Nekiment Matolcsy a magyar gazdaságpolitikának – a kormány reagált

2022. december 05. 15:39

A jegybankelnök szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van, megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül. A kormányzat reagált a kritikára.

2022. december 05. 15:39
null

Értesülések szerint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kemény kritikát fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájáról az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén.

A Világgazdaság beszámolója szerint Matolcsy egyebek mellett arról is beszélt,

Az MNB elnöke a jegybank 2021. évről szóló üzleti jelentését vezette elő a bizottságban, ennek során fogalmazott meg erős kritikát a gazdaságpolitikáról. Szerinte jövőre 15-18 százalék lesz az infláció.

Az ülésekről jegyzőkönyvek készülnek, amik viszont csak napok múltán lesznek publikusak. A hétfői ülésről Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő közölt Facebook-posztot. Állításai szerint Matolcsy arról beszélt: az inflációs adatok oka az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az EU-ban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után. „Sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban” – Tordai szerint ez is elhangzott Matolcsy részéről.

Tordai Bence bejegyzése szerint

Matolcsy György kijelentette, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja,

és ez sokba kerül. Az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, és Matolcsy szerint azonnal ki kell vezetni ezeket. Az infláció Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

A VG arról ír: az MNB elnöke a saját kormányzati ciklusát is mintha kritikával illette volna. Még 2010–2013 között volt nemzetgazdasági miniszter, erről most azt mondta, hogy „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány”. A legfontosabb problémák közé sorolta az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. A jegybankban úgy kalkulálnak, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezermilliárd forintot kellene költeni.

A Világgazdaság kereste az MNB-t, cikkük megjelenéséig nem érkezett reakció.

A kormány nevében megszólalt Varga Mihály pénzügyminiszter. A politikus azt írta a Facebookon:

„A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1%, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4% alatt a munkanélküliség).

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára egy parlamenti felszólalásában reagált Matolcsy György szavaira. „A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában” – idézi a Telex. Tállai András hangsúlyozta, hogy az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el akár a gazdaságpolitikáról, vagy más a világot érintő gazdasági ügyekről. Tállai felszólalásában azt sorolta: a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, amivel az Európai Unió legjobbjai között van Magyarország; a munkanélküliség nem nőtt, míg a munkahelyek száma meghaladja a 4,7 milliót; az uniós adócsökkentési rangsorban továbbra is Magyarország az első; és Tállai nagy eredménynek tartja a 9 százalékos társasági adót is.

Később Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is reflektált a történtekre. „A hétfő a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének a napja. A jogállamiság, köszönjük szépen, jól van” – közölte Fürjes. 

 

Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 376 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2022. december 21. 12:29
Na, ez jól letolcsi....
Jessy
2022. december 06. 10:43
Amióta a Matolcsy a Soros zsebébe került, azóta a ballibek a mandineren kommentelnek. ORBÁN VIKTOR EZT IS MEGOLDJA!!! A Gyurcsotány pedig ne csináljon felmérést arról hogy hányan fordultak el az Orbán kormánytól, hanem"innen el is mehet" feleségestől peldául Erdélybe, ahol tárt és szorosan összefonódó karokkal várják!!!
Namond
2022. december 06. 06:28
Azt még megértem, hogy Orbán főkönyvelője, a gazdasághoz amatőr, Varga Misu a forint árfolyam romlása miatt horibilissé vált deviza államadósság gazdája, a büdzsé őrzője és kampány szivárgásáért első rendű felelős nyilatkozik. Azt is megértem, hogy a gazdasághoz impotens, mégis a NER operatív végrehajtásáért felelős Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára kánonban tercel főnökével, hisz megszegte a NER programját. 13 év alatt nem lett Magyarország önellátó élelmiszerből és nem erősödtek meg a családi ipari és szolgáltatási vállalkozások, a szuverén önellátó családi gazdaságok helyett nagybirtokok létesültek, hű földesurakkal. De, hogy a hiteltelen Fürjes Balázsnak, a BioDom producerének és keresztapjának mi köze van Matolcsy nyilatkozatához, azt fel nem foghatom. Mint a miniszterelnökség államtitkára a nemzetmegvezető seggét takargatja? Vagy kényszeres vágyat érez a szereplésre, mutatva, hogy ő is ott van a gáton ha a bajok szóba kerülnek? Fürjest abba a költségvetési lékbe kellett volna tömni, amelyet a BioDommal ütött.
Jusztiscsak
2022. december 06. 00:23
Meddig lehet még hazudni? Meddig hisszük el, hogy a gazdaság jó irányba megy? Évente egyre nagyobb a távolság a fejlett országokhoz, úgy hogy az EU-s felzarkóztatási programunk szerint régen az EU átlag feletti termelékenységi szintet és életszinvonalat kellet volna elérnünk. Meddig mehet még büntetlenül hazánk szétlopása? Meddig hagyják a magyarok, hogy egy bűnbanda általi maffiakormányzás menjen? Mielőtt ismét az agyatlanok lemezét fújnátok és libsiznétek, zsidóznátok, komcsiznátok, náciznátok, nem magyaroznátok. Csak egy igazi magyar, Magyarországot nagyon szerető és féltő ember vagyok, aki ugyanúgy elítéli a baloldal nemzetárulását és tolvajlását is. A tények makacs dolgok, megmondta a logopédus is Pelikán elvtársnak :D Ezekkel a tényekkel nehéz lenne vitatkozni. Ezek a hazug disznók, a szakadékba zuhanásunk közben is utánunk kiálltana, hogy szárnyalunk. - Magyarország válság közeli helyzetben van - a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa Magyarország - az EU-ban a miénk hátulról a 4. termelékenységi szint. - a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után - jövőre 15-18 százalék lesz az infláció, ami egész Európában a legmagasabb lesz - Az infláció pedig nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt - az Unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után - az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket. Nem érdemes a szovializmusba visszamennünk. - Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!