Azok fogtak össze, akik egy kanál vízben is megfojtanák egymást – Máthé Zsuzsa a választásról

2022. április 07. 10:21

„Az ellenzéki összefogást egy dolog tartotta össze: az Orbán által képviselt nemzeti politika iránti megvetés” – mondja Máthé Zsuzsa. A Szent István Intézet vezetőjét, hetilapunk rendszeres szerzőjét a választási eredményekről kérdeztük.

2022. április 07. 10:21
null
Kemenes Tamás

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet vezetője.

***

Meglepte a választási eredmény? Mi volt az első reakciója?

2002-ben a XI. kerületben, szavazatszámlálóként éltem meg a voksolás napját. Éjjel, fáradtan, belázasodva tántorogtam haza a szüleimhez. Pocsék érzés, nagy pofon volt, szó szerint belebetegedtem. Idén – 20 évvel és négy gyermekkel bölcsebben – fordult elő másodszor, hogy nem a szeretteim körében vártam az eredményeket. Nem tartozom a hurráoptimisták táborába, szóval egy vékonyka győzelemnek is örültem volna, ahogy azonban narancsba borult az ország, az nem várt boldogság volt.

A gyermekvédelmi népszavazás viszont érvénytelen lett. Nagy kudarc?

Sokan igyekeztek bagatellizálni a kérdést, mondván, ezek a veszélyek úgyse érnek ide... mások a szexuális kisebbségek elleni gyűlöletkeltésnek igyekeztek beállítani a kezdeményezést. Miközben látjuk, hogy ez a nemeket és a szexualitást újraértelmezni kívánó ideológia milyen gyorsan lett a nemzetközi térben sok helyen jogszabályilag megtámogatva, és hogyan jutott be aztán az oktatási intézmények falai közé, a segítő szakmák protokolljait is átalakítva.

Ugyanakkor nem lehet elégszer ismételni, hogy nem valakik ellen, hanem a gyermekeinkért szavaztunk, vagyis azért, hogy a minket követő generációknak esélyük legyen lelki békében felnőni. Úgy vélem, akik érvénytelen szavazásra biztattak, azok a 2004. december 5-ei népszavazás ellen hergelők vétségét ismételték meg –

külhoni testvéreink helyett ezúttal a magyar gyerekeket árulva el.

Ettől függetlenül az érvényesen szavazók világosan kijelölték, megerősítették azt az utat, amin tovább kell mennünk. Az emberi identitás legmélyebb rétegét a gyerekeinkben senki ne próbálja piszkálni!

Márki-Zay Péter családcentrikus, mélyen vallásos emberként jelent meg a politikai színtéren. Vajon mi az oka, hogy az emberek nem voltak vevők erre a „politikai termékre”?

Éppen az, amit a kérdésében is felvet: hogy egy tervezőasztalon elképzelt, szavazatmaximalizálási céllal megkonstruált „termék” volt. Vannak országok, ahol működik ez a modell, ahol forgatókönyvírók vonalvezetését követve, színészként játszik el valaki egy politikai figurát – mi, magyarok erre nem vagyunk vevők. A választás legnagyobb, leginkább bizakodásra okot adó tanulsága ez számomra.

Tehát nem kezdett el épülni szeretetország?

Amit az ellenzéki pártok „kommunistáktól a gerinces fasisztákig” kínáltak, az nem egy „szeretetország” víziója volt, hanem különböző csoportok hiteltelen és elvtelen érdekszövetsége, amelynek tagjait

egyetlen erő tartotta össze: az Orbán Viktor által képviselt, nemzeti alapon álló politika iránti megvetés.

Egyébként meg egy kanál vízben megfojtanák egymást – ha valakinek egy csepp kételye lett volna ezzel kapcsolatban, az a választás éjszakáján a két szemével láthatta, hogyan hajtottak végre nyilvános karaktergyilkosságot a saját reklámarcukkal szemben. Nézőként meg is sajnáltam, főként a mögötte felsorakozó gyermekeit. Ugyanakkor elgondolni is rémisztő, mi történt volna egy ilyen koalíció kormányra kerülésekor, ráadásul egy ilyen nehéz időszakban…

Egyelőre úgy tűnik, hogy tovább mélyül a szakadék vidék és főváros között. Némelyek felindultságukban már olyasmiket mondanak, mint például: budapester vagyok, nem magyar".

Bár már vidéken élek, Budapesten születtem, szeretem ezt a várost. Tudomásul kell venni, hogy a főváros mindig is más politikai mintázatot mutatott, mint a vidéki Magyarország. Ennek több történelmi, szociológiai oka van. Ugyanakkor nem értem azokat, akik most a szemüket dörzsölve csodálkoznak rá erre a különbségre, mintha a Holdról jöttek volna. Ezt a „budapester” magyarellenes identitásképzést pedig hihetetlenül károsnak tartom, ugyanúgy, mint az anyaországi és a határon túli magyarok szembeállítását.

Sokan jelezték, hogy a választási eredmények miatt elhagyják az országot. Ehhez mit szól?

Minden magyar, aki elmegy az országból, veszteség ennek a hazának. Bízom benne, hogy a többség nem is gondolja ezt az egész elköltözést komolyan. Érdemes higgadtan végiggondolniuk azt is, hogy

mégis milyen konkrét, egzisztenciális hátrányuk származott az Orbán vezette kormányokból?

Az SZJA-visszatérítés? Vagy a mederben tartott rezsiköltség? Esetleg az, hogy lett egymillió új munkahely? Erős, tapasztalt kezekben van az ország, nem divat mifelénk a nyugaton bevett eltörlés kultúrája sem – így igazán nincs mitől tartaniuk.

(Nyitókép forrása: Szent István Intézet)

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók

Csókay András: A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieM
2022. április 07. 17:38
A népszavazás eredménye teljesen mindegy, pont ugyanúgy nem történik semmi, mintha érvényes lett volna, nem befolyásol semmit a világon. Pont ugyanúgy nem fogja átoperálni senki az óvodásokat, mintha Orbán Viktor egy érvényes szavazással megvédte volna őket.
Google
2022. április 07. 11:47
Egy dolog még lenne itt a budepestereknek. Budapesten _sem_ sikerült áttörő győzelmet aratniuk. Fej-fej mellett van a két tábor.
cutcopy
2022. április 07. 11:35
Sok hülyét meg rávették az előválasztásra, szavazót és politikust egyaránt, most mit gondolnak..?
foldizs
2022. április 07. 11:29
"azért, hogy a minket követő generációknak esélyük legyen lelki békében felnőni" Ezért megy az állandó feszültségkeltés, meg ellenségkeresés, nemde? Gyurcsány, Soros, migránsok, buzik, muszlimok, nácik, kommunisták, Brüsszel, Budapest, tanárok, földönkívüliek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!