Bajban az Európai Bizottság elnöke, sorra hagyják faképnél Ursula von der Leyent

2023. július 25. 15:50

Egyre ingatagabb a talaj a brüsszeli politikus lába alatt.

2023. július 25. 15:50
VON DER LEYEN, Ursula

„Ursula von der Leyen az Európai Bizottság képtelen egyben tartani a csapatát”írja a Politico. Még csaknem egy év van hátra a mandátumából, de egyre több vezető beosztású tisztségviselő hagyja ott a bizottság központját.

A napokban 

Frans Timmermans ügyvezető alelnök jelentette be, távozik a bizottságból, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya bukása után odahaza induljon a miniszterelnöki posztért. 

Margrethe Vestager, Von der Leyen másik ügyvezető alelnöke is otthagyná a testületet, ő az Európai Beruházási Bank (EBRD) jövőre megüresedő posztjára pályázik. 

Von der Leyen azonban figyelmeztette Vestagert: ügyeljen az összeférhetetlenségi szabályokra! Amennyiben elnyeri az európai pénzügyminiszterek támogatását, akkor már ősszel távozhat a bizottságtól, amennyiben viszont nem nevezik az EBRD élére, akkor minden bizonnyal kellemetlen hónapok elé néz, mivel továbbra is együtt kell dolgoznia von der Leyennel. Mariya Gabriel, az EU innovációs és kutatási biztosa már kilépett a bizottságból, visszatért Bulgáriába, hogy a külügyminiszteri tisztséget töltse be.

A Politico szerint sokan mások is a belpolitikai karrierre koncentrálnak, például Janusz Wojechowski, aki – kritikusai szerint – túl sok időt töltött Lengyelországban, és ez biztosi feladatai ellátásának rovására ment. Az álláshelyekért folytatott versenyfutás a ciklus utolsó évében bizonyos szempontból természetes, amikor a tisztségviselők karrierjük következő lépésére koncentrálnak.

Az EB szóvivője elutasította, hogy a sorozatos távozások aláásnák Von der Leyen tekintélyét. Timmermansról és Vestaggerről elmondta, mindketten második biztosi megbízatásuk végén jártak. Szerinte az, hogy most már belpolitikai és EU-s vezető állásokért szállnak versenybe, éppen a biztosi munkájukról árulkodik. A Politico szerint viszont ez nem magyarázza meg, hogy miért töredezik von der Leyen bizottsága.

„A bizottság minden korábbinál jobban kiszolgáltatott helyzetben van”

– jelentette ki egy magas rangú politikai tanácsadó a portálnak. Szerinte, ahogy kulcsfontosságú helyettesei sorra elhagyják a bizottságot, úgy von der Leyen alatt egyre ingatagabb a talaj. 

A brüsszeli portál szerint Von der Leyen elnöksége jó volt, s még a bizottság nemzetközi hírnevét is növelte azzal, hogy szoros kapcsolatot Joe Biden amerikai elnökkel. „Ő a legbefolyásosabb bizottsági elnök Jacques Delors óta” – mondta Desmond Dinan, a George Mason School of Public Policy professzora. Hozzátette, „ő teljesítette a feladatát”.

Ezt is ajánljuk a témában

A portál szerint ugyanakkor Von der Leyen vezetési stílusa már kezdetektől fogva zavarta kollégáit. Miközben nemzetközi hírnévre tett szert, eközben elidegenítette magát kollégáitól. A döntéseit zárt ajtók mögött hozta meg, csak egy szűk tanácsadói körrel egyeztetve. A biztosok úgy érezték, hogy kizárják őket a döntéshozatalból még akkor is, amikor a kérdéses politika közvetlenül érintette a portfóliójukat. „Itt mutatkozott meg az, hogy korábban nem volt miniszterelnök” – mondta egy bizottsági tisztviselő. Bárki, aki már vezetett kormányt, tudja, hogy konzultálni kell, engedményeket kell tenni.

„Elődje, Jean Claude-Juncker ennek mestere volt, von der Leyen nem az”

– fogalmazott.

Egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó tisztviselő is arról beszélt, Von der Leyen „céltudatossága” kezd egyre nagyobb problémává válni. „Nem testesíti meg a kollegialitást. Nagyon sokszor a biztosok a médiából értesülnek dolgokról” – fogalmazott. Az emberek úgy érzik, hogy csak a saját elképzeléseit valósítja meg. Míg a legtöbb konfliktust a háttérben zajlott, az elmúlt időszakban több összecsapás is a nyilvánosság elé tárult, és azzal fenyegetett, hogy derékba töri von der Leyen programját. 

Egy ilyen összecsapás volt az Európai Néppárt (EPP) lázadása az unió természetvédelmi szabályozásával szemben. A bizottság elnöke a szabályozás tárgyalása közben feltűnően csöndben maradt, annak ellenére, hogy az általa annyira áhított Green New Deal egyik legfontosabb eleme.

Sokak szerint ez azt jelentette, hogy jobban aggódik képviselőcsoportját, amelynek támogatására szükséges van, ha indulni akar második ciklusáért, mint azért, hogy saját programját megvalósítsa. Egyes szakértők szerint von der Leyen problémája az, hogy 

nem igazán érti saját biztosait, és nehezen tud egységes csapatot kialakítani”.

Alberto Alemanno, a HEC Paris Jean Monnet uniós jogi professzora szerint úgy vezette a bizottságot, mint egy Németországból érkező technokrata, aki német tanácsadókkal vette magát körül. A Politico szerint a bizonytalanságot támasztja alá az is, hogy nem lehet tudni a bizottság elnöke tervezi-e, hogy újra indul a tisztségért jövőre. Széles körben úgy tudják ugyanakkor, hogy a német kormány támogatja, ha úgy dönt elindul.

A bizottság jelenlegi elnökét ugyanakkor a NATO-főtitkári posztjával is szóba hozták, amely Jens Stoltenberg hivatali idejének 2024 októberben esedékes lejártával megüresedik.

Sokan arra mutatnak rá, hogy a problémák csak egyre gyűlnek, így

akárki is fogja vezetni a bizottságot a következő ciklusban, hatalmas kihívás elé néz,

egyrészt Ukrajna miatt másrészt az unió következő költségvetési tárgyalásai miatt. Egy viszont biztos, ha elindul, akkor szüksége lesz az EPP támogatására, viszont a Politiconak egy névtelenül nyilatkozó az EPP-n belüli személy azt mondta, „nem tudjuk, mi a fene fog történni, pedig tudnunk kell”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Julien Warnand / MTI / EPA

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. július 27. 22:00
Hiszem ha látom, hogy tűzoltók oltják az égő Ursulát.
makapaka2
2023. július 27. 18:20
Óriási bukást, és büntetést érdemel enyveskezű Ursula, Európa egyik tönkretevője!
bandee1
2023. július 27. 10:53
EZEN A BÜDÖS KORRUPT TÖMEGGYILKOS KURVÁN MIKOR KATTAN MÁR A BILINCS?????????????
Kozmosz
2023. július 27. 00:18
Régebben az ágy volt ingatag alatta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!