Románia is áthelyezheti nagykövetségét Jeruzsálembe

2017. december 26. 09:52

Románia és más országok is áthelyezhetik a nagykövetségüket Jeruzsálembe – ez derült ki abból az interjúból, amelyet Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes adott kedden.

2017. december 26. 09:52

Izrael legalább tíz országgal – köztük Romániával – már tárgyalásokat folytat annak lehetőségéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve a nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át – mondta el Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban.

Amit eddig láttunk, az csak a kezdet volt – jelentette ki Hotoveli a közszolgálati rádiónak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában. Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentett döntése arról, hogy ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költözteti át az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból, hasonló lépések „hullámát” fogja beindítani – tette hozzá a külügyminiszter-helyettes.

Elsőként Guatemala követte az USA példáját: a közép-amerikai ország vasárnap jelentette be, hogy áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe. Guatemala azon hét ország egyike volt, amely nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén tartott voksoláson a Jeruzsálem státuszára vonatkozó amerikai döntést elítélő határozattervezetről.

Az izraeli rádió értesülése szerint a zsidó állam Romániával, Hondurasszal, a Fülöp-szigetekkel és Dél-Szudánnal folytat egyeztetéseket a nagykövetségük Jeruzsálembe helyezéséről. Konkrét részleteket ezekről a tárgyalásokról még nem lehet tudni.

(MTI)

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2017. december 26. 19:21
Történelmileg Izrael (vagyis a zsidóság) fővárosa Jeruzsálem! A muszlim követelést semmiféle tény nem támasztja alá! (Mohamedjük sose járt Jeruzsálemben, pláne nem onnan szállt fel Allah-hoz - mármint a hitük szerint) A kereszténység szent helye, amit a zsidók is elismernek! Biztosítják a szent helyek látogathatóságát!
Rugo
2017. december 26. 18:35
Külügyminisztérium 1917. november 2. Kedves Lord Rothschild! Nagy megtiszteltetés nekem, hogy közvetíthetem Őfelsége kormányától az alábbi szimpátia-nyilatkozatot a zsidó cionisták törekvésével, amit javasolt és jóváhagyott a Kabinet is. „Őfelsége kormánya jóindulatúlag tekint a zsidó nemzeti haza megteremtésére Palesztinában, és minden tőle telhetőt megtesz e cél elérésének elősegítésére, miközben világosan kell látnunk, hogy semmi sem csorbíthatja a Palesztinában fennálló nem zsidó közösségek polgári és vallási jogait, illetve a bármely más országban élő zsidók jogait és politikai státusát.” Nagyon örülnék, ha ezt a nyilatkozatot az Egyesült Királyság Cionista Szövetsége tudomására hozná. Szívélyes üdvözlettel: Arthur James Balfour
antioxi
2017. december 26. 16:41
A románok már megint túl teljesítenek
kopott
2017. december 26. 15:17
a román diplomácia mindig különös érzékenységgel fedezte fel a szél fújását, vagyis minden esetben alig látszódtak/látszanak ki az éppen aktuális segg mögül. vannak az elvek, és vannak az elvtelenek. úgy fest ez a célravezetőbb. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!