Nem minden út vezet Szaúd-Arábiába, avagy alakulhatott volna máshogy is Ronaldo karrierje

2023. március 29. 11:52

Mi lett volna, ha annak idején Ronaldo nem hagyja ott a Real Madridot? Lenne még egy Aranylabdája? A Bajnokok Ligájában focizhatna? Esetleg a világbajnokságon is jobb teljesítményt nyújthatott volna?

2023. március 29. 11:52
null

Bár első aranylabdáját és hírnevét a Manchester United játékosaként szerezte, vitathatatlanul a Real Madridnál eltöltött kilenc év volt Cristiano Ronaldo karrierjének legdicsőségesebb időszaka.

2009-ben igazolt a spanyol klubhoz, és az ott eltöltött évek alatt 2018-ig négy Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett csapatával, valamint szintén négyszer ítélték oda neki az Aranylabdát. Ebben az időszakban sikerült a portugál válogatottal magasba emelnie az Európa bajnoki trófeát is, ami bár nem kluberedmény, szintén azt mutatja, hogy ekkor volt élete legjobb formájában.

Ronaldo a világ körül

2018 óta viszont, mióta a klubváltás mellett döntött, úgy látszik, nem találja a helyét. Öt éven belül a harmadik bajnokságban játszik, és bár még tavaly is azt hangoztatta, hogy sokáig a BL-indulásért szeretne küzdeni, a döntése, hogy a szaúdi bajnokságban induló Al-Naszr csapatához igazolt azt mutatja, sok nagy játékoshoz hasonlóan ő is az arab világban szeretné levezetni a karrierjét.

Az, hogy a Manchester United után Szaúd-Arábiába igazolt már egy kényszerhelyzet volt.

Ahogy telt az idő, egyre kevésbé számítottak a pályán Ronaldóra, a kispadozás pedig nem tetszett a portugál sztárnak. Ronaldo egy novemberi interjúban tálalt ki a Sky News riporterének a Manchester United és közte fennálló ellentétről. Ronaldo azt nyilatkozta, úgy érzi, csapata „elárulta” őt, valamint nem hittek benne, amikor lánya betegsége miatt kihagyta az előszezont. A katari világbajnokság alatt derült ki, hogy Ronaldo elhagyja a United-et, és szintén a világbajnokság alatt érte Ronaldót egy újabb pofon: itt is cserepadra kényszerült.

Mivel a fizetési igényeiből nem adott lejjebb, nem volt már európai csapat, amely megengedhette volna, hogy leigazoljon egy kiöregedő Ronaldót, aki az elmúlt években már nem volt csúcsformában. Így nem maradt más választása, mint elfogadni egy arab klub ajánlatát.

Mi lett volna akkor, ha 2018-ban nem dönt úgy, hogy elhagyja a Real Madridot?

Annak idején Ronaldo sorozatban három Bajnokok Ligája győzelem után, egy dicsőséges időszakban hagyta ott a madridiakat. Ha maradt volna, valószínűleg lett volna még pár jó szezonja a Madridban, ahol egyértelműen számítottak rá befejező csatárként, távozása pedig komoly űrt hagyott maga után, amit még mindig nem sikerült teljesen betömni.

A Messi és közte zajló versengést éveken át figyelemmel kísérhették a szurkolók, és hálásak lehettek, hogy a világ akkor két legjobbjának tartott játékosa minden évben többször összecsap egymással.

A született versengő Ronaldo számára ideális légkör volt, hogy formában maradjon,

igaz, az utolsó években már Messinek is voltak összetűzései saját csapatával, és nála is többször felmerült a váltás lehetősége.

Végül mégis Ronaldo döntött a távozás mellett. Mint később a Manchesternél, itt is arra hivatkozott, hogy a klub elárulta őt, nem állt ki mellette, amikor szüksége volt rájuk. A sértett Ronaldo akkor ideális feltételekkel, 117 millió euróért igazolt a Juventushoz. Akkor azt nyilatkozta, döntésénél sokat nyomott a latba, hogy az öreg hölgy szurkolói éljenzésben törtek ki egy, a torinóiak ellen szerzett szép gólja láttán. Az, hogy Ronaldo úgy döntött akkor, hogy nem a Real Madridból akar visszavonulni, ráerősít egy madridi jelenségre, hogy a csapat nem tudja szépen elbúcsúztatni kiöregedő játékosait. Gondoljunk csak Raul, Casillas, vagy éppen Ramos esetére, akik hosszú Realos évek után karrierjük végén klubot váltottak. 

Messi és Ronaldo összevetésében mindig azt hozták fel a Ronaldóval szimpatizálók, hogy ő több bajnokság több csapatában is bizonyított már, míg Messi első komoly csapata a Barcelona volt.

A korábbi sikerekre támaszkodva gondolhatta azt Ronaldo is, hogy Torinóban is megtalálja a számításait. Bár itt sem volt éppen eredménytelennek mondható, 98 meccs alatt 81 gólt szerzett, mégis a csapat nem engedhetett meg magának „egy Ronaldót”, aki végül Manchesterbe költözött, ahol viszont nem úgy alakult az élete, mint felfelé ívelő karrierje kezdetén, a 2000-es évek elején.

Mindenhol jó, de a legjobb Madridban

Az Al-Naszr játékosaként Ronaldo szórja a gólokat. Nemrég azt nyilatkozta, hogy jelenleg nagyon boldog, sőt, a szaúdi bajnokság sokkal erősebbnek bizonyul, mint azt várta.

Persze nem tudhatjuk, mennyire felhőtlen ez a boldogság, vagy mennyire szól csak a Ronaldót oly sokat kritizáló médiának.

Ahogy azt sem tudhatjuk, mennyire lenne boldog a Real Maridnál, ahová idő közben visszatért a kispadra Carlo Ancelotti, a spanyol Marca pedig arról írt, hogy Ronaldo Madridban edzett a világbajnokság után, feltételezésük szerint abban reménykedve, hogy kap egy ajánlatot a Realtól, ami végül nem történt meg. 

A 2016-os Európa bajnoki döntő után, ahol sérülése miatt végig a pálya széléről motiválta a csapatot, az is elképzelhető, hogy akár edzőként folytassa visszavonulása után, amire a Real Madridnál remek lehetősége lett volna. Ki tudja, talán egyszer még visszatér a Santiago Bernabeuba, és talán Ronaldo és a Real Madrid közös történelme még több lesz, mint négy Bajnokok Ligája, két spanyol bajnoki és két Spanyol Kupa győzelem. 

Nyitókép: Paul ELLIS / AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!