Az elsőszülöttek sikere és a szocializmus hátulütője

2022. július 27. 21:00

Nem vagyunk mind olyan okosak, mint Einstein, és a családnak sok köze van a karrierbeli sikerünkhöz. De miért nem elég a magas IQ? És miben értettek egyet a nácik és a kommunisták? Új könyv száll vitába az egyenlőség-fétissel.

2022. július 27. 21:00
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fontos könyv jelent meg magyarul az MCC Press gondozásában: Thomas Sowell amerikai közgazdász, a Chicagói Egyetem neoliberális gárdájának tagja, Milton Friedman mentoráltja a diszkrimináció és az állami beavatkozás kérdéskörét vizsgálta meg. Könyve, a Diszkrimináció és egyenlőtlenségek alapvetően a baloldali elnyomó-elnyomott dichotómia kritikája, Sowell szerint ugyanis – aki korábban maga is marxista volt – a marxi kizsákmányolás tétele nem valami absztrakt fogalom, hanem egy tudományos kritika alá vethető nézet, mely nem állja meg a helyét.

Sowell azzal kezdi könyvét, hogy

az egyenlőtlenségekre sokfajta magyarázat van,

melyeket nagy vonalakban kétfajta szélsőséges kategóriába lehet sorolni: egyesek úgy hiszik, hogy az egyenlőtlenségek gyökere a származás, a genetika, míg mások úgy hiszik, hogy a kevésbé tehetősek voltaképpen a szerencsések kizsákmányoltjai. Sowell inkább úgy hiszi, hogy a siker bizonyos előfeltételektől függ, melyekben már apró különbségek is nagy eltéréseket jelenthetnek a végeredmények terén.

Sowell igen kézenfekvő példát hoz: a 20. század elején egy felmérés közel ötven éven keresztül figyelte 1470 olyan ember karrierjét, akiknek az IQ-ja 140 vagy annál magasabb volt. Az alapos kutatás arra jutott, hogy ezen egyének karrierje erős eltéréseket mutatott, dacára annak, hogy intelligenciájukat tekintve a társadalom felső egy százalékához tartoztak. Bár sokan sikeresek lettek, megint sokan inkább középszerű teljesítményt nyújtottak, és bizony néhányan csak a középiskolát tudták elvégezni. Eközben két férfi, akinek az IQ-ja nem volt 140, Nobel-díjat kapott. A vizsgált 1470 fő között viszont egyetlen Nobel-díjas sem akadt.

A szerző szerint tehát nyilvánvaló, hogy egyéb tényezőknek is szerepet kell játszaniuk, nem csak az intelligenciának. Az idézett kutatás főleg a családi hátteret határozta meg fontos tényezőként. Mégis, sokan a mindent egy tényezőre visszavezető magyarázatok felé hajlottak, és azt hitték, hogy a siker kulcsa a privilegizált helyzet vagy a faji felsőbbrendűség.

Sowell ezen téveszmék végeredményeként határozza meg a kommunizmus és a nácizmus bűneit is.

Sowell ezzel szemben még további tényezőket is megnevez. Mint kimutatja, az elsőszülöttek általában okosabbak és sikeresebbek, mint a többi testvér a családban – dacára annak, hogy szinte ugyanabban a neveltetésben részesültek. Mégis, az eltérő emberek, eltérő életutak erősen eltérő eredményeket hoznak. Fontos a történelmi kontextus is, melyek gyors felemelkedést, vagy zuhanást eredményezhetnek. A skótok egészen a 18. századig nem produkáltak nagy gondolkodót, majd az angol nyelv terjedésével és a protestantizmus térnyerésével ez megváltozott, és ma már James Watt, Adam Smith, David Hume, Joseph Black, Sir Walter Scott és John Stuart Mill nemzeteként gondolunk rájuk. Hasonló példa Japán, mely sokáig elmaradott nemzet volt, ám ez nem a japánokat mint etnikumot minősíti, hiszen hátrányukat hamar behozták.

A zsidók egészen emancipálásukig nem produkáltak túl sok komoly természettudományi gondolkodót,

ma viszont ők adják a kémiai Nobel-díjasok 22 százalékát, illetve az orvosi és fizikai Nobel-díjasok 32-32 százalékát.

Viszont a süllyedésnek is vannak példái: Kína egészen a 15. századig a világ legfejlettebb állama volt, vasat öntöttek, hosszabb felfedező utakra indultak, jobb hajókkal, mint Kolumbusz, ismerték a puskaport, stb. Ám a 15. században az ország bezárkózott, fejlődése elmaradt a világ többi részéről, és később egészen gyarmati sorba kerültek, mígnem mára újra az élre tört az ország. Sowell citálja még a tengeri országok példáját: szerinte a tengeri közlekedés lehetősége mindig növelte egy civilizáció felemelkedésének lehetőségét. A szárazföldi teherszállítás napjainkig sokkal drágább, mint a tengeri. De a távolság is számít. A főbb ókori vívmányok szinte mind a Közel-Kelet vagy a Földközi-tenger régióját érintik, s ezek sokkal hamarabb jutottak el pl. Hellászba vagy Rómába, mint mondjuk Skandináviába. „Az ókori görög civilizáció szinte bármilyen mércével mérve sokkal fejlettebb lett, mint a Brit-szigetek vagy Skandinávia korabeli társadalmai.” – írja a szerző.

