Kék Bálna: öncsonkító „játék” terjed Oroszországból

2017. március 21. 15:02

A Kék Bálna néven ismert „kihívás” 2013-ban kezdett el terjedni, ami miatt rengeteg tini csonkítja meg magát és követnek el öngyilkosságot Oroszországban és posztszovjet országokban. Magyarországon szerencsére még nincs hír áldozatról.

2017. március 21. 15:02

Öncsonkító „játék” terjed Oroszországból: a Kék Bálna néven elhíresült „kihívás” követői súlyos sérüléseket, vagy akár halált is okoznak maguknak.

A kihívás úgy kezdődik, hogy a tinik belépnek a Vkontakte oldalon lévő csoportokba, ahol egy mentort jelölnek ki nekik, aki utasítja őket különböző feladatokra. A kihívást úgy lehet teljesíteni, ha a jelentkező a mindennapi feladatokat teljesíti és feltölti a róluk készült fotót vagy videót, és ötven nap múlva öngyilkosságot követ el.

A feladatok egy horrorfilm megnézésétől kezdve különböző dolgok testrészekbe való karcolásán át az öngyilkosságig terjednek. Az áldozatok pontos száma nem ismert, de több személynél is biztosan ez játszott közre az öngyilkosságok elkövetésében.

Tavaly novemberben tartóztatták le a huszonegy éves Filipp Bugyejkint, ő tizenhét ember haláláért való felelősségét ismerte el. A Vkontakte nevű oldalon kezdte el a kihívás terjesztését, azóta ott egyre több Kék Bálnához hasonló oldal működik.

Egyes adatok szerint az áldozatok száma 130 fő körül van. Az Oroszországból indult kihívás azóta Lengyelországban, Romániában és Ukrajnában is szedi az áldozatait. Magyarországon szerencsére még nincs hír áldozatokról.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
htirza
2017. március 27. 17:05
#bluewhale
yes_we_can
2017. március 21. 21:41
https://www.youtube.com/watch?v=YyknBTm_YyM
Anonymtalan
2017. március 21. 18:27
Aki ennyire hülye tiniként, hogy ilyen baromságokat megtesz az tényleg jobb ha nem rontja sokáig a levegőt.
lutra
2017. március 21. 15:38
Természetes szelekció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!