Újabb súlyos vereségeket szenvedtek az orosz erők az ukrán vezérkar szerint

2023. január 12. 12:57

A Kreml szóvivője azt kérte az újságíróktól, várják meg Szoledar elfoglalásával kapcsolatban a hivatalos bejelentést.

2023. január 12. 12:57
null

Az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek a Donyeck megyei Szoledar, és az utánpótlási vonalak elleni támadásaik során – állítja az ukrán vezérkar, Facebookon közzétett csütörtök reggeli jelentésében.

Szerdán kiéleződött a helyzet az ostromlott város körüli fronton

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója szerint még 559 civil, köztük 15 gyermek tartózkodik Szoledarban. A heves harcok miatt képtelenség evakuálni őket – tette hozzá. A háború előtt több mint tízezren éltek a kelet-ukrajnai kisvárosban.

Kijev tagadja, hogy az oroszok elfoglalták volna a stratégiai fontosságú települést.

„Az oroszok azt állítják, hogy Szoledar az ellenőrzésük alatt áll. Ez nem igaz – szögezte le Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője.

Zelenszkij cáfolta az oroszok állításait

Szerda esti videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is cáfolta azt az orosz állítást, hogy az orosz katonák már benyomultak volna Szoledarba. Szerinte Oroszország és propagandistái azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha a város egy része már az ellenőrzésük alatt lenne.

Kedden a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy az oroszok csaknem teljesen elfoglalták Szoledart, és bekerítettek mintegy ötszáz ukrán katonát. 

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki népi milícia 2. hadtestének parancsnokhelyettese szerdán azt mondta, hogy

legkésőbb csütörtökön a nap végére lehet majd Szoledar teljes felszabadításáról beszélni.

Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erőknek a városban maradt alegységei „már semmin sem fognak tudni változtatni”. Alaudinov szerint a Wagner csoport „az összes stratégiai útvonalat ellenőrzése alá vonta” a Szoledartól délre fekvő Artemivszkben. 

Peszkov: Várják meg a hivatalos bejelentést

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor arra kérte az újságírókat szerdán, hogy várják meg Szoledar elfoglalásával kapcsolatban a hivatalos bejelentést.

(MTI)

Nyitókép: ARMAN SOLDIN / AFP

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. január 12. 19:41
Megnéztem pár, nem sok, telegram csatornát de sehol se látom a Nagyon Nagy Fuckrán Győzelmeket. Emlegetnek pl. paralel univerzumot több helyen meg ilyesmit. Nem ellenőrizhető hírek szerint Soledar nyugati részén talán van még fuckrán ellenállás és a pöcszongorista utasítására friss egységeket vezényelnek oda ellentámadásra, hogy legalább Soledar egy részének megtartásával próbálják alátámasztani a hazugságözönt. Ugyanakkor már shorthos dzsordzs egyik házi faliújságja is arról ír, hogy a fuckránok feldaráltatták Soledar és bakhmut körül a legjobb csapataikat, A Tavaszra Tervezett Hihetetlenül Nagyon Nagy Ellentámadás-ra meg nem marad se katona se eszköz. https://www.wsj.com/articles/russia-claims-success-in-ukraines-soledar-its-first-advance-in-months-11673429457?page=1
Lajoss
2023. január 12. 16:18
Pusztuljon az összes agresszor!
nempolitizálok
2023. január 12. 16:11
A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin üzletember bejelentette a Donyecki Népköztársaságban található Szuledar város teljes felszabadítását. Elmondása szerint a civileket kivonták a városból. Az ukrán fegyveres erők harcosait, akik nem akartak megadni magukat, orosz harcosok semmisítették meg.
nempolitizálok
2023. január 12. 16:01
Az Egyesült Államokban saját központ létrehozását javasolták az Ukrajnával kapcsolatos dezinformáció ellen az ukrán hatóságok állandó hazugságai miatt. Doug Bandow, a Cato Institute vezető munkatársa ezt mondja a The American Conservative című cikkében. A szerző megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kormánya számára a nemzeti érdekek a fő prioritások, nem pedig Kijev érdekei. Mert ha szükséges, Kijev minden intézkedést megtesz, hogy megvédje magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!