozó KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljat.

Alapvetően készenléti, járőrözési és tömegkezelési feladatokra készültünk fel.

Napi szinten hajtunk végre járőrfeladatokat, és folyamatosan szinten tartjuk a kiképzettségünket.

Milyen útvonalakon, milyen módon zajlik a járőrözés?

A járőrfeladatokat a feladatok függvényében előre meghatározott útvonalakon hajtjuk végre Koszovó teljes területén.

Milyen kapcsolatuk van a KFOR-katonáknak a helyi lakossággal?

Úgy gondolom, nagyon jó a kapcsolat a helyiekkel. A tapasztalatom az, hogy

a jelenlétünk pozitív megítélést vált ki a lakosságból.

Nagyon jó érzés, amikor járőrözünk, és a helyiek integetnek nekünk vagy egyszerűen csak egy elismerő pillantással adják a tudtunkra, hogy jó, hogy itt vagyunk. Ez a második KFOR-misszióm, és még egyszer sem tapasztaltam, hogy ellenségesen fogadtak volna minket bárhol.

 


Zavargások esetén, ha a koszovói hatóságok kérnék, milyen vezénylés alapján, milyen rendfenntartó intézkedéseket, milyen rendfenntartó eszközökkel hajtanának végre?

A misszióra történő felkészítésen és az itteni kiképzések során nagyon sokat gyakoroljuk a tömegkezelési feladatokat, hiszen ez az egyik fő feladatunk abban az esetben,

ha valami zavargás történik az országban, és a KFOR vezetése készenlétbe helyez vagy kirendel minket a helyszínre.

Egy ilyen helyzetben alapvetően a tömeg visszaszorítása és a tömeg oszlatása a fő feladatunk.

Milyen a KFOR-tábori élet? Milyen a viszony a különböző nemzetiségű katonák között?

Huszonhét nemzet katonái vannak jelen a KFOR kötelékében, és nagyon jó a kapcsolat a különböző nációk között. Bár a közös nyelv az angol, azért próbáljuk megismerni egymás nyelvét, hiszen gesztusértékű az, és jól esik, ha a saját anyanyelvén köszöntenek valakit. A napi rutinfeladatok mellett van lehetőségünk sportra és a táboron belüli különböző szabadidős tevékenységekre, bár ez a jelenlegi járványügyi helyzet miatt korlátozottabb, mint korábban.

Tavasz óta kiemelt jelentőségű a koronavírus-védelem, a táborban összezárt katonák egészségének védelme miatt különösen az lehet. Milyen biztonsági intézkedések léptek életbe a misszió berkeiben, hogy védjék magukat?

Nekünk is be kell tartani a NATO, a KFOR és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait, szabályait. Természetesen maszkot viselünk és megfelelő szociális távolságot tartunk egymás között. Mindezek mellett fokozottabban odafigyelünk a gyakori fertőtlenítésre.

Katonaként mit tanult a KFOR külföldi missziója során?

2016 óta szolgálok a Magyar Honvédségnél, és

ez a második alkalom, hogy ebben a misszióban vagyok.

Három éve lövész beosztásban, jelenleg pedig gépjárművezetőként szolgálok a kontingensnél. Az eredeti beosztásom szerint „otthon”, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében a Művelettámogató Műszaki Zászlóaljnál vagyok utász. Merőben más jellegű feladatokat látok el itt, mint Magyarországon. A hat hónap alatt jobban beleláttam a lövészkatonák életébe, ami nekem, műszaki katonaként mindenképpen hatalmas tapasztalat volt. Ebben a misszióban gépjárművezetőként az országból is sokkal többet láttam, hihetetlenül szép helyeket és vadregényes tájakat volt alkalmam megcsodálni, ami mindenképpen élmény és maradandó emlék marad.

 

fotók: Sárkány Beáta főhadnagy (MH 5. Bocskai István Lövészdandár)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2020. szeptember 04. 15:05
Idegen katonák jelenléte kizárólag azok számára megnyugtató, akiknek az egzisztenciája múlik rajtuk. Lásd: szovjet katonai jelenlét Magyarországon.
Da Vinci
2020. szeptember 04. 14:16
,,Benkő Tibor: Vissza kell állítani a katonai hivatás presztízsét Vissza kell állítani a katonai hivatás presztízsét, szükség van korszerű, ütőképes, erős Magyar Honvédségre, tekintettel a világban zajló folyamatokra - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön, Szolnokon. Benkő Tibor, az MH 86. Szolnok Helikopterbázison a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok találkozóján tartott előadásában, a Zrínyi 2026 nevű honvédelmi és haderőfejlesztési programról szóló film levetítése után azt mondta: a keleti mellett létezik egy déli fenyegetettség is. Mint mondta, Magyarország - tekintve a történelmet - soha nem tudott kimaradni az európai hadszínteret érintő krízisekből, és a Kárpát-medence most sem tud kimaradni ezekből egy konfliktus esetén. Ezért készültek el a közép-európai országok szerepét, feladatát meghatározó NATO védelmi tervek is - mondta, hozzátéve: a NATO vezetésének döntése értelmében Magyarországnak ebben a térségben határozott, jelentős szerepe kell, hogy legyen. A kockázatokra, fenyegetésekre mindig készülni kell, éppen ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy egy modern, ütőképes magyar honvédségre van szükség - mondta Benkő Tibor. Olyan magyar honvédségre, amelynek katonái jól kiképzettek, felkészültek, hazájuk iránt elkötelezettek, lojálisak - fogalmazott. A miniszter fontosnak nevezte azt is, hogy ezek a kötelékek korszerű, modern technikai eszközökkel legyenek felszerelve. Benkő Tibor elmondta: a honvédelmi és haderőfejlesztési program két részből áll. A honvédelmi rész a katonáról szól: toborzásáról, oktatásáról, kiképzéséről, nyugdíjas éveiben a róla való gondoskodásról. A miniszter üdvözölte az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők növekvő számát, fontosnak nevezte, hogy legyen mindig utánpótlása a magyar honvédségnek, ,,nem csak mennyiségi, hanem minőségi,,. A program másik része a haderőfejlesztésről, az új technikai eszközök beszerzéséről, a hazai hadiipar megteremtéséről, a kutatásról, a fejlesztésről, az innovációs tevékenységek megvalósításáról szól - ismertette. Elmondta: könnyű típusú, többcélú Airbus H145M-es helikopterből 20-at rendeltek, ebből 9 már megérkezett, ebben az évben még várnak 7-et. Közepes méretű, többfunkciós helikopterből 16-ot rendeltek, 2023 és 2025 között kell hadrendbe állniuk a Magyar Honvédségben. Kitért arra, hogy az új helikopterek érkezéséig a Mi-17-es szállító helikoptereket és a Mi-24-es harci helikoptereket feljavíttatják, hogy addig is biztosított legyen a képesség. Benkő Tibor szólt arról, hogy még ebben az évben szerződést akarnak kötni azokra a repülőgépekre, amelyek majd tudják biztosítani a technikai eszközök szállítását, a légi desszantolási feladatok végrehajtását, és amelyeknél elvárás, hogy legyenek alkalmasak a légi utántöltési feladatok végrehajtására is. Fontosnak nevezte a szárazföldi képesség, ezen belül a harckocsis fejlesztését is. A Leopard 2A4-es típusú harckocsiból 12 érkezik Magyarországra, 4 már itt van, a többinek is meg kell érkeznie ebben az évben - mondta. A legkorszerűbb, Leopard 2A7-es harckocsik 2023-tól érkeznek. Önjáró lövegeket is beszereznek. Benkő Tibor elmondta: a technikai eszközök 90 százalékát Nyugat-Európából szerezték be Magyarországra, a jövőben a légvédelmirakéta-képesség kialakításánál számítanak az Amerikai Egyesült Államokra is. Hozzátette: előremutató megállapodást kötöttek olyan rakéták beszerzésére, amelyek a légierőnél alkalmazhatóak. Szólt arról, hogy Szentkirályszabadján 20 ezer négyzetméteres központi logisztikai és kiképzőbázis épül, amelyet a tervek szerint ebben az évben át is adnak. Benkő Tibor kiemelte: míg 2004-től 2010-ig 17 önkéntes tartalékos állt az ország rendelkezésére, ma már 10 ezerre duzzasztották a létszámot, ami a jövőben tovább fog nőni. Kiemelt fontosságú feladatnak nevezte a miniszter a honvédelmi nevelést. A kadétképzési programhoz 68 oktatási intézmény csatlakozott már - számolt be. Megemlítette, hogy obsitosprogramot akarnak indítani, és kell egy új veteránprogram is. A nyugállományú katonák támogatását fontosnak tarják anyagilag is, ennek érdekében például az OTP-nél kedvezményes csomagot dolgoztak ki számukra...,, https://pestisracok.hu/benko-tibor-vissza-kell-allitani-a-katonai-hivatas-presztizset/
Deotex
2020. szeptember 04. 12:36
Korrekt, képzett katonák. Semmiben nem gyengébbek, mint nyugati társaik. Kérdés, hogy mikor nőnek fel a Koszóvóiak oda, hogy nem esnek egymásnak, ha a KFOR kimegy.
yanoo
2020. szeptember 04. 11:54
Koszovó biztonságos hely. Már voltam korábban a lányommal Pristinában, tavaly a vejem is jött, sörözgettünk Pejában, majd éjjel fél egy körül elmentünk körülnézni a városba. A vejem aggodalmaskodott, mondtam neki, nagyobb biztonságban van itt, mint otthon a körúton éjjel. Sétálgattunk, majd befordultunk a bazárba, ahol a téren ott állt egy KFOR tank, körülötte géppisztolyos kéksisakosokkal. Na, mondom, vigyáznak így rád nálunk éjjel? Amúgy tényleg nagyon szép hely, olcsó és barátságosak az emberek, nagyon segítőkészek, udvariasak. Már vannak ottani barátaink, ők mondták, a külföldieket nem bántják, ők időnként egymást gyilkolják.:))))) Nincsenek kocsmák, csak pizzériák, éttermek, ahol van alkohol. Nagyon jó, sőt, a Balkán legjobb söre koszovói, a Peja, Albániában is kapható. Betértünk egy pizzériába sörözni, kérdeztük van pálinka? Van, raki, milyet kérünk, boltit vagy házit. Mondtuk, házit. Jó, de az drágább, 80 cent.... Pejában a bazárban éjjel láttam a kirakatban a legújabb Liverpool mezt. Gondoltam, másnap, ha sikerül lealkudni 20 euróra, veszek egyet. Reggel egyből mentem a boltba, kérdem, mennyit kóstál a mez? 10 euro. igen, akkor kérek kettőt...Persze, ez úgy eredeti, mint Bokros Lali Harvard diplomája. 20 euróért Nike , adidas cipők...szintén, de jók, amúgy. Átlagfizetés 90 ezer forint körül, de mindenki SUV-val jár. Gondolom, azért a határon nem mennek már át vele.:))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!