De lehetne idézni az életkor példáját is. A középkorúak mindenhol jobban keresnek átlagosan, mint a fiatalok, vagy a nagyon öregek. De melyik fiatal rendelkezik a tapasztalattal, hogy sikeres cégvezető vagy katonatiszt legyen? – teszi fel a kérdést Sowell. Ez nem igazságtalanság, hanem logikus fejlemények következménye. Bár az egyenlőség fogalma nagyon népszerű,

bizonyára senki sem gondolja komolyan, hogy mind úgy tudunk énekelni, mint Pavarotti,

vagy olyan fizikusok vagyunk, mint Einstein. Tehát nem lehet elvárni a képességek egyenlőségét, a jutalmazás egyenlőségéről – vagyis a szocializmus kísérletéről – pedig már sokszor láthattuk, hogy nem működik. Sowell szerint napjaink woke sajtója azért uszít a nagytőke ellen, mert könnyebb rámutatni egy nagy cég vezetőjének magas fizetésére, mint egy művészére, aki amúgy még többet keres. Az ő szerepüket viszont nem vehetik át bürokraták vagy politikusok, tehát őket támadni nem érdemes.

Végső soron Sowell szerint az egytényezős magyarázatok népszerűek, komplett könyvek is születtek ilyen világnézetekről – a szerző itt Hitler Mein Kampfját és Marx Tőkéjét idézi, noha hozzáteszi, hogy utóbbi komolyabb munka –, de ezek a túlságosan egyszerűsítő magyarázatok a tudományos vizsgálat próbáját nem állják ki.

 

Thomas Sowell: Diszkrimináció és egyenlőtlenségek. Bp., MCC Press, 2022. 304 oldal.

Fotó: Unsplash

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2022. július 28. 10:38
Úgy látom, hogy az alapfelvetés érdekes, a következtetések sokszor hibásak, A bizonyítás hiányos. A tudományos siker manapság nem az önálló gondolaton, hanem a publikációkon múlik. A tudományt azzal mérik. Aki sok cikket ír, mindegy milyen minőségben, arra nagyobb tudományos karrier vár. A cikkek számát pedig ügyesen lehet emelni. Sok szerzős cikkekkel, egymásra hivatkozással ("ping-pong cikkek"). Szóval még a Nobel díj sem mérce.
Muki46
2022. július 28. 08:46
Einstein nem véletlenül bukott meg a középiskolában. Minden "felfedezése" koppintás elődjeitől. Emberileg is az utolsók között volt.
Zolotarjov
2022. július 28. 00:01
A legutóbbi matematikai diákolimpián mind a 6 kínai versenyző 100%-os teljesítményt nyújtott..
annamanna
2022. július 27. 23:37
"Kína egészen a 15. századig a világ legfejlettebb állama volt" Kínában a 8. században már ismerték a nyomtatott papírpénzt és a 12. században ismerték az ujjlenyomat alapú azonosítást, azaz az ilyen aláírást azok számára, akik nem tudtak írni. De az ókori Athénban is a polgárok nagy része tudott írni-olvasni. Bár nem volt kötelező, de a túlnyomó többség járatta a gyerekét iskolába. Rómában is elég sokan tudtak írni. A birodalom felbomlásával elképesztő mélyrepülés kezdődött, és a keresztény papok - a zsidó lévitákhoz hasonlóan - rengeteg lehetőséget elpotyáztak, amit megtehettek volna. Megszervezhették volna az általános oktatást, lefordíthatták volna a Bibliát nemzeti nyelvekre, de mindez eszük ágában sem volt. Római mozaikon a nők a mai bikininek megfelelő öltözékben vannak (talán sportolás céljából) - ezt (mármint a mai fehérneműt, alsóneműt, a bugyit és melltartót) is újra fel kellett találni, mert eltűnt. Salamon király "Derék asszony dicsérete" c. szövegében a nő teljesen önálló és egyenrangú, pénzt keres, földet vásárol anélkül, hogy ezért bárkitől is engedélyt kérne - mindennek az újra megvalósításáig is a XX. századig kellett várni. Az ókori görögök kiszámolták a Föld kerületét, a Föld-Hold távolságot és egyéb tudományos eredményeket értek el, amikre újra el kellett jutni. A polinéz szigeteken olyannyira visszaestek a korábbi kultúrszintről, hogy egy idő után már nemhogy nem díszítették a kerámiáikat, hanem leszoktak a kerámiaedények készítéséről is. Minek erőlködni, ha van kagylóhéj.... Ötzinek, a jégembernek keretes (!), azaz merevítéses hátizsákja volt és többféle bőrből varrt, szalmával bélelt cipője - ehhez képest 1944-ben rengeteg magyar rongyos, rossz ruhában járt és mezítláb. A világháború alatti-utáni hátizsákoknak sem volt semmiféle merevített keretük: https://www.roncskutatas.com/sites/default/files/images/DSCN0064.preview.JPG A honfoglalás környéki magyar koponyákra rendkívül jellemző a trepanáció, ami egy sebészi eljárásnak feleltethető meg és az átfúrt koponyák gyógyulásnak indultak, azaz a seb nem fertőződött el. A későbbi, letelepedett időkből való leletek esetében nem találkoztak a régészek gyógyulásnak induló koponyasebbel, azaz a honfoglalás idejében még meglevő orvosi ismeretek feledésbe merültek. Semmelweiss-t üldözték és őrületbe kergették a kortársai, csak azért, mert azt az egyszerű ötletet vetette fel, hogy az orvosok mossanak kezet. Tehát azt lehet látni, hogy rengeteg civilizációs vívmány képes elsüllyedni, ilyen pl a római beton, csatornázás, vízvezeték és még sok egyéb, amit aztán évszázadokkal vagy évezredekkel később újra fel kell találni, ha egyáltalán bárki újra eljut addig a szintig, hogy feltalálja. Egy adott kultúrszintre való eljutást teljes egészében meg lehet semmisíteni, és nagyon mélyen, nagyon kitartóan visszanyomni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!