Kelemen Hunor: A magyarok is dühösek

2020. december 08. 21:06

Rekordalacsony részvétel, vadiúj román soviniszta párt a bukaresti parlamentben, megőrzött RMDSZ-pozíciók – közösen értékelte a lezajlott romániai választásokat Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

2020. december 08. 21:06
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

A december 6-i romániai választások eredménye egy sikersorozat állomása, amely a nemzeti összetartozás évét koronázza, s amely a szeptember végi önkormányzati választásokra alapozva jöhetett létre – fogalmazott Potápi Árpád János, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a választási hajlandóság rekordalacsony volt ugyan, de talán ez a járványnak is betudható, a magyarok által lakott térségekben ugyanakkor az országos átlaghoz közelített, azaz nem volt kirívóan alacsony. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a szerbiai és a horvátországi választási sikereket, a román helyhatósági választás kapcsán pedig Marosvásárhelyet külön is megemlítette.

Düh, kiábrándultság, félelem Romániában

Potápi gratulált a magyar összefogásnak és az RMDSZ-nek, mondván, a magyarság számarányához méltó eredményt ért el a törvényhozás mindkét házában az RMDSZ, a párt pedig megkerülhetetlen lesz a román kormánykoalíció szempontjából is. 

– fogalmazott. Kelemen az eredményeket jónak nevezte, mondván, azok az arányos képviseletet biztosítják az elmúlt 30 év legalacsonyabb részvételi aránya mellett, utóbbiban szerinte a járvány mellett a politika iránti bizalmatlanság kérdése is közrejátszott.

Az államtitkár szerint két korosztály távolmaradása is befolyásolta az eredményeket: a 45 éves kor alatti korosztályé, amely a leginkább dühös volt a kormány intézkedései miatt: például, hogy miközben a gyerek nem járhat iskolába, a szülők nem mehetnek piacra, december 6-án azért mindenki menjen el szépen választani. És ott voltak a 60 év fölöttiek, akik nagy arányban maradtak távol, mert féltették az egészségüket, holott ők is jellemzően aktív szavazók szoktak lenni.

Hargita megyében és a csíki térségben magas volt a részvétel, Szilágy és Szatmár is jól szerepelt – tette hozzá. A politikus szerint azt is látni kell, hogy a nagyvárosi szórványban többen maradtak távol a szavazófülkéktől (mindezzel együtt megmaradt a huszonegy RMDSZ-es képviselő és kilenc szenátor – mondta el később a Maszol kérdésére); emlékezetes, Pászkán Zsolt politológus lapunknak úgy nyilatkozott, az RMDSZ 10 százalékot is elérhetett volna, ha jobban mozgósít.

Helyén kell kezelni a szélsőségeseket

A Mandiner kérdésére a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamentbe kerülése, illetve a fasisztoid jegyeket mutató szervezet közbeszédre gyakorolt hatása kapcsán Kelemen Hunor pártelnök úgy fogalmazott: az AUR egy rendszerellenes párt, amely egy olyan meglévő hálózatra épített, amely már az úzvölgyi temetőjárás révén is láthatóvá vált. Továbbá az egykori Nagy-Románia Párt "árvái" is úgy érezhették, nem elég nekik, amit a hagyományos pártok kínálnak. Ezt az érzést és tendenciát erősítette a járvány, amely a rossz kormányzati döntések révén aláásta a bizalmat, s így kerülhetett be a törvényhozásba az AUR.

az első nyilatkozataiból ítélve sok jóra nem számíthatunk, de nem szabad, hogy ez megriasszon bennünket” – fogalmazott a pártelnök annak az AUR-nyilatkozatnak a kapcsán, amely szerint az RMDSZ-t ki kell zárni a parlamentből. „Adnak majd nekünk munkát, de az a dolgunk, hogy megvédjük a közösségünket” – mondta Kelemen.

