A kormány is reagált a munkácsi turulszobor eltávolítására

2022. október 13. 20:50

„Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete” – fogalmazott Potápi Árpád.

2022. október 13. 20:50
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, ukrán címerre cserélik a munkácsi várban lévő turulmadarat. Mint ismert, a munkácsi képviselőtestület szólította fel a helyi történelmi múzeumot, hogy cseréljék a jelképeket.

A történtekre a magyar kormány nevében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára reagált. Potápi a közösségi oldalán megosztott állásfoglalásában azt írta:

amellyel a munkácsi várból eltávolították a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot”.

Majd azzal folytatta, „sajnálatos, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére”.

„Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése, a nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

„Ez a lépés rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen”

Ezt követően rámutatott, hogy

„Magyarország az orosz-ukrán háború kirobbanásától kezdve jószomszédként segítette és segíti Ukrajnát és közel 1 millió ukrán menekültet fogadott” – emlékeztetett Potpi Árpád János. 

A munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben bontottak le az emlékművet, a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg pedig 1945-ben olvasztott be a közel 1 tonnás bronzszobrot. Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projektet teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította – derült ki a bejegyzésből.

Potápi Árpád János vonatkozó állásfoglalását alább tekinthetik meg:

Tiltakoznak a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt

Nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség.

A KMKSZ megdöbbenéssel értesült a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának „állítólagos határozatáról, mely alapján eltávolították a munkácsi vár bástyáján felállított Turul-emlékművet” – áll a szervezet MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában. A döntést azért is furcsának tartja a szövetség, mert a Munkács egyik jelképének számító turulszobor a város vezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, „a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében” – emlékeztet a KMKSZ nyilatkozata.

Az UMDSZ elnöksége nyilatkozatában rámutat, hogy a független Ukrajna évtizedei alatt először fordul elő, hogy „egy kárpátaljai önkormányzat nem arról dönt, hogy a magyarság kultúrájával, történelmével kapcsolatos emlékmű felállítását, netán helyreállítását engedélyezi”, hanem éppen ellenkezőleg, elrendeli annak lerombolását. A szövetség

és a határozat visszavonására szólította fel a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjait.

Már el istávolították az emlékművet

A közösségi oldalakon fotókkal alátámasztva többen is jelezték, hogy csütörtökön az emlékművet már el is távolították a munkácsi vár bástyájáról, ahová a tervek szerint az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub kerül majd.

MTI/Mandiner

Nyitókép: Sebestyán Sándor István/Facebook

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2022. október 24. 16:59
Utoljára annyit - Ukrajna csak földrajzi terület, valójában csinált ország. Másrészt sose vallottak európai értékeket - legfeljebb annak hazudták.
koronaszepe
2022. október 14. 16:48
Óriási, ki nem kényszerített politikai hiba az ukránok részéről!
korona.2.0
2022. október 14. 13:59
Az itt ellenzéki kommentelők MIND zsidók és Magyarország ellenségei ! Hazaárulók ! Lefizethetőek egytől-egyig !
korona.2.0
2022. október 14. 13:50
CSAK KÁRPÁTALJAI MAGYAROKNAK NYÚJTANI SEGÍTÉSET ÉS BEENGEDNI MAGYARORSZÁGRA ! És a ruszinoknak !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!