Így él a remény a nehézségek közepette a vajdasági magyarokban

2023. február 03. 17:41

Kétszázezer alá süllyedt a vajdasági magyarok lélekszáma, de élnek a remények a közösségeikben. Milyen az élet a határtól alig kilométerre? Mik a magyarság esélyei a Vajdaságban? Nyelvi nehézségek, demográfiai krízis és a jövő reménysugarai – Adára látogattunk!

2023. február 03. 17:41
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Ha a Vajdaságba igyekszünk, még mindig komoly várakozásra kell felkészülnünk a határon. Röszke általában telített, ugyanakkor a kisebb átkelőknél lehet szerencsénk. Mi Tiszaszigetnél lépünk ki az unióból, és Magyarkanizsán, majd Zentán keresztül suhanunk Ada irányába. A tájképet Tomo Vinković traktorok uralják, egyébként meglepően jó minőségű úton, rendezett települések közt haladunk.

Előnyt látni a sokszínűségben

Ada a határtól ötven kilométerre délre fekvő település, nyelvterületünk egyik utolsó magyar többségű városa, tízezer lakosából mindössze húsz százalék nem vallja magát magyarnak. A településen született Szarvas Gábor nyelvvédő, nyelvművelő tudós és nagy hatású pedagógus, akinek az emlékét élénken őrzik a helyiek. A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület konferenciákkal, anyanyelvi napokkal, tanulmányi versenyekkel igyekszik a magyar nyelv védelmét kisebbségben is ellátni, az anyanyelv szeretetét a vajdasági diákokban elültetni.

Az egyesület elnöke Hodik Péter Krisztina, adai középiskolai magyartanár, a Magyar Nemzeti Tanács korábbi tagja lát minket vendégül. Ő

a nehézségek ellenére is optimista a vajdasági magyar fiatalok helyzetét illetően,

akik szerinte több szempontból is szerencsések. Emlékeztet rá, hogy multikulturális közegben felnőni előnyökkel is jár, hiszen így gyermekkoruktól kezdve ismerkedhetnek más kultúrákkal, más nyelvvel, amellett, hogy lehetőségük van a saját kultúrájukat és anyanyelvüket megélni és használni. 

Hodik Péter Krisztina, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke

 

Az itthon maradás nehézsége természetesen az, hogy el kell sajátítani megfelelő szinten az államnyelvet, azonban a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően a középiskolások már ebben is segítséget kapnak. Emellett számos ösztöndíjat is megpályázhatnak, korszerű kollégiumok várják őket úgy a középiskolai, mint a főiskolai-egyetemi tanulmányaik alatt: Ez igaz Szabadkára, Zentára, de a szórványvidékekre, Újvidékre, Nagybecskerekre is.

A népességfogyás folyamatos, de van reménysugár

A csökkenő születésszám és az elvándorlás nem kedvez ugyanakkor a vajdasági magyarságnak, de

az évtizedek óra tartó népességfogyás a teljes tartományt érinti.

A kétezres évek elején még közel kétmillióan éltek itt, tíz évvel később már százezerrel kevesebb lakost számoltak össze. A magyarság körében is erős a fogyatkozás, a 2000-es években magyar népesség száma évente mintegy 2-3000 fővel csökkent, pontos számokat a friss népszámlálás kiértékelését követően tudhatunk meg – az első információk szerint 200 ezer alá csökkent a vajdasági magyarok száma.

Hodik Péter Krisztina hozzáteszi, a szerb kormány és a vajdasági tartományi vezetés komolyan veszi a demográfiai krízist, például az első gyermek születése után járó támogatást a háromszorosára növekedett, valamint támogatják a fiatal házaspárok és az egyedülálló anyák ingatlanvásárlását, illetve most készülnek hosszabbítani a gyermekgondozási szabadságot. Kérdés azonban, hogy mennyire hatnak ösztönzően ezek az intézkedések, és hogy mennyire megkésettek ezek a lépések. Ahogy kifejti, vannak pozitív példák is, az utóbbi években több településen is tapasztalhattuk, hogy növekedett az általános iskolába induló magyar elsősök száma – ez részben a hazatérőknek is köszönhető. Úgy fogalmaz, hogy

a vállalkozó szellemű fiataloknak megéri visszatérni a szülőföldre,

kellő motivációval ma is lehet boldogulni pályakezdőként, akár vállalkozóként is.

Ada, városháza

 

A megmaradás záloga az anyanyelv

A nyelvhasználati helyzetkép meglehetősen vegyes, a Tisza mentén élő tömbmagyarság még napjainkban is szinte minden ügyét anyanyelvén tudja intézni. A szórványban már nem ilyen kedvezőek a körülmények, noha a törvényi háttér adott.

Azonban szerencsére a szülők még zömében ragaszkodnak a magyar nyelvű oktatáshoz,

így bár sokszor kis létszámú osztályokban, de magyar nyelvű tagozatokon tanulnak a gyermekek. Emellett az anyanyelvhez, kultúrához való töretlen ragaszkodásról árulkodik az is, hogy talán nincs is olyan magyarok által is lakott település, ahol ne működne legalább egy hagyományápoló kör, egyesület.

Ahogy elmondja, a nyelvápolás, nyelvvédelem kisebbségi helyzetben sokkal hangsúlyosabb feladat, hiszen „anyanyelvünk önazonosságunk egyik alappillére, s az anyanyelv tovább hagyományozása, életben tartása a vajdasági magyarság megmaradásának egyik záloga.”

A magyar-szerb viszonyban is változások álltak be. Vendéglátónk szerint növeli a vajdasági magyarság pozitív megítélését, hogy a két ország viszonya barátivá vált, valamint hogy a vajdasági magyarság érdekeit képviselő párt is a szerb kormánykoalíció része, hogy vannak magyar nemzetiségű államtitkáraink, tartományi titkáraink, jelentősen. Az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése óta pedig

a magyar nyelv presztízsének növekedése is érezhető,

hiszen a magyar felmenőkkel rendelkezők immár érdeklődéssel fordulnak a nyelvtanulás felé is. 

Szintén ennek hozadékaként tudható be az a jelenség is, hogy a vegyes házasságokban született gyermekek közül az utóbbi időben egyre többen iratkoznak magyar osztályba. Sőt, olyan példákat is látunk, hogy a szerb nyelven végzett általános iskolai tanulmányok után a szakiskolák magyar nyelven zajló népszerű képzéseire is jelentkeznek diákok.

Csak a bizonytalanság a biztos

Az elmúlt évek nem voltak könnyűek a vajdasági magyarok számára, a koronavírus-járvány, a kedvezőtlen világpolitikai és világgazdasági történések természetesen az itteni mindennapokra is rányomják a bélyegüket. Hodik Péter Krisztina úgy fogalmaz: „Talán annyival vagyunk szerencsésebbek, hogy mi itt nagyjából a kilencvenes évek óta megszoktuk, hogy csak a bizonytalanság a biztos.

munkahely mellett vállalkozni, gazdálkodni – önellátásra is berendezkedni.”

Szarvas Gábor emlékszobra Adán

 

A Vajdaság hagyományosan gazdag kulturális életét illetően a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke derűlátó: „A Forum Könyvkiadó Intézet valamint az zEtna Kiadó kiadványait érdemes figyelemmel kísérni, hisz a már ismert, nagy nevek mellett rendre itt jelennek meg az ígéretes fiatal írók művei is. A Szabadkai Népszínház magyar társulata, a szintén szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, az Újvidéki Színház, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház színvonalas és izgalmas repertoárral kényezteti a vajdasági közönséget, sokszínű színházi élményt nyújtanak, hisz színpadra visznek klasszikus darabokat, operetteket, musicaleket, kortárs és kísérleti színházi előadásokat. Emellett az amatőr színjátszás is jelentős, rendszeresen megszervezik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját, mely egyben megmérettetés is a társulatok számára. Egyszóval mindenki találhat szájízének megfelelő színielőadást.”

A zenei sokszínűség is tovább virágzik. A folk műfajt képviselő Fokos zenekart talán már Magyarországon is sokan ismerik, és a fiatal generációnak is vannak jeles képviselői, ilyen a szintén sok magyarországi fellépéssel büszkélkedő Phrenia együttes, akik modern metálban utaznak

Beszélgetésünket Hodik Péter Krisztina azzal zárja, hogy a Vajdaságban magyarként megmaradni továbbra sem könnyű küldetés, ám

a közösség ereje és az anyanyelv szeretete a legnehezebb éveken is átsegít.

Hazafelé Horgos irányából közelítjük meg a határt. A településen még mindig érezhető a bevándorlási krízis, az utcákon mi is találkozunk összeverődött, nem túl bizalomébresztő migránscsoportokkal. Vendéglátónk szavai szerint az utóbbi nyolc évben ilyen téren semmi sem változott, és nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben fog.

 

Képek: Hodik Péter Krisztina; nyitókép: Ada, Szerbia Facebook

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. február 05. 00:34
Ukrán zászlót lenget a szél Belbudán - Miközben az ukránok letépkedik a magyar zászlókat Kárpátalján Margit körút Margit híd budai hídfőjéhez közeli szakaszánál A Tölgyfa utca 18. szám alatti négyemeletes társasház legfelső emeletén, https://m.kuruc.info/r/2/254805/
209158783
2023. február 04. 13:35
Érdekes összevetni fideszes véleményeket a délvidéki és az erdélyi magyarok helyzetét illetően. Amig a vajdaságiak elégedettek az anyanyelv- használati lehetőségeikkel, örülnek, hogy pártjuk tagja a szerb kormánykoalíciónak, sőt még államtitkár is kerül ki soraikból, addig az erdélyiek ugyanilyen, talán még kicsit jobb, adottságok mellett is elégedetlenek és a Székelyföldnek autonómiát követelnek. Az eb talán ott van elhantolva, hogy Szerbia elnöke, Vucic Orbán- barát, a román állam vezetése pedig nem.
LancelotDuLac
2023. február 04. 00:40
a Vajdaságban nincsenek magyarok.
az ember
2023. február 03. 20:55
Ha Zentán a Tisza parton meghallok egy tornaórát, közel az 1697 évi csata emlékművéhez, vidám magyar gyerekbeszéddel, vagy egy babakocsit toló anyukát Szabadkán, magyarul beszélve gyermekéhez, akkor mindig eltölt a remény: ezen a földön ezer év múlva is magyarok fognak élni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!