A közös siker közös érdek

Potápi kérdésünkre, miszerint a stabil kormány hiányában mit tehet a magyar fél azért, hogy a várható mindennapi csetepaték esetleges magyarellenes éle ne veszélyeztesse a már elért nemzetpolitikai eredményeket, programokat, úgy felelt:

„Az elért eredményeket már nem nagyon tudja veszélyeztetni semmi”,

de törekvés a nemzeti újrakezdés évében az eddigi programok újraindítás, illetve az, hogy a kialakított kapcsolatrendszer továbbra is életben maradjon. Mindez csak összefogással valósulhatott meg, s bár Romániával nem volt mindig felhőtlen a viszony, bízni kell abban, hogy Románia is belátja, erős Közép-Európa nem képzelhető el anélkül, hogy az egyes országok külön-külön ne legyenek erősek, ezért

Magyarország érdekelt abban, hogy Románia erős legyen, s hogy a szerb mintára megkezdődhessen a történelmi megbékélés.

Azon kérdésünkre, hogy mit tehetett volna az RMDSZ azért, hogy a magyarok magasabb arányban menjenek el szavazni, Kelemen úgy válaszolt:

„amit meg lehetett tenni, azt megtettük”,

hiszen a magyar és román szavazói hajandóság együtt mozog, ezeket nem lehet elszakítani, most nem sikerült megtörni ezt a trendet. Egyúttal determinált helyzetként írta le, hogy három magyarból kettő otthon maradt.

Szó esett még a Krónika kérdésére a Mentsétek Meg Romániát (USR) színeiben politizáló Dacian Ciolos magyarellenes támadásairól. Potápi úgy véli, remélni lehet ezen álláspontja felülvizsgálatát tőle, hiszen magyarok között nevelkedve ismeri a magyar embereket, és tán csitulnak részéről az erőteljes kampányhangok is, ha kormányzásra kerül a sor. Kelemen a kölcsönös tisztelet iránti bizalmáról beszélt, emlékeztetve, nincsenek illúziók, hiszen a korábbi Cioloș-kormány akadályozta meg a csíksomlyói búcsú UNESCO szellemi világörökségi listájára való felvételét, de még mindig jobb velük közösen kormányozni, mint sehogy.

fotó: Potápi Árpád János Facebook-oldala

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jantar
2020. december 09. 10:53
Igaz a mondás: Segíts magadon, az Isten is megsegít.
kizökkentidő
2020. december 09. 08:16
Az alacsony részvétel a politikusoknak szól és az elégedetlenség jele.
galancza
2020. december 09. 08:11
Azért nem szavazott sok magyar mert magyargyűlölőnek, hazugnak, komcsinak, román talpnyalónak tartják huniékat. - Jogosan. Persze az is tény hogy korábban, amikor lehetett volna huniáknál jobb,normálisabb magyar pártokra,politikusokra szavazni azokra sem volt hajlandó szavazni az erdélyi magyarok többsége.Sajnos azt is le kell írni hogy nagyon sok erdélyi magyar fejében politikai szempontból nagyon komoly gondok vannak.Tudom hogy Romániában nehéz magyarnak lenni, politikától függetlenül nagyon kedves,vendégszerető, rendes ember az erdélyi magyarok többsége, de azért magukba kéne nézni nagyon mélyen.Elvárják a pénzügyi, politikai támogatást M.o.-tól, de önmagukért nem hajlandók tenni semmit,de M.o.-t ,m.o.-i magyarokat nagyon tudják fikázni. Mindentől függetlenül M.o. köteles támogatni az erélyi és a többi határontúli magyart,mert ez M.o. érdeke is,de az szomorú tény hogy az erdélyi és felvidéki magyarok nagyrésze az önkéntes asszimiláció útjára lépett.
flesh ripper
2020. december 09. 06:25
Rettenetesen ostoba önpusztítási demonstráció volt ez az erdélyi magyarok részéről! Mit csinálnak az ottani magyar tanítók, papok..., hogy a politikusokról már ne is szóljak?! Szégyